Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ve kdo, kaj je to za ena agresivka? Vse polno se je je razraslo, največ ob robu parcele, veliko pa tudi po njej. Iščem način, kako se je znebiti.

Monotonost razbija tale, ki je je sicer manj, a vseeno preveč.

Pogovarjali ste se o mačji meti. Če kdo lahko potrdi, da je tole, je lahko dobi za ene pol bale Wink , ker je tudi ne manjka. Diši po limoni in razrašča se kot meta v našem vrtu.

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Je tista na prvi Jasminova troba?

Tega se zlepa ne znebiš, ko enkrat imaš.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

@Metuljc: Videl rasti... Smile

Cveta nima.. Bi ga definitivno poslikal ce bi bil.. Jutri poslikam se malo vec...
Uporabniški avatar
Melona

Ne, Plamenka, jasminovo trobo poznam in ja, se je težko znebiš. Tale stvar ima debelejša in votla stebla, taka trša postanejo v nekaj tednih. In ni plezalka kot troba, stoji pokonci. Korenine ima do nafte in kjer se utrga, požene spet na plano. V ponedeljek izpuliš, v četrtek se ti prismeje mladič. Zraste približno meter in pol visoko. Veselica, ti rečem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

.

Melona, bi bil morda na prvi sliki divji bezeg - Sambucus racemosa . Listi imajo neprijeten vonj. Slika na povezavi ni ravno dobra, preveri še z Googlom.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Melona, mene prvi listi spomnijo na deljenolistno rudbekijo, Rudbeckia laciniata, drugo je po moje navadno volčje jabolko (Physalis alkekengi), tretja zanesljivo NI mačja meta, najbrž je Mentha spicata, klasasta meta, vsekakor pa je ena od met.
Če moja prva določitev drži, potem je, ko rastlino izpuliš, njen koreninski sistem bel šopast preplet korenin. vrsta se pojavlja v dveh različicah, s socvetji, ki so polnjena, kroglasta in s takimi, ki spominjajo na sončnico ali topinambur. Raste tudi tam na koncu ravnine proti Litiji, na desni, v logu med cesto in drevjem, ki meji na Savo.
Drži, lahko bi bil tudi bezeg, ki ga omenja muha, ko bo kaj več videti, slikaj in bo določitev nedvoumna.
Uporabniški avatar
Melona

Metuljc, hvala lepa. Vse tri rastline rastejo v Bohinju.

Prvo rastlino je praktično nemogoče izpulit. Korenine niso šopaste. Ima korenine ali korenike, dolge preko metra in s stranskimi laski, prej ko slej se strga. Najbolj se je razrasla ob cesti, kjer sili izza škarpe. Je pa nisem videla cveteti. Je bolj robustna kot ta rudbekija, ki raste proti Litiji, tusi z debelejšim votlim steblom. Bom naslednjič poskusila dobiti boljši posnetek in te še enkrat prosila za prepoznavo.

Druga je gotovo res navadno volčje jabolko, se spomnim, da sem na začetku, ko sem začela hoditi na to parcelo, videla vse polno tistih mrežastih ostankov cvetov z rdečimi kroglicami.

Glede met; je slučajno kakšna strupena, lahko komu naredim kakšne težave s čajem ali čim?
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Kaj pa če je ta prva na Melonini sliki Tanacetum vulgare, navadni vratič?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ni, vratič ima vsaj 2x deljene liste. Po moje ima kar muha prav.
Uporabniški avatar
Melona

Ops, sem spregledala Muhin odgovor. Bom povohala liste jutri in skušala narediti kakšno boljšo fotografijo.
Odgovori