Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

Odgovori
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

mfranc tudi pri meni se najde kakšen tak sejanček.
Recimo na 100 morda kako leto eden. Vsi ostali normalno zrastejo, ta čuden pa ne gre nikamor.
Celo po dveh mesecih je pri meni ostal tak, kot na tvoji prvi fotki.
Torej visok komaj 2 ali tri cm. Letos sem celo enega presadil v vrt. Po mesecu dni ni šel nič v višino le listi so se daljšali v obliko sulice.
Še vedno je bila paradižnikova oblika le zelo podaljšana. Novih listov ni bilo in srednji del ni šel v višino.
Skratka nek čuden spaček in sem ga potem izpulil.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Tudi meni se vsako leto zgodi kak tak "Francov primer". Včasih se mi je preveč smilila vsaka sadikca, vendar so po mojih izkušnjah vse slabotne, izmaličene ali kako drugače prizadete rastlinice tudi pozneje bolj podvržene boleznim in v slabši kondiciji. Mislim , da je bolje imeti več sejančkov in jih kasneje bolj "trdosrčno " prebirati.
Najbrž pa je v večini nas tudi nekaj raziskovalnega in experimentalnega, kar nas vabi in dela vrtičkarstvo še bolj zanimivo

Lep pozdrav
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

meni se je letos taka naredila Indian Stripe, paradižnik, ki sem ga želela imeti, ker se vsako leto izkaže za odličnega in dolgo obstojnega. Iz semen je vzklila ena sama sadika, kilava, da le kaj, in sem jo pustila v lončku, pozabljeno. Je pogruntala, da bo letela na kompost, če se ne potrudi. In se je. Je že v vrtu, in jo bom opazovala. Včasih se črni rački razvijejo v laboda!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Hja, poudarek je tudi na razpletu v nadaljevanju (se nakazuje na sliki 3), ko se vrh razdeli v več vršičkov; lepo se vidi, da se po steblu začnejo oblikovati ločeni vrhovi, ki pa nadaljujejo rast skoraj vzporedno.

Pofotkam čez nekaj tednov in poiščem slike enakega primera iz leta '13.

Takrat je bil neki ameriški hibrid (Big Daddy F1 ali Brandy Boy Hybrid) in sem mislil, da je to neka hibridna mana.

Letos se je to zgodilo (Bobolino ve Wink ) na sorti Cherokee Lime Rolling Eyes .

Med bolj hecnimi epizodami te "stilske probrazbe" Laughing : ko začne pospešeno rasti novonastali poganjek, se tudi hitro debeli in tako sedi debel vršiček, 6 mm in več, na rahitični podlagi debeli 2-3 mm. Tekom rasti se tudi osnova odebeli, in je trenutno na vrtu ta sadika najbolj nabildana od vseh.

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc, zanima me, kakšni bodo plodovi.

Večstebelno deblo se je meni dogodilo le dvakrat, a na rastlini, ki se je normalno razvijala. Šlo je za sorto San Marzano F1, obakrat so bili na sadiki samo "divjaki" - plodovi dolžine in debeline za pol mezinca Rolling Eyes .
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Bom šla tudi jaz limetko pogledat._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

muha je napisal/a:
mfranc, zanima me, kakšni bodo plodovi.

Upam na najbolje, tudi pred dvemi leti se mi zdi, so bili gor normalni plodovi; nisem pa čisto siguren (sorto imel prvič), mogoče bi morali biti bolj debeli Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes .

Takole je stvar izgledala predlani

"zobotrebca" nisem slikal Wink , ampak sadiko, ko si je krepko opomogla, in potem na vrtu, ko se je razdelila v štiri skoraj enakovredne vrhove.
Sliko sem malo posvetlil, da se bolje vidi, kako se je steblo počasi, na dolžini cca 20 cm, začelo ločevati na več poganjkov.

Prav bi mi prišla samo dva poganjka, to je edina enojna sadika na vrtu, vse ostale so dvojne.

LP_________________mfranc
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Imam eno vprašanje,sicer ni ravno tema o tem.
Verjetno malo prehitevam čas,a vse eno-ali bo letos PARADAJZMANIJA?
Sem pa včeraj ostal brez največjih plodov GREEN SAUSAGE,so tako zamikali 3 letno hčerko,da se jim ni mogla upreti,pa so šli rakom žvižgat. Sad
Nazadnje urejal/a robert 01 Jun 2015 09:27; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hm, Robert, znana situacija. Tako so lani naša dvojčka "navajali", da se paradajz (na balkonu) samo gleda in boža ... ja, dokler jih je gledal kdo od starejših. Brez nadzora so pa še zelene kroglice češnjarja potrgali, in tako je rastlina v premoči treh malih nadebudnežev omagala, pristala zunaj ob hiši, precej boga Sad
No, letos bodo spet poskušali s "paradižnikovo vzgojo" malčkov, sem jim že dala eno krepko sadiko češnjarja (eno imam pa še v rezervi) Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

robert je napisal/a:
Imam eno vprašanje,sicer ni ravno tema o tem.
Verjetno malo prehitevam čas,a vse eno-ali bo letos PARADAJZMANIJA?

BO, SEVEDA BO!!! Very Happy Cool Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori