Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2013
Twity Pity, če si dobil semena Rocoto Rojo od orhy, potem vidiš zgoraj na sliki "mamo" svoje rastlinice. Zelo lepo je prenesla zimo, da smo bile kar presenečene.
Nasploh po netu piše, da je čilije iz rodu Capsicum Annuum težje prezimiti kot čilije iz rodu Capsicum Pubescens, kamor spada rudi Rocoto Rojo. Tudi z našima Peter čilijema ( Capsicum Annuum ) se pozimi ni dobro izšlo. Izgleda, da so bolj občutljivi za uši.
Boš videl, Rocoto Rojo dokaj pozno dozori, vendar se ga splača počakati.
En sadež je ravno dovolj kot dodatek pri pripravi Čili kon karne za 4 osebe, če so ljubitelji zmerno pekoče hrane.
Lp.
Nasploh po netu piše, da je čilije iz rodu Capsicum Annuum težje prezimiti kot čilije iz rodu Capsicum Pubescens, kamor spada rudi Rocoto Rojo. Tudi z našima Peter čilijema ( Capsicum Annuum ) se pozimi ni dobro izšlo. Izgleda, da so bolj občutljivi za uši.
Boš videl, Rocoto Rojo dokaj pozno dozori, vendar se ga splača počakati.
En sadež je ravno dovolj kot dodatek pri pripravi Čili kon karne za 4 osebe, če so ljubitelji zmerno pekoče hrane.
Lp.
TwityPity je napisal/a: |
mfranc, wikipedia navaja za Hot Waxa kar precejšen razpon ja Kaj pa debelina sten oz. mesa v primerjavi z Jalapenom? |
Jalapeno ima kar debelejše stene. Pa plus za roštilj je, da je bolj valjaste oblike, Wax je bolj koničast.
Za Wax so res "hecni" podatki za pekočnost , no največkrat se suče tam med 5000 - 10.000, kar se mi zdi kar realno glede na ostale čilije ...
No, na brzino sem našel tudi SHU of 700 to 3000; 750-3,500.
Američani so jo uvrstili po svojih imenovanjih v Hot Banana Pepper.
LP_________________mfranc
Malo sem pobrskal tukaj: http://www.pepperseeds.eu/scoville/
in našel nekaj večjih - recimo:
http://www.pepperseeds.eu/golden-greek-pepperoncini.html
http://www.pepperseeds.eu/numex-joe-e-parker.html
http://www.pepperseeds.eu/mulato-isleno.html
http://www.pepperseeds.eu/ancho-grande.html
http://www.pepperseeds.eu/georgia-flame.html
http://www.pepperseeds.eu/numex-big-jim.html
Mogoče bi za naslednje leto kaj nabavili skupaj in probali več sort.
in našel nekaj večjih - recimo:
http://www.pepperseeds.eu/golden-greek-pepperoncini.html
http://www.pepperseeds.eu/numex-joe-e-parker.html
http://www.pepperseeds.eu/mulato-isleno.html
http://www.pepperseeds.eu/ancho-grande.html
http://www.pepperseeds.eu/georgia-flame.html
http://www.pepperseeds.eu/numex-big-jim.html
Mogoče bi za naslednje leto kaj nabavili skupaj in probali več sort.
Uf, dobra najdba bicikel.
Letos gojim Ancho Poblano (naročil pri semillas.de) kateri naj bi se ob polni zrelosti prebarval na rdeče, sedaj pa vidim da obstaja tudi neka Grande varianta. Tudi Ancho Mulato sem gledal, vendar sem ga pozabil naročiti.
Anchoti so mi všeč zaradi oblike in po opisih sodeč debeline sten, jakost je pa tudi po mojem okusu.
Golden Greek Pepperoncini po opisu izgleda super, vsaj kar se zgodnosti tiče, tisti skovili od 1-1000 mi pa niso kaj preveč všeč, ker ravno sladkih pa nočem
Numex Big Jim tudi izgleda obetaven kar se tiče velikosti, jakost je pa tudi prava, samo še debelina sten je vprašljiva.
Jaz sem za skupinski nakup, nimam pa vise ali paypala.
Letos gojim Ancho Poblano (naročil pri semillas.de) kateri naj bi se ob polni zrelosti prebarval na rdeče, sedaj pa vidim da obstaja tudi neka Grande varianta. Tudi Ancho Mulato sem gledal, vendar sem ga pozabil naročiti.
Anchoti so mi všeč zaradi oblike in po opisih sodeč debeline sten, jakost je pa tudi po mojem okusu.
Golden Greek Pepperoncini po opisu izgleda super, vsaj kar se zgodnosti tiče, tisti skovili od 1-1000 mi pa niso kaj preveč všeč, ker ravno sladkih pa nočem
Numex Big Jim tudi izgleda obetaven kar se tiče velikosti, jakost je pa tudi prava, samo še debelina sten je vprašljiva.
Jaz sem za skupinski nakup, nimam pa vise ali paypala.
TwityPity je napisal/a: |
No ja, za naslednjo sezono bom vseeno poskusil ta Hot Wax. Iščem en tak čili oz. pekočo papriko, ki bi imela max. 5000 skovilov, debele stene in da je čim večja. Imel bi jo za vlaganje, polnenje, pečenje. Ima kdo kaj takega oz. pozna kakšno tako sorto? |
V take namene bi bila po moje zelo v redu Mulato Isleno in Ancho Grande.
Oba čilija sta zelo mesnata, "primerno velika" in v kuhinji vsestransko uporabna ( glede na reference na netu ). Imata 1000 do 1500 skovilov.
Jaz sem cedila sline že lani za semenom Mulato Isleno pa je bil takrat ravno "nedobavljiv". Dobro, da si me spomnil, ga bom kar naročila, vidim da je sedaj na zalogi
Sem pa nabavila seme čilija Caloro, ker sem želela čili, ki bi se dal polnjen pripraviti na roštilju ali v pećici na način kot se pripravlja Jalapeno, samo da ne bi bil tako pekoč.
Po moje bo Caloro pravšnji za to ( ima 1000 do 5000 skovilov ).
Po videzu je podoben Hot Waxu, vendar manj pekoč. Opisujejo ga kot sorto z visokim donosom, stožčasti plodovi so 10 cm dolgi in 5 cm premera. Imajo debelo steno in zorijo od zelene, preko rumene do rdeče. Zrelost dosežejo po 80 dneh. Zrastejo 60 do 90 cm visoko.
Bom poročala, ko bo naredil prvi plod.
Lp.