Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2015
Figula: kar dobro opazuj rastlinice. Se zna zgodit, da bodo tudi tvoje pognale cvetlo steblo, ki ga vsekakor odstrani.
lpmami: velja
O cvetenju bom pravočasno poročala. Potem se bomo pa zmenili okoli predaje.
Mil: bom probala pulit, a se bojim, da ne bo šlo, ker so steblca močna in bom potegnila celo rastlino Tole s solato in juho bom vsekakor probala. Hvala za namig. Mi jih po navadi uporabljamo pri pripravi jedi namesto običajnega česna, pa v namazih, tudi štruklji s pski je odličen..._________________naredimo svet lepši
lpmami: velja
O cvetenju bom pravočasno poročala. Potem se bomo pa zmenili okoli predaje.
Mil: bom probala pulit, a se bojim, da ne bo šlo, ker so steblca močna in bom potegnila celo rastlino Tole s solato in juho bom vsekakor probala. Hvala za namig. Mi jih po navadi uporabljamo pri pripravi jedi namesto običajnega česna, pa v namazih, tudi štruklji s pski je odličen..._________________naredimo svet lepši
Brbr, hvala vnaprej!
Pri meni se pa s česnom nekaj dogaja Anka, posajena pozno jeseni, je do pred približno dvema tednoma delala krasno, velike, krepke, zdrave rastline. Potrem je začela malo rumeneti, in sicer najbolj spodnji listi najprej. Včeraj sem izpulila tistega najbolj prizadetega, ki so se mu sušili trije pari listov. Na prerezu je takle:
Tole so razrezani ostanki:
Na zunanji strani glavice in tudi znotraj je videti sivo-belkasto plesen, tudi vonj je rahlo po plesni.
Žalostno Lahko še kako rešim ta nasad?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pri meni se pa s česnom nekaj dogaja Anka, posajena pozno jeseni, je do pred približno dvema tednoma delala krasno, velike, krepke, zdrave rastline. Potrem je začela malo rumeneti, in sicer najbolj spodnji listi najprej. Včeraj sem izpulila tistega najbolj prizadetega, ki so se mu sušili trije pari listov. Na prerezu je takle:
Tole so razrezani ostanki:
Na zunanji strani glavice in tudi znotraj je videti sivo-belkasto plesen, tudi vonj je rahlo po plesni.
Žalostno Lahko še kako rešim ta nasad?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lpmami: to je tista gniloba o kateri sem govorila. Lahko probaš zaliti s presličnim čajem, vendar mislim, da ne bo dosti pomagalo. Najbolje narediš, da obolele rastline čimprej izpuliš, očistiš obolele dele, zdrave pa porabiš. Ravno danes sem za probo posušila na drobno narezane česnove liste. Izgledajo odlično. Lahko narezane tudi zmrzneš in porabiš čez leto za kuhanje. Ravno tako jaz na drobno narežem steblca in jih zmrznem. Lahko pa jih shraniš v oljčnem olju._________________naredimo svet lepši
A so vse rastline bolne?
Mogoče bi probala zaliti s sodinim pripravkom (?), ki mu dodaš še druge naravne fungicide (preslica, hren, žajbelj,...). Problem je ta, ker mora tekočina doseči in dobro omočiti predel korenin. Tako je potrebno pošteno zaliti. Posledično se potrebuje precejšno količino pripravka. Če rastlin ni veliko, bi bilo za poizkusit. Sicer ne vem, kako to vpliva na česen (za listno škropivo ni problema, ne vem pa, kako je z vsrkavanjem prek korenin)
Vsekakor navijam zate in za tvojo Anko
_________________naredimo svet lepši
Mogoče bi probala zaliti s sodinim pripravkom (?), ki mu dodaš še druge naravne fungicide (preslica, hren, žajbelj,...). Problem je ta, ker mora tekočina doseči in dobro omočiti predel korenin. Tako je potrebno pošteno zaliti. Posledično se potrebuje precejšno količino pripravka. Če rastlin ni veliko, bi bilo za poizkusit. Sicer ne vem, kako to vpliva na česen (za listno škropivo ni problema, ne vem pa, kako je z vsrkavanjem prek korenin)
Vsekakor navijam zate in za tvojo Anko
_________________naredimo svet lepši
Brbr, vse naštete sestavine imam pri roki (preslica posušena od lani, lahko jo tudi natrgam). A mi lahko, prosim, na kratko opišeš, kako naj pripravim? Rastlin je na tej gredi kakšnih 20 (drugo je drug česen, sajen spomladi, na drugih gredah)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje