Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Calendula officinalis - vrtni ognjič

Pohorc

Odgovor Napisal/-a Pohorc »

Za ognjičevo olje namakam v oljčnem olju, cvetne lističe ognjiča 6 tednov na okenski polici, kjer celi dan nanj sije sonce, pa mi še do sedaj nikoli ni bilo to olje žarko.
Za izdelavo tinkture namočim sveže ali posušene cvetne lističe. Eni pravijo ne na sonce, sam imam na soncu, pustim stati 3 tedne, večkrat kozarec pretresem. Lahko pa je tudi v senci.
Sonce ima svojo moč tako so me naučili in tega se od malega že držim.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Jaz podobno kot figula ... v polsenci. Sedaj te dni ni ravno sonca na izobilje, tako da je breme odveč. Čeprav že sama svetloba tako ali drugače vpliva na kvaliteto. Seveda pa je vse odvisno tudi od tega, kakšnemu namenu služi takšno olje, ki ga pripravljamo. Drugače pa kozarec zaščitim s srebrno folijo. Žarkost olja je pač odvisna od več dejavnikov. Sama sicer delujem po čisto "navadni" pameti, vendar na žarkost olja in še bolj njegovo splošno kvaliteto vpliva tudi količina vode v njem, kot tudi kako je vsa zadeva dostopna "zraku". Tako da je mogoče namakanje svežih rastlin lahko nekakšen dvorezni meč. Kukanje v notranjost kaj se dogaja - prav tako.
Ne vem, mogoče se motim.
Mislim da je za sam proces ključna toplota. Povišana temperatura je tista, ki je ključna za to, da se začnejo raztapljati zdravilne učinkovine. Konec koncev ga za kreme vržemo v segreto zadevo. Pa je ful zdrava in koristna in .... Le zakaj neki? Sama kvalitetna olja moramo hranit v temnem prostoru (tudi temne steklenice so temu namen). Tudi za dobljeno "ognjičevo olje" velja pravilo, da se hrani na temnem. Ravno tudi zaradi vsebnosti olja ...predvidevam-vem pa ne.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos so vse moje sadike ognjiča čisto uboge . Do pred časom so se lepo razvijale, danes, ko sem si jih bolj natančno ogledala, pa vidim, da so vsi mlajši listi zakrneli in obžrti, večini je požrt cel srček. Sumim gosenice ali uši, a našla nisem ne enih ne drugih, le neke izločke. Temeljito sem jih poškropila z Neem tonicom in ker se ognjič rad obrašča računam, da ne bom ostala brez cvetja.
Odgovori