Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lavandula angustifolia - navadna sivka in sorodne vrste

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Lavandula angustifolia - navadna sivka in sorodne vrste

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Glej tudi Zdravilne rastline

Lavandula stoechas - čopasta sivka

========================================================================================================

Rastlina, ki zahteva odcedno in ne prebogato zemljo, po možnosti peščeno.
Prezimno trdna tudi v osrednji Sloveniji brez zaščite.

Obrezovanje: praviloma takrat, ko odcveti. Da bi grm pomladili, ga lahko porežemo tudi spomladi, kmalu potem, ko odžene nove poganjke. Porežemo lahko skoraj do tal, če tudi v taki globini nakazuje novo rast. Tako pomlajen grm tisto leto skoraj ne bo cvetel - glej desni grmiček.

Gnojenje: ni priporočljivo

Zalivanje: nepotrebno

Razmnoževanje: z delitvijo grma (manj priporočljivo) s potaknjenci, predvsem spomladi.

Lavandula angustifolia v polnem cvetju. Desni grm je bil spomladi pomlajen - porezan do tal, zato je cvetov manj.

sivka v najlepšem cvetju
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 18:00; skupaj popravljeno 4 krat
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Letos jo bo tudi pri meni nekaj več kot prejšnja leta.
Kljub temu da je bilo na zimo mraz in veliko snega je lepo preživela.
Včeraj pa so nastajali tudi že letošnji prvi šopki

_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Nekako po naključju se je pri meni znašla tudi zelo svetla,skoraj bela sivka

_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Zdravo,

je že kdo sejal sivko?

Včeraj sem v Šentvidu pri Stični kupila dva paklca sivke. Vem že od prej, da baje zelo nerada klije in tudi na embalaži piše kaljivost 50%.

kakšne so pa kaj vaše izkušnje s tem?

hvala in Lp_________________Dies diem docet
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lani jeseni sem posejala sivkina semena in pozabila nanje, lonček je stal pod napuščem celo zimo in zadnjič sem na robu (kamor je očitno vseeno prišlo malo vode) opazila kake 3 cm visoko rastlinico, ki lepo diši. Najbrž bi kalila še ostala semena, vsaj del njih, če bi imela zadosti vlage. Zdaj stoji lonček na postem, morda še kaj skali.
Sem pa pri sestri in sosedi velikokrat videla samosevce lavandina, ki očitno dobro kali tudi v pesku na poti, kjer ni pohojeno.
Posej, pa zagotovi sne prebogato, peščeno in dobro odcedno prst, kakršno ima sivka rada.
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

metuljc, hvala!

tole z zemljo sem pa skoraj zasračkala... sem dala v Plantello, vrtno zemljo! takoj jutri zjutraj scopram tako da bo vmes še malo savskega peska! hvala_________________Dies diem docet
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

metuljc je napisal/a:
Sem pa pri sestri in sosedi velikokrat videla samosevce lavandina, ki očitno dobro kali tudi v pesku na poti, kjer ni pohojeno.

Pri mami je vsa leta, ko je imela na dvorišču pesek, pod grmičkom, ki je segal močno čez betonski robnik, bile vse polno drobcenih samosevsev. Čudili smo se, kako lahko zrase na takem niču. No, tudi v vrtni zemlji ji vsa leta dobro dela, je pa naš vrt dobro odceden._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Je, jaz sem enkrat že poizkusila.
Kaljivost je bila slaba. Dobila sem par rastlinic, ki sem jih čez zimo uspešno ugonobila (so bile premajhne za pustit zunaj, prezimovanja pa niso preživele).
Ker se ne dam zlahka, sem letos poizkusila še 1x. Zaenkrat vzklila le 1 rastlinica. Čakam še kakšno. Ko sem brala glede setve, sem naletela na podatek, da je pri kalitvi zelo pomembno, da zemlja ni mokra, je pa dovolj vlage.
Pa če se prav spomnim sem prebrala tudi, da rastejo relativno počasi, tako da so 1 zimo še premajhne za prezimovanje zunaj.
Več let se že trudim s potaknjenci v lončkih, ampak vse zaman. Crying or Very sad
Odgovori