Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Optimist

Rjava lisa, po vsej verjetnosti je začela gnit. Meni je tudi 1 od 4. Edina, ki ni pognala korenin je začela gnit. Po moje sem preveč vlažil zemljo, ker sem upal, da bom spodbudil nastanek korenin.
Sem pa ravno danes opazil, da je ena lanska čajota pognala v vrtu iz gomolja, ki je ostal v zemlji. Ven so prišli 4 poganjki en ob drugemu. V teh dneh bom rahlo prekopal zemljo okoli poganjkov in dodal gnoj. Smile
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Uuuu Peter, spet boš imel plodove sredi poletja ali kaj? Pod zemljo moraš imeti že pravo zalogo gomoljev. Ja toplejša klima in ustrezna zemlja naredita svoje, ni kaj. Nam gomolji običajno do pomladi zgnijejo.

Kot vidim imaš samo zeleno varianto. Priporočam za probo tudi svetlo rumeno. Pri meni v hladnejšem podnebju se bolje obnese.
smodisj

Odgovor Napisal/-a smodisj »

Včeraj sem se odločil in presadil čajoti na prosto. V mesnem času se je zbudila in začela kliti tudi gladka čajota iz trgovine, vendar je veliko slabše razvita. Da bo hudič še večji, se mi je pri presajanju razdrobila koreniska gruda. Takole sta izgledali pred presajanjem:

Na bodikavi, kjer so se listi dotikali roba lonca, se vidiji ožgani listi od sonca. Nasplošno se mi zdijo listi precej svetlozeleni, kot da jim manjka hranil. Substrat sem sam namešal iz komposta, šote, mivke in zemlje. Kaj menite ali naj pognojim s kakim gnojilom za plodovke?
Uporabniški avatar
Peter

Lanska čajota je ponorela v rasti, odhaja k tašči, štuk višje Smile

Po treh kanelah odhaja tudi v drugi štuk:

Začela je tudi nastavljat plodove, upam, da jih vročina ne izsuši in, da bojo obstali. Na sliki majhna čajota, ena od mnogih.

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

lepo krilce ima majhna čajota Smile malo heca Smile

brez heca: veličastna je, naj ti dolgooo, lepooo dela !
Bicikel

Nč, kaj naj rečem Peter. Očitno ji tvoje toplo okolje ustreza. Me veseli, da ti uspevajo. Pridem pobrat davek ;) Pri meni se šele stegujejo proti 1 metru in bom vesel, če bodo konec septembra rodile.

Aja, koliko in kako pogosto pa zalivaš, gnojenje, ....?
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Jaooo, Peter! Kakšen "doping" pa uporablja tvoja čajota? Moja je zrasla šele slabe pol metra.
Uporabniški avatar
Peter

Ko sem ugotovil, da lanska poganja, sem v premeru metra okrog poganjkov odkopal 10cm zemlje, dodal 10cm konjskega gnoja in prekril z odkopano zemljo. Pri nas je že lep čas suša, zato obilnozalijem na 4-5 dni. to je vsa skrivnost.
Bicikel
Glede davka sva govorila že lani in te ni bilo. Zato obresti veljajo samo za dobo 12 mesecev. Da nebi slučajno računal do letos. Wink Laughing
Bicikel

O, to pa ni tako malo gnoja. Zalivati pa je ta čas potrebno itak skoraj povsod. Kaj nič ne uvenejo čez dan ali so deloma v senci?

No, torej nič od obrestno obrestnega računa? Jah kaj čmo, če ne pridemo po nagrado se ne moremo pritoževat. Upam, da mi kdaj pa res uspe priti.
Uporabniški avatar
Peter

Če malo boljše premislim, sem verjetno pretiraval z navedeno količino gnoja. Dal sem ga na oko po zgoraj opisanem postopku dobri dve 20l kanti.
Čez dan rastlina res malo povesi liste. mislim pa, da ni hudega, vsaj za 1x.
Odgovori