Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Bom poročal, za zdaj ni posebnih opažanj, razen tega, da se rovi še vedno pojavljajo. Ampak to je po celmu vrtu in se je v teh dveh letih vzposatvil nek ekosistem, ker probamo čim manj rušit te rove, ker drugače so stalno novi in je več škode kot če fizično pustiš čim bolj na miru. Če se volna obnese proti voluharju, bo najbolj vidno na radiču, kjer je bilo lani veliko škode.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Izkopala sem prvi krompir, ki sem ga zelo bogato podložila z zelo usrano volno. Glede količine pridelka ne morem nič reči, ker sem ga izkopala malo prezgodaj, še ni zrasel do svoje polne velikosti. Pa tudi ne poznam tega Jazzyja, sem ga letos prvič sadila.
No, pri izkopavanju sem videla, da so se gomolji prav lepo usedli v volno. Ven iz volne sem jih zlahka dobila, saj je že napol preperela, nekako ni več močnih vlaken, ki so se ob polaganju rada vlekla in zatikala ob vse mogoče.
Glede na to bom krompir še naprej sadila na debelo plast volne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zuf, po enem mesecu se ti zahvaljujem za odgovor Embarassed (če to ni šlamparija, potem, ne vem, kaj je...).

Jaz sem tako na vrtu, kot na njivi sadila eno vrsto na volno in eno brez. Razlika je občutna. Krompir na volni je bolj temno zelen in višji od ta drugega. Na njivi pa suša zdeluje enega in drugega, ker od sajenja ni pošteno deževalo (volne pa pred sajenje tudi nisem namočila). Tako sem danes najbolj uboge rastline pošteno zalila in okoli njih položila volno. Ko bo deževalo, bom pokrila tudi zemljo okoli ostalega krompirja.

Na vrtu je zgoden krompir (sajen 24.3) že precej polegel. Spodnji listi počasi rumenijo. Včeraj sem izkopala dve rastlini, kis ta imeli nekaj velikih krompirjev in kar lepo število še majhnih gomoljčkov. Tudi korenine so še zelo lepe. Zato sem se odločila (k odločitvi je veliko prispevala tudi Metuljc), da z izkopom počakam vsaj do konca naslednjega tedna. Potem pa bo moral ven, ker rabim prostor za kapusnice, ki že pošteno preraščajo cvetlično korito..._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Upam, da me ne bo kdaj kasneje teplo, kar sem zakuhala. ne smem povedati
brbr

Šiba že raste Wink_________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne vem zakaj se mi tako zdi, ampak mislim, da je zuf zaposlen pač z radostmi njegovega lastnega življenja. Naj mu bo znosno, .... ali pa v radost.

Glede voluharja in ovčje volne pa lahko povem, da ga NE ODGANJA.

Letos sem si pripravil ločeno gredo (njivico, cca 200m2) s podlogo ovčje volne, čez pa nekaj slame ali pa pokvarjene krme - sena) Sicer sem testno vanjo posadil koruzo in golice, vendar kar želim povedati je to, da "ta pridni" veselo rije pod zastirko.
Pa to ni prva takšna izkušnja.

Tako da na žalost nebo nič od pobožnega upanja.
juglans

Zbrisan prispevek.

Se oproščam, malce sem bil površen.

Objava ne sodi v to temo in jo prestavljam.
Nazadnje urejal/a juglans 12 Jun 2015 22:40; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Joj, Juglans, si me narobe razumel, se mi zdi. Ne kritiziram Zufa, ampak sebe, ker mu nisem odgovorila....

Ja tole je pa slaba novica o voluharju. No, izgleda, da sem mu tudi letos lepo uredila bivalne površine Embarassed Upam, da mi bo pustil več krompirja kot lani._________________naredimo svet lepši
juglans

Oh, se oproščam. Pač, na hitro prebrano. Embarassed
brbr

Sem napisala že v temi krompir, ker pa je povezano z ovčjo volno, bom še tukaj. Torej, danes sem izkopala zgoden krompir na vrtu (nisem čakala do konca tedna...). Kot sem že povedala, sem eno vrsto podložila z volno, drugo pa ne. Ko je krompir malo zrastel, sem volno položila tudi na površino grede. Rezultat: iz 5kg krompirja sem pridelala 31.35kg zdravega krompirja. V vrsti podloženi z volno je bil krompir v povprečju večji pa tudi skoraj za 2kg več ga je bilo kakor v vrsti, kjer v zemlji ni bilo volne. Tako se je volna odlično obnesla Very Happy_________________naredimo svet lepši
Odgovori