Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

CiD je napisal/a:
Pozdravljeni, prosil bi za nasvet.
V našem mini nasadu imamo 19 ameriški borovnic (vsako leto dodamo kakšno), najstarejše so stare več kot 10 let. Borovnic še nikoli nisem škropil, do sedaj so bile zdrave in vsako leto obilno obrodile. Tudi letos na prvi pogled zgledajo zdrave (slika 1), vendar vmes opažam liste, ki rjavijo ter posamezne (zaenkrat redke) odmrle plodove. To se dogaja na 4 najstarejših grmih, ki rastejo skupaj, na ostalih grmih pa bolezni zaenkrat še ni opaziti.
Je to lahko razlog na skrb in kako naj ukrepam? Kako hitro bo bolezen napredovala oz. kakšen izpad pridelka lahko pričakujem, če ne bom ukrepal?

Na zgornjih dveh slikah gre skoraj 100% za vročinski ožig...pri meni vsako leto ožge liste na Chandlerju in Toru, na drugih sortah ne....
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Zdi se,da je vse v redu.Posušene jagode pa se posledica slabe oplodnje.
Mislim pa ,da manjka dušika.Koliko si gnojil?S čim?_________________Narava vse povrne!
CiD

Odgovor Napisal/-a CiD »

ferdo36 je napisal/a:
Zdi se,da je vse v redu.Posušene jagode pa se posledica slabe oplodnje.
Mislim pa ,da manjka dušika.Koliko si gnojil?S čim?

Miha, Ferdo, hvala za odgovor in sploh za ogromno koristnih nasvetov, ki ste jih že napisali na tem forumu.

Ja, letos še kar zavlačujem s protitično/protiptičjo mrežo, ki tudi ščiti pred soncem. Prejšnja leta sem jo zaradi nevarnosti toče namestil prej, zato tega pojava ni bilo. Tako da če je samo to, potem super Smile

Gnojim pa vedno 2x na leto (zgodaj spomladi in po cvetenju), obakrat s po eno pestjo specialnega NPK za ameriške borovnice (v 1 kg embalaži) po grmu. Tako piše na navodilu.
Ali bi lahko več, glede na to, da so grmi kar veliki in košati?
Letos spomladi sem dal zemljo v analizo in je pokazala pH 4,77, Fosfor 25,3 mg / 100 g vzorca in Kalij 29 mg /100 g vzorca. Za N pa žal nisem naročil analize :(
Za P in K to pomeni dobro založena tla, tako da sem upal, da je tudi N ok.

Ferdo, prosil bi tudi, če se lahko enkrat oglasim pri Vas, ker sem na forumu bral, da prodajate precej cenejše gnojilo, pa tudi za tisti amonsulfat za zakisanje zemlje bi bil zainteresiran. Pa seveda za kakšen nov grm Smile Prostora imam še več kot dovolj, pa borovničk lačnih ust v družini tudi Smile
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ferdo, oba chandlerja, ki sem ju letos posadila, lepo rasteta in sta polna borovničk Very Happy . Hvala, da si mi predlagal to sorto!

Gnojila sem enkrat sredi maja, potem pa malo pozabila na začetku junija Rolling Eyes . Je zdaj še čas? Plodovi so še čisto majhni in zeleni._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

copatka je napisal/a:
Ferdo, oba chandlerja, ki sem ju letos posadila, lepo rasteta in sta polna borovničk Very Happy . Hvala, da si mi predlagal to sorto!

Gnojila sem enkrat sredi maja, potem pa malo pozabila na začetku junija Rolling Eyes . Je zdaj še čas? Plodovi so še čisto majhni in zeleni.

Še kakšnih 14 dni se lahko gnoji brez težav, če bo dušik, ki je v gnojilu v obliki amonsulfata. Odmerek gnojila naj ne bo večji kot 1/3 predvidenega letnega odmerka._________________lp
izidor

Odgovor Napisal/-a izidor »

A že kaj obirate borovnice?
Jaz sem včeraj nabral prvo kilo Duka....
Kmalu se bo začelo zares....
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pred pol ure se je pol metra pred mano na drevo usedel kos, z borovnico v kljunu. Sploh nisem opazil, da so začele zoreti .... Embarassed .

Letos je najzgodnejši Blue Crop.

LP_________________mfranc
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Jih že zobamo.

V glavnem Duke, pa nekaj Early Blue (je bolj v senci).
Čez kakšen dan ali dva bo že cca 0,3 kg dnevno, v roku 1 tedna 1/2 kg, čez 10 dni pa cca 1 kg dnevno- seveda odvisno od vremena, ampak tu nekje._________________lp
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Jutri računamo nabrati 300 kg predvsem Bluette in Duka.Prej smo se samo po malem sladkali! Laughing_________________Narava vse povrne!
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Za zastirko sem dodal sveže žaganje (6-10 cm) na debelo, prej sem že 3* gnojil z amonsulfatom.

Ker nimam prostora da bi žaganje kompostiral, sprašujem, koliko amonsulfata je potrebno dodati, da ne bo sveže žaganje jemalo dušik zemlji oz. rastlini?

Ne bi rad predoziral.
Odgovori