Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Plodova vinska mušica - Drosophila suzukii

Odgovori
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Hvala Ferdo! Da ne bi jaz celega soda vina ponucala. Laughing Bi imela pijane vinske musice.
Zdaj pa salo na stran. Borovnice bodo kmalu zacele dobivati barvo. Zdaj bo skrajnj cas, da obesim vabe.
Borovnice mi letos kar visijo od teze plodov. Sem vse mogla zvezati. Izredno lepo bodo rodile moje starke. Stare so vec kot petintrideset let. Sorte sploh ne vem. So pa v izredno dobri kondiciji.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

ferdo36 je napisal/a:
Približno 1 dl.Na 14 dni vsebino precedi in vrni v stekleničko.Dodaj malo sveže vabe.Z lupo poglej vsebino.

Ferdo.
Na eni lokaciji so vabe za Drosophila Suzukii postavljene,strah ima velike oči, nadaljujem še na dveh lokacijah, kmalu bo znana morebitna prisotnost.Količina en zaboj pollitrskih plastenk z pravo vsebino.
Žal nisem optimist.
Kakšna nadloga nam sledi v naslednjih letih?
lp. Vinkoz
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ej,Vinko!
Pred leti mi je znani drevesničar,ko sem se hvalil,da imamo vse;ograjo,
namakanje,protitočno mrežo itd.,dejal,da bo pa vedno nekaj .Če ne to pa nekaj drugega.Saj veš!Nadloge so vedni za korak pred zaščito! Evil or Very Mad Twisted Evil Evil or Very Mad_________________Narava vse povrne!
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Zanimiv članek (v angleščini) o butil antranilatu (naravna dišava, uporaba v prehrambeni in kozmetični industriji) kot repelentu proti plodovi vinski mušici:

ScienceDaily (22 June 2015)
Safe repellents that protect fruit from spotted wing Drosophila found - Butyl anthranilate effectively wards off insect, lab experiments show
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150622071737.htm

Spletna stran z več informacijami o lastnostih spojine in dobaviteljih:
http://www.thegoodscentscompany.com/data/rw1028631.html

Karsia pa trži proizvod Expuls (na bazi metil antranilata), ki se uporablja za odganjanje večjih ptičev
http://www.karsia.si/expuls
ferdo36

Letošnja sezona je mimo in lahko ugotovim,da je vročina in vabe opravili
dobro delo.Na 4 ha smo imeli 500 vab in okužb skoraj ni bilo,čeprav so se ostali borovničarji zelo pritoževali.Niso pa zaupali v vabe!_________________Narava vse povrne!
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Kako vam gre letos, mušica povzroča kaj težav? Pri nas je napadla češnjo, grozno, nič uporabnega. Bo treba v akcijo, da zaščitim jagodičje.
ferdo36

Tudi letos so vabe opravile odlično delo.Pomaga tudi Neem tonik 0,5 l/ha
Če pa je okužba zelo huda se uporabi Laser,ki je tudi ekološko sredstvo (drago kot hu..č)_________________Narava vse povrne!
vinkoz

Evo
Del plastenk za Suzuki je tu. Niso spreyi samo za slikarstvo.
Upam da bo zatiranje uspešno.
lp. Vinkoz
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

vinkoz: čemu si jih pobarval? Surprised Jih rdeča barva še posebej privlači?
vinkoz

muha je napisal/a:
vinkoz: čemu si jih pobarval? Surprised Jih rdeča barva še posebej privlači?

Da, očitno jih rdeča barva privabi, pa tudi izvrtine zgoraj naj ne presežejo fi 4,5 mm.Preprečiti je potrebno vstop drugim gostom.Zajetno količino plastenk sem že dal v G. Brdih, te so za drugo mojo lokacijo.
Pa da vidimo ,kako je s to Plodovo vinsko mušico.
Tudi rumene plošče so polne, tako,da je bila potrebna pretekli teden že menjava.
lp. Vinkoz
Odgovori