Na česnu imam nepoznane goste. Jasno je da niso "prijateljsko" razpoloženi, čeprav me pregovarjajo o nasprotnem.
Skratka, še nikoli videno. Zgledajo takole:
Ni jih veliko in te redke sproti odstranjujem. Izlegajo se iz skupka oranžnih jajčec (se oproščam zaradi slabe slike, ne najdem novih), nato pa tudi v skupini objedajo posamezen list od konice proti dnu. Zgledajo kot nekakšne žerke, (niso gosenice) ki sproti izločajo izločke, kateri pa se jih držijo. Tako so na pogled kar "nagravžne", saj se dobesedno kopajo v svojem blatu med tem, ko zagnano žrejo liste. Ker jih je več v posamezni skupini, hitro napredujejo in tako tudi hitro zmanjka lista.
Podobne poškodbe (svetle črte) ln izločke naredi žitni strgač, vsiljiv spomladanski napadalec vseh vrts žita. Na česnu ga še nisem videla._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Zanimivo . Grem hitro gledat, če so tudi pri meni... Mogoče bi bilo dobro poslati kakšno fotografijo na kmetijski inštitut in prositi za identifikacijo._________________naredimo svet lepši
Sorto Portugalc sem danes pobral iz zemlje. Rja ga je že čisto dotolkla in praktično ni bilo več zelenja. Glavice so temu primerno manjše kot bo morale biti za to sorto. V dobrih pogojih bi moral biti velik za manjšo pest. Ob predvidenem dežju bi začel gniti ali pa plesneti.
Ostali dve sorti (Anka, Barjanc) bom pustil še v zemlji, saj se še kar dobro držita. Jutri moram potrgati še drugo polovico pskov, potem pa lahko grem na dopust ;-)
Letošnja zgodba moje Anke je bolj žalostne narave; na vrtu jo je na enem delu grede napadla koreninska gniloba, tako sem kar precej rastlin zmetala proč. Na vrtu se je letos tudi relativno zgodaj (če se pojavi kasneje, ni tak problem) pojavila rja. Tako sem škropila z žajbljem, in sodinim pripravkom, vendar vseeno počasi napreduje (upam, da res počasi in bo česen uspel še kaj narediti) Na njvi je pa na eni polovici lep, zdrav (brez rje, gnilobe,...) na drugi polovici pa čisto zanič - sicer ni bolan, vendar povsem zaostal v rasti, ker mu je listje že kmalu začelo rumeneti. Zdaj je povečini že čisto rumen in ga bom ob ugodnem dnevu izkopala. Bojim pa se, da ne bo večji od tistega, ki sem ga posadila. Kaj je narobe z zemljo na tem delu njive pa je naloga za bližnjo prihodnost (analiza tal), ker je zanimivo, da na tem delu, kjer je česen zanič, čebula, grah in bela gorjušica lep rastejo, tam pa, kjer je česen lep, so čebula, še posebno pa grah in bela gorjušica zelo slabi S pski se ukvarjam že kake 14dni. Ravno včeraj sem jih kot stročji fižol vložila cca 3kg. Pobrati pa moram še en del (in to čimprej).
Zdaj pa še poročilo o skladiščnikih: poleg Anke se lepo držijo Kraški rdeč (še povsem čvrsta glavica), Grgarski (mu že nekaj strokov manjka, enega/dva moram porabit v naslednjih dneh, ker propadata, ostali pa so še čvrsti na otip), glavica Sultopa je še nedotaknjena in na otip čvrsta, ravno tako je še cel in čvrst Barjanski. Ostale, ki sem jih imela na praizkušnji pa smo že pojedli, ker so pospešeno propadali . Bicikel, a ta Barjanski je česen, ki ga sadijo sosedje?
Aja, grizočih zverinc pri meni in opaziti ..._________________naredimo svet lepši
Moj česen (Ljubljana Bežigrad) je zdrav. Precej ga ovija slak, ostale nadloge ni. Zraven imam še čebulo, vse ostalo je prosto (opuščenih vrtov sosedov).