Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bezgov FPJ za šebeso (Mil)

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Bezgov FPJ za šebeso (Mil)

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

mil je napisal/a:

"Moja" šabesa pa je narejena tako:

Cvetove bezga in tretjino njihove teže sladkorja dobro zmečkamo, natlačimo v primerno posodo in pokrijemo s papirnato brisačko. Pustimo en teden fermentirati. (naredimo torej FPJ )

Po enem tednu precedimo in shranimo. Za daljše shranjevanje dodamo sladkor. (lahko 1:1)

Ko želimo napitek:

Prekuhamo primerno količino vode in jo ohladimo. ( lahko tudi ne prekuhavamo, po želji....)
Vanjo stisnemo sok pomaranč in dodamo na tanke rezine narezane bio limone z olupki vred za aromo. (koliko sadežev bomo porabili je odvisno od zaželjene količine narejenega napitka.) Pustimo namakati 3 ure, precedimo in dodamo prej dobljen precejen ferment (lahko 1 : 10 ali po občutku, glede na željo po sladkosti). Napitek primerno ohladimo in ponudimo. (po želji skrajšaj postopek...HA,HA)

Je preverjeno boljše od navadne šabese, ima res izrazit okus in vonj po bezgovih cvetovih.

Pa lep pozdrav in na zdravje, Mil
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

Včeraj sem nabral cvetove 220g in jih zmečkal s sladkorjem.

Dobil sem temno maso, tekočina pa je bila barve kave.

Maso sem natlačil v manjši kozarec za vlaganje in prelil z odcejeno tekočino, pokril s papirnato brisačo in postavil v špajzo. Vse skupaj je temno rjave barve.

Kako je z doziranjem, namreč iz te količine bezgovih cvetov bi dobil 2-3 litre klasičnega bezgovega sirupa, iz FPJ pa bom dobil manj kot 2dcl, potem ko bom zmešal s sladkorjem 1:1 ?

Ker grem čez 10 dni na morje, bo to dovolj časa za fermentacijo?
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

rukola, lahko le odgovorim na vprašanje o dolžini fermentacije - 10 dni bo verjetno kar dovolj.

Upam, da mil pride kmalu kaj naokoli, da pojasni koliko je "primerna količina vode ". Čeprav mogoče 1:10 to nakazuje ???
Odgovori