Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Taka zgleda ja,mene spominja na jesenske astre, samo so malo bolj nežne,tudi kaze da je družina Astaracea.Primeni je že 4.leto in obilno cveti vsako leto
Robertino

Odgovor Napisal/-a Robertino »

Na bližnji poseki v gozdu raste tale roža.
Par jih nameravam preseliti domov, da bodo pri meni cvetele prihodnje leto, pa me zanima, ali naj počakam na seme, ali bo bolj zanesljivo, če katero izkopljem. Težava je ta, da rastejo iz kupa vej, ki je ostal pri podiranju dreves in nisem prepričan, če ga bom lahko odmetal do tal.

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ozkolistno ciprje (Chamaenerion angustifolium) je to. Po moje je pametno počakati seme. Pazi, iz ozkih, dolgih plodov, večsemenskih glavic, se pokažejo semena s puhasto letalno napravo, kot pri vrbovcih, katerih sorodnik je.
Koroški pesnik Janko Glazer poje o ciprošu.............Ko ciproš zacveti, so naše frate rdeče...
Robertino

Sem prebral verze. Res rastejo na goloseku - frati.

Mogoče smešno vprašanje: da ne zamudim semena, da mi ga veter ne pobere, mi je prišlo na misel, da bi čez cvet nataknil najlonko? Cool
metuljc

Bi šlo, a je po moje brez potrebe. Socvetje cveti tedne dolgo, spodnji cvetovi so že v fazi zrelih semen, zgornji še popki. Jih boš že ujel. Takole.
Robertino

Hvala.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Metuljc, Janko Glazer ni koroški pesnik
Rojen v Rušah, gimnazija v MB nato študij v tujini.
Prav pohorske frate, njegovi kmečki predniki, ki so se bavili tudi s steklarstvom (glažute) so navdih mnogih njegovih pesmi, polnih nostalgije in domotožja-Meni je zelo ljub, pesem, ki sem jo enkrat v trenutkih melanholičnega razpoloženja nekje tu napisala po spominu (Kadar dež na polje gre ...) je njegova.
Kar se pa ciprja tiče, bi ga zelo rada imela doma prav zaradi njegove poezije, pesmi, ki jo omenjaš. Do zdaj mi presajanje ni uspelo, čeprav mi sicer (skoraj) vse raste. S semenom pa še nisem poskusila. Saj vsega pač človek ne more imeti Embarassed ._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc

Mea culpa, mene vedno spomni na Koroško. Le zakaj?
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Na vrtu je zrastla neka rastlina, ki je ne morem identificirati. Kot da bi bila mešanica med ivanjščico in kamilico, listje od ene in cvetovi od druge, vendar veliko večji. Vonj je po ivanjščicah. Raste sicer blizu kamilic, zraven rastejo tudi kozmeje, one menda nimajo prstov vmes? Ivanjščice so že zdavnaj mimo, rastejo pa okrog vrta, 15 m stran.

Tule za primerjavo vse tri skupaj, sprašujem po srednji. Cvetovi so sprva vsi takole odprti, nato pa se venčni listki pobesijo nazaj.

Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Pasja kamilica morda?

Anthemis arvensis (njivska pasja kamilica)_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori