Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Navadni morski koprc

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Vse mogoče sem že delala na morju - vlagala pa še nisem Confused Laughing Laughing
Eto, pa sem še to sprobala Rolling Eyes .

voda, hvala za tole objavo Smile in ostalim za idejo vlaganja
(mož je po celem otoku iskal kozarčke za vlaganje)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Menjam kozarček kake bolj eksotične marmelade za kozarček tega vloženega koprca, če si za. dežnik
figula

Dogovorjeno, metuljc, upam, da bo dobro uspelo! Ogromno je tega koprca tukaj, samo kozarčkov nimajo (pa šta čete sada kiseliti, to se radi u jeseni Rolling Eyes )

Recept, ki sem ga našla na netu, je sila preprost:
- sprati z morsko vodo
- 15 min kuhati v mešanici kis-voda 30 : 70
- naložiti v kozarčke, zaliti s kisom

Ima tak malo "začinjast" okus Smile
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

voda je napisal/a:
Martinka, ali narediš enako kot za paprike, jaz ga namreč še nisem kisala. lpvoda

Ja, samo jaz nič ne kuham koprca. Svežega naložim v kozarčke, dodam začimbe, ki so pri roki (lovor, poper, koper, šalotko ...) in zalijem z vrelo mešanico kisa (pol kisa - pol vode, sol, sladkor).
metuljc

Po moje je MARTINKIN recept OK, sicer bo koprc čisto premehak.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

jaz sem ga vrgla v krop (1:1 voda in kis, žlica soli in nekaj manj sladkorja) za 5 min. naložila v kozarce z nekaj popra ter zalila. ostal je trd (poskusila čez nekaj dni). poskušala sem ga kuhati tudi 15 min -enako ostane trd in hrustljav. v frižiderju zdrži surov tudi 10 in več dni. lpvoda

PS: Figula lahko ga nabereš zadnji dan in neseš svežega domov, kjer so kozarčki. posebej ga ni nujno prati, če je pred bero bil dež ali salbo vreme saj ga valovi dosežejo in seveda če ni turistične množice okoli. prav zaradi sprotnega morskega "zalivanja" ima tak opor slankast okus. odličen je v solati z paradajzem, čebulo in mladim slanim sirom (seveda vinski kis domači).

Metuljc čakate vložen kozarček._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
figula

odlično, voda, hvala, super, da ostane svež. Ga bom skušala nabrati, predno grem. Tukaj je polno divjih obal brez ljudi, kjer raste koprc kot preproga Smile.

Če mi uspe, metuljc - ti sporočim in ti ga prinesem vrečko, boš lahko sama vlagala po svojem okusu, dodala svoj nabor začimb - nič ne obljubim - če mi pa rata, bo pa v redu, ane Smile
metuljc

Figula, super, hvala, zdaj mi preostane upanje, da prideš nazaj pravočasno, da jaz ne pobegnem................. Embarassed
Voda, hvala, hvala, se oddolžim, že vem, s čim (enako kot figuli, da ne bo......)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pravijo še to, da navadni morski koprc (hr. motar): mladega torej na pomlad kiseliš cele vejice, kasneje čez poletje in jeseni samo listke in razvejane vršičke, ker so vejice pretrde. uporabni so cvetovi in skratka vse. lpvoda

Figula poglej ali rastejo tudi grmički kapre._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazadnje urejal/a voda 25 Jun 2015 15:45; skupaj popravljeno 1 krat
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Figula poglej, če raste tudi mirta! Laughing Laughing Laughing_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Odgovori