Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Asimina - Asimina triloba
praky je napisal/a: |
Evo još jedna slika za edukaciju. http://slkm.at/5866120 |
Čigave pa so te slike? Verjetno nekdo iz USA...
LP, Andrej
Praky.
Pa ne me spravljati v slabo voljo.Če so to fot iz Usa, že Monsanto me spravlja v slabo voljo , ko slišim zanj. Doma imam posajene tri Asimine, na dodatnih lokacijah še tri in nato dve.
Oblika plodov. Doma, z opraševanjem Sunflower z istovetnim pelodom, poleg še pelod od Davis in Overlesse nastajajo plodovi takšnih oblik, da samo oči na peclje. Preteklo leto tudi plodovi v obliki žogice, potem v obliki buče, krompirja, da ne naštevam.Potem, kaj ti pomaga ta raznoliki program,če lahko ustvariš nešteto oblik na sami Sunflower z različnim pelodom.
Poanta. A se zavedaš koliko časa lahko hraniš v normalnih okoliščinah plodove, niso to jabolka. Enkratna zadeva za sladoled,več pa ne.Čakam plod peterokrake zvezde.
lp. Vinkoz
Pa ne me spravljati v slabo voljo.Če so to fot iz Usa, že Monsanto me spravlja v slabo voljo , ko slišim zanj. Doma imam posajene tri Asimine, na dodatnih lokacijah še tri in nato dve.
Oblika plodov. Doma, z opraševanjem Sunflower z istovetnim pelodom, poleg še pelod od Davis in Overlesse nastajajo plodovi takšnih oblik, da samo oči na peclje. Preteklo leto tudi plodovi v obliki žogice, potem v obliki buče, krompirja, da ne naštevam.Potem, kaj ti pomaga ta raznoliki program,če lahko ustvariš nešteto oblik na sami Sunflower z različnim pelodom.
Poanta. A se zavedaš koliko časa lahko hraniš v normalnih okoliščinah plodove, niso to jabolka. Enkratna zadeva za sladoled,več pa ne.Čakam plod peterokrake zvezde.
lp. Vinkoz
anci1211: ja, asimine, ki sem jih letos sadil bolj na odprtem, stran od hiš, so bile kar na udaru. Pa ne zaradi objedanja vejic, teh se ne dotaknejo. Problem je bil srnjak, ki si je drgnil rogove. Dve je popolnoma uničil (olupljeno deblo do tal), nekaj pa poškodoval. Na hitro sem naredil ograja, sedaj je mir.
vinkoz: lepo, da imaš izzive in svoje veselje, samo oblika plodov se mi zdi praktično nepomembna. Bistven je okus, čas zorenja, količina plodov, možnost skladiščenja, ... To (upam) da bo različno pri različnih sortah. Zato tudi imam več kot 3 sorte. Pa še to: pelod vpliva na lastnosti semena, ki se razvije v plodu, na samo obliko plodu nima vpliva.
Lp, Andrej
vinkoz: lepo, da imaš izzive in svoje veselje, samo oblika plodov se mi zdi praktično nepomembna. Bistven je okus, čas zorenja, količina plodov, možnost skladiščenja, ... To (upam) da bo različno pri različnih sortah. Zato tudi imam več kot 3 sorte. Pa še to: pelod vpliva na lastnosti semena, ki se razvije v plodu, na samo obliko plodu nima vpliva.
Lp, Andrej
AndrejK
Upam,da ti bo vizija glede nasada ASIMIN tudi uspela, da ne bo gospod G. v Litiji osamljen primer.
Seveda imajo različne sorte drugačne okuse, ti pa povem,da jih skoraj ne ločim.Vemo, kdaj je zrelost Asimin- ko ti pade na čevelj.!
Čas zorenja pa ne vpliva na skladiščenje, ki ga skoraj ni.Več je to: Začni ugotavljati ,ko bo količinsko možno vrednost sladkorjev.Posebno pa prehod med Glukozo in Fructoso,potem je odločitev na tvoji strani.
To sem lansko leto počel pri Kivi,na vrstah Hayward,Bruno in Abbot v vrednosti zaporedja zg. navedenih:
Hayward-Fructosa 3,5-6,5
Bruno-2,8-6,1
Abbot -4,1-8
Pripravica,katero uporabljajo vinarji za ugotavljanje sladkorja pri trgatvi.
Tu pa se razlikujejo okusi pri isti sorti,glede na čas obiranja, včeraj sem pojedel zadnji primerek Hayward,skladiščena v kleti,OP. Odstranjena iz Kivija pri vrednosti fructose 4 enote.
No, še sedaj imam v zamrzovalniku nekaj asimin, žal ni TO---TO. Nekoč sem prinesel na srečanje asimine iz zamrzovalnika, ABSOLUTNO SE OKUS NE MORE ISTOVETITI S PRESNIMI.!!!
Torej določiti stopnjo sladkorja Asimine še na drevesu, potem pa odločitev ali se jo odtrga preden pade na tla.
lp. Vinkoz
Upam,da ti bo vizija glede nasada ASIMIN tudi uspela, da ne bo gospod G. v Litiji osamljen primer.
Seveda imajo različne sorte drugačne okuse, ti pa povem,da jih skoraj ne ločim.Vemo, kdaj je zrelost Asimin- ko ti pade na čevelj.!
Čas zorenja pa ne vpliva na skladiščenje, ki ga skoraj ni.Več je to: Začni ugotavljati ,ko bo količinsko možno vrednost sladkorjev.Posebno pa prehod med Glukozo in Fructoso,potem je odločitev na tvoji strani.
To sem lansko leto počel pri Kivi,na vrstah Hayward,Bruno in Abbot v vrednosti zaporedja zg. navedenih:
Hayward-Fructosa 3,5-6,5
Bruno-2,8-6,1
Abbot -4,1-8
Pripravica,katero uporabljajo vinarji za ugotavljanje sladkorja pri trgatvi.
Tu pa se razlikujejo okusi pri isti sorti,glede na čas obiranja, včeraj sem pojedel zadnji primerek Hayward,skladiščena v kleti,OP. Odstranjena iz Kivija pri vrednosti fructose 4 enote.
No, še sedaj imam v zamrzovalniku nekaj asimin, žal ni TO---TO. Nekoč sem prinesel na srečanje asimine iz zamrzovalnika, ABSOLUTNO SE OKUS NE MORE ISTOVETITI S PRESNIMI.!!!
Torej določiti stopnjo sladkorja Asimine še na drevesu, potem pa odločitev ali se jo odtrga preden pade na tla.
lp. Vinkoz