Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Helichrysum - smilj

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... če nisem preveč vsiljivo zavrtljiv ...

trajnice, vaše predvidevanje je povsem realno, iz gledišča potreb samega smilja pa tudi razumljivo. Kdo bi ga (poleg ostalih trajnic) poznal bolje, kot vi?

No, kar sem želel pridodati in se z vami strinjati je to, da sem ga našel samosevnega pri sebi v Beli krajini. Skalil je na kupu peska in opazoval sem ga čisto od začetka. Prvi miceni sivi igličasti lističi ter naprej.
Tri leta je uspel prezimiti. Sicer je jasno, da trajnice niso "stoletnice", tudi smilj ne, vendar kolikor ga opazujem, mu najbolj škodi jesensko zimska vlaga osrednjega dela Slovenije.

@cinija: Ali je rastlina zgledalo podobno barski molovi roži?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

In če je Cinija trenutno prav tam, na morju? Po moje je, ker je objavila še eno fotko domnevne Aloe arborescens.
trajnice

Odgovor Napisal/-a trajnice »

Juglans, se popolnoma strinjam, da laški smilj ne mara zimske moče.

Vendar pravite, da je rasel na kupu peska le tri leta. Kaj pa se je potem z njim zgodilo? Ali je prišla huda zima? Preveč vode tam menda tudi pozimi ni mogel imeti, ali ne? Ali je bilo kaj drugega (znanega) vzrok, da ga ni več? Kolikor jaz vem, bi sicer moral živeti več kot tri leta, čeprav je res, da marsikatera trajnica ne živi kaj več kot tri leta. Za takšne pač pravimo, da imajo kratko življensko dobo. Vendar mislim, da laški smilj ne sodi mednje.

Cinija bi pa ob morju gotovo lahko našla sejančke laškega smilja. Morda pa se bo kaj oglasila in pojasnila zadevo?

Jožica_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
juglans

Citiram:
Kaj pa se je potem z njim zgodilo? ...

Vsako pomlad se je moral, pa tudi sicer ostali, kar sem jih imel posajene na prostem, truditi, da je nadoknadil odvzeto od mokre jeseni in ponavadi tudi zime. (gnilo, plesnivo, skratka odmrlo)
No, lanskoletno mokro leto je bilo preveč neugodno in je proti jeseni enostavno v celoti odmrl.
Kot že rečeno, ni bilo prvič.

Mnogo bolj robustna je Santolina, čeprav je tudi letošnjo pomlad silno skromno odgnala. Očitno tudi njej dolgotrajna mokrota ne odgovarja. Imam pa en grm Santoline nehote posajen v rastlinjaku, vztraja že preko deset let in je le širši in širši. Nikoli je ne zalijem, rekel bi neuničljiva.

Sem siguren, da bi na bolj prepišnih lokacijah smilj veliko bolje uspeval, toda pri meni, na dnu kotline pa v vlažnem delu leta slabo vetri.
trajnice

Odgovor Napisal/-a trajnice »

Juglans, super ste opisali situacijo! In jo seveda tudi 'ovrednotili'. Pod streho, torej tam, kjer je zalivanje nadzorovano, dobro uspeva marsikatera trajnica, ki ne mara preveč moče. Zlasti v takih letih, kot je bilo lansko, pretirano deževno, pride zaščita pred dežjem še kako prav.

Jožica_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Joj dragi moji, iz srca se opravičujem, ker sem bila tako površna. Do teme sem bila zunaj in nisem prej videla, da ste mi pisali. Kakšno zbrko sem naredila. Res se opravičujem. Iz vašega pisanja pa ugotovila, da je bolje da ga posadim v teglček, dokler je še micen v micenga, pa kakšen kamenček dam zraven. Kaj pravite? Ja Metuljc tako je, bila sem na Visu. Drago bi mi bilo, če bi mi rasel.
Metuljc in kakšna je ta Aloa? Doma imam 4 Aloe, vse sem dobila kot zdravilne, vendar bi bila rada 100 procentna katera je katera.
Se opravičujem in vas vse lepo pozdravljam
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Za vsak slučaj le posadi v teglček.

Meni so sicer lepo prezimile vse štiri rastline, ki sem jih lani jeseni iz Dalmacije presadila v svoj vrt. Letos sem sejala seme in jih je tudi nekaj ven prišlo.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Berem tele zapise. Kot je juglans napisal, se je tudi našemu (lani nasajenemu) naredilo. Sem ga pač obrezala, očistila in pustila pri miru.

Ga moram iti takoj sedaj pogledat (ja, praznik, pa sem še v pižami Embarassed ), kako izgleda. Raste namreč na ne tako suhem terenu in še dolgo v pomlad je bil zasut z napluženim snegom. Gorenjski konci. Je pa sadika od trajnic.
juglans

Hija, hijo, včeraj sem bil na potepanju. Tako, iznenada je padla odločitev, skoraj pri Zadru, konkretno v Pridragi sem bil.
(Sem tudi mahal figuli in njenemu gospodu, pa me nista opazila. Zgleda da sem bi le predaleč.)

In ob cestah je bilo videti polno ljudi s srpi in nekakšnimi velikimi vrečami. Sem malce povprašal domačina in pravi, da nabirajo smiljko (Smilj, Helichrysum i.)
Menda dobro donosno delo iz česar v nadaljevanju pridobivajo eterična olja. Je pa še pripomnil, da če se bo nabiranje nadaljevalo s takšno zagnanostjo, kot sedaj, potem ga v nekaj letih ne bo več v naravi. Zanimivo.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

he he, še dobro, da povsod niso tako zagnani in jih nabiranje zdravilnih/zeliščnih rastlin sploh ne zanima Rolling Eyes

(res te nisva videla, sem pa slišala govorice o nekem čudnem slovencu, ki maha v prazno Laughing Laughing hecam se Smile )
Odgovori