Tudi jaz imam laški smilj. Pred kakimi 4, 5 leti sem ga kupila v bližnji vrtnariji kot kari . Kmalu sem ugotovila, kaj je v resnici. Lepo prezimi, celo brez zaščite, posajen pa je v zeliščnem vrtu z odcedno in bolj revno zemljo (brez gnojenja in namakanja). Letos spomladi sem naredila neumnost: hotela sem malo popraviti izgled zelo razraslega grmička in ga močno porezala. Eno vejico sem pustila, za vsak slučaj. Samo ta je ostala, porezano ni več odgnalo. Upam, da mi bo ta vejica naredila nov grmiček, bom jo zasula z zemljo, ker zdaj štrli kot osamelec iz suhega grma.
Torej, smilj ni sivka, kar se obrezovanja tiče. Kakšne pa so vaše izkušnje?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Helichrysum - smilj
-
A veš stara postaja, da nimam jaz nobenih izkušenj. Ker običajno zamujam, sem ga spomladi porezala, ko je že odganjal, torej samo tisto kar ni poganjalo.
Sedaj iz inšpekcije in raste, čeprav je ubožec stisnjen med pelin in meliso, ki mu kradeta sonce.
Helichrysum italicum 'Tall' - širokolistni laški smilj in Helichrysum italicum(angustifolium) - srebrni laški smilj
Tale zadnji je trenutno v loncu, ker nisem vedela kam z njim.
Sedaj iz inšpekcije in raste, čeprav je ubožec stisnjen med pelin in meliso, ki mu kradeta sonce.
Helichrysum italicum 'Tall' - širokolistni laški smilj in Helichrysum italicum(angustifolium) - srebrni laški smilj
Tale zadnji je trenutno v loncu, ker nisem vedela kam z njim.
-
Stara postaja, ker sem bila izzvana z vprašanjem o razliki pri obrezovanju smilja in sivke, moram še jaz 'pristaviti svoj lonček'! V resnici ni velike razlike med obema, kar se tiče odganjanja novih poganjkov iz 'lesa'. Vaš kari ali laški smilj (Helichrysum italicum) je rasel na stalnem mestu že tri ali štiri leta in 'pritlehni les' zato nima več sposobnosti obnavljanja z novimi 'brstiči'. Enako se zgodi tudi pri sivki. Obe rastlini namreč odganjata le iz lesa starega približno do tri leta. Iz starejšega pa zelo redko.
Zato pri tleh ogolelih starih grmičkov ne moremo pomlajevati! To moramo delati od prvega leta starosti naprej vsako leto, sicer je treba ostarele in grde rastline enostavno zamenjati z novimi.
Jožica_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
Zato pri tleh ogolelih starih grmičkov ne moremo pomlajevati! To moramo delati od prvega leta starosti naprej vsako leto, sicer je treba ostarele in grde rastline enostavno zamenjati z novimi.
Jožica_________________Trajnice Golob Klančič, naravi prijazno vrtnarjenje
-
Pa je sla... "mladost" v maloro... -- http://www.zurnal24.si/sok-in-ogromna-skoda-na-malem-losinju-clanek-292180
... vsaj sodelujocim. Tistim, ki so nasli njivo prazno - in tistim, ki so "cez noc presadili" vseh 20 ton smilja.
... vsaj sodelujocim. Tistim, ki so nasli njivo prazno - in tistim, ki so "cez noc presadili" vseh 20 ton smilja.