Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Navadni morski koprc

figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Sem tukaj nekaj ljudi vprašala za ime koprca - niso vedeli. Na eni irski strani piše, da mu pravijo tudi motar: On the Croatian islands of Lastovo and Korcula, Rock Samphire is known as ‘Motar’ or ‘Motrikar’.

Kapre, hmmmm Exclamation moram najprej na net pogledat, kako sploh izgledajo Embarassed Embarassed čisto možno, da bi jih kje našla ....

stara postaja .... en lep grmiček mirte je že markiran, ne skrbi Smile bo šel na Štajersko Smile
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

"Vem, da danes bo srečen dan..." Laughing Laughing Laughing_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Kupila sem malo knjižico Samoniklo ljekovito bilje in notri sta 2 recepta za vlaganje koprca:

1. mehke vršičke in stebelca in liste 3 dni namakajte v morski vodi ali v posoljeni navadni vodi. Vodo vsakodnevno menjajte. Nato jih rahlo zložite v kozarce in zalijte z razredčenim vinskim kisom (voda 2/3 kis 1/3) z žličko sladkorja. Kozarec zaprite in pustite na osončenem prostoru 40 dni.

2. hitrejši postopek: razredčite vinski kis in vodo v razmerju 1 kis : 3 vode in dajte kuhat. Ko mešanica zavre, dodajte koprc. Naj se kuha 10 minut. Potem pustite, da se ohladi. Nato koprc zložite v kozarce in napolnite s tekočino, v kateri se je kuhal. Po 10 dneh je že dober.
Odgovori