Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Danes sem skopala Kresnika. Sajen je bil na volno. Posadila 3 kg, izkopala 35,60 kg. Kar smejalo se mi je, saj takšnega krompirja še v življenju nisem pridelala. Izkopala sem tudi en grm Romana iz radovednosti. Upam, da bo ta še naredil, saj je cima še zelo zelena.
Sem šla pogledat za lani bero krompirja Kresnika. 5 kg posajenega in 20 kg skopanega. Zelo slabo je bilo lani.
Shrani.si Shrani.si.
Upam, da bo tudi Romano tako lep. Pri Kresniku drobnega skoraj ni.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Krasno za Kresnik in krasno za volno Smile
Najbolj pa zate !_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, saj mislim, da ni volna, ker je bil spomladanski krompir zelo lep in tudi zdaj imam na vrtu v gajbicah posajenih nekaj gomoljev Red Fantasy (semenski krompir pridelan z okuliranjem) in nekaj gomoljev Igorja (tega še posebno čuvam, ker bi ga rada namnožila) in so vse rastline popolnoma zdrave.
Zakaj je na njivi zbolel, ne vem. Mislim pa, da je bil v slabi koži zaradi suše, ki jo je trpel maja. Sem ga pa pozno sadila (2.5.), tako zdaj šele nastavlja gomoljčke. Če ga ne rešim - adijo ozimnica.

Cinija1 - čestitke k pridelku Laughing_________________naredimo svet lepši
pixie

Odgovor Napisal/-a pixie »

a sem jaz prav prebrala imaš Igorja? Shocked Tistega starega IGORJA?
Tega krompirja baje ni več, zato vprašam..
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Krompir ,krompir ja prvi izkopk kifčarja že poteka ,zelo rada bi prišla nazaj do svojega semena ki sem ga med nekaterimi člani razdelila upam da vam uspešno dela ,seveda brbr na igorja tudi računam,hmmm doma sem vedno protestirala da jemo sam krompir uff kako ga zdaj znam bolj cenit sploh čese doma pridela ki je okus božanski._________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

pixie: ja res imam posajenih 5 gomoljčkov ta pravega Igorja. Igorja ohranjajo na Kmetijskem inštitutu Slo za primerjavo z novimi sortami (se mi zdi). Že dolgo časa sem se pripravljala, da bi prosila za kakšen gomolj, potem pa se je izkazalo, da ima en Gartlčan (naj se razkrije sam, če hoče) na Inštitutu znanko - in tako je prišel do nekaj gomoljev (5 jih je odstopil meni). Kot vem, tudi pri njem lepo rastejo.

No, če bo uspel, ga bom gotovo delila z vami. Pravijo pa, da je sila občutljiv in ne preveč roden... Zaradi občutljivosti ga mislim razmnoževati z okulirajem.

Vodenka, tvojih par rastlin pri meni se zaenkrat kar dobro drži. Zdaj so začele cveteti. Če le kaj naredijo, dobiš za nadaljnjo vzgojo. Sem ravno včeraj razmišljala, kako je dobro, da si rastline/semena delimo med seboj in imamo tako nekakšno rezevro, če se pri komu zalomi in ostane brez semena. Wink_________________naredimo svet lepši
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Hvala brbr ,hi hi te zvrha hriba opazujem tako da si pod kontrolo Laughing Laughing_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

vodenka je napisal/a:
Krompir ,krompir ja prvi izkop kifčarja že poteka ,zelo rada bi prišla nazaj do svojega semena ki sem ga med nekaterimi člani razdelila upam da vam uspešno dela .

Tisti, ki si ga dala meni, raste pri sovaščanki. Te dni bo pričela z izkopavanjem, cima že pošteno rumeni.

Vodenka, kako naj ravna s tistim delom krompirja, ki bo namenjen naprej za seme ?

- Naj poreže cimo in ga še nekaj časa pusti v zemlji?
- Ali ga izkoplje, ko bo cima suha?
- Kako potem naprej, da ne bo že takoj v podzemni kleti delal kali, kar se mi pri mladem krompirju rado zgodi, saj je v moji "krompirjevi shrambi" kar visoka zračna vlaga, temperatura poleti pa med 18 in 20 °C.
- Ali pa ga po izkopu enostavno spakiram, ti ga pošljem in boš sama poskrbela za prave razmere?
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

brbr je napisal/a:
... Zaradi občutljivosti ga mislim razmnoževati z okulirajem. ...
Kako misliš tole čarat ? Very Happy_________________
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@vodenka; vidim, da je tvoje seme na večih krajih in zagotovo se ga bo našlo nekaj (tudi iz moje strani) za "poplačilo" tvoje dobre volje oz. nesebičnosti.

Tvoja krompir pri meni lepo uspeva, posajenega imam celo na dveh njivah.
Na prvi, ki je že "udelana" ga je sicer prijelo nekaj pikic rje, vendar se še zelo lepo drži. Še vedno je povsem zelen. Hroščev ni več, polži pa ga nekako niso imeli na piki.
Na drugi, odmaknjeni njivi pa sem ga sadil pod slamo. Ni bolezni, tam tudi sicer še za enkrat ne polžev. Skratka videti je zelo obetaven.

Kopal pa ga še ne bom. Idealno bi bilo šele avgusta, ali čim kasneje, da lepo dozori. Seveda, če ne bo preveč aktiven voluhar.
Saj v bistvu je že, kifeljčarjeve vrste so že podkopane in kolikor sem uspel do sedaj spoznati njegov način funkcioniranja, bo v kratkem pričel s prvimi degustacijami, nato pa počasi ter konsistentno do izpraznitve zalog.
Bo kar umetnost oceniti kdaj je pravi čas za izkop, oz. optimlno razmerje med zrelostjo in preostalo količino krompirja v zemlji.
Odgovori