Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2015
No, kako je, česnoljubci. Ste pske pojedli? Jaz počasi že izkopavam rastline vzgojene iz zarodnih čebulčkov - vendar samo tiste, ki niso izoblikovale cvetnega stebla in so zdaj že polegle in posušene.
Od skladiščnikov smo pojedli večino vzorčnih glavic. Tako kraški rdeč kot barjanski sta bila zdrava. Zdaj jemo še glavico Sultopa - stroki so še čvrsti, zdravi, imajo pa nekaj milimetrov dolge kalčke. Je pa to česen zelooo blagega okusa._________________naredimo svet lepši
Od skladiščnikov smo pojedli večino vzorčnih glavic. Tako kraški rdeč kot barjanski sta bila zdrava. Zdaj jemo še glavico Sultopa - stroki so še čvrsti, zdravi, imajo pa nekaj milimetrov dolge kalčke. Je pa to česen zelooo blagega okusa._________________naredimo svet lepši
Hehe, ravno včeraj so bili za kosilo, z gobicami in piščančkom v smetanovi omaki pa rižek zraven, njaaaami
Pri meni bo letos česen kar pozen, ker je šel v zemljo šele decembra in se ta zamik pozna. Pričakujem tudi nekoliko drobnejše glavice kot lani.
Imam pa posajen Marijin česen pa Anko in en progast kupljen v Sparu, je pa bil pridelan v Sloveniji. Ta je največji, tudi peske ima najdebelejše in najdaljše. Me prav zanima, kako se bo obnesel.
Male glavice iz zarodnih česenčkov bodo kmalu nared, že počasi polegajo in začenjajo rumeneti. Ostalo bom pač še čakala, da bo dovolj debelo za izkop..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Pri meni bo letos česen kar pozen, ker je šel v zemljo šele decembra in se ta zamik pozna. Pričakujem tudi nekoliko drobnejše glavice kot lani.
Imam pa posajen Marijin česen pa Anko in en progast kupljen v Sparu, je pa bil pridelan v Sloveniji. Ta je največji, tudi peske ima najdebelejše in najdaljše. Me prav zanima, kako se bo obnesel.
Male glavice iz zarodnih česenčkov bodo kmalu nared, že počasi polegajo in začenjajo rumeneti. Ostalo bom pač še čakala, da bo dovolj debelo za izkop..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Pski so pohrustani kar v vsakdanji kuhi, jih nismo uspeli vkuhavati ali kaj podobnega. Resnično dobra stvar.
Letošnje leto sem jih prvič v življenju malo bolj konkretno konzumiral.
Nasad na njivi pa je še razmeroma zelo zelen, vključno z zarodnimi. Čeprav se mi zdi, da bodo slednji kmalu godni za izkop, sicer bomo "kroglice" iskali po zemlji.
Manjši del nasada, tisti, ki je zjutraj najdlje v senci, je napaden od rje, vendar jo nekako zadržujem in zgleda, da bo zelenje zdržalo še nekaj časa.
Kolikor sem uspel izbrskati, stroki še niso preveč debeli, zato ga bo kar nujno še nekaj časa pustiti v zemlji. V teh dneh sem ga še oplel, zemlja je lepo vlažna in ne vidim razloga, da letos nebi bil lep. Tako vsaj zgleda.
"Skladiščnikov" pa pri nas že dolgo ni več. Spomladi ne glede na "pasmo" hitro odganja in postaja puhel. Mislim, da smo zač. maja porabili zadnjega in takšen je že večletni okvir vzdržnosti.
In še vprašanje.
V jeseni sem dobil dva (!) strokca slonjega česna. Sedaj mi eden pričenja cveteti v vijolični barvi. Je to običajno?
S pridelkom pa ne vem kako bo kaj, saj poleg cvetnega stebla nima kaj veliko listov. So porumeneli, pa tudi nasploh jih ni bilo kaj prida veliko.
No, bomo videli. Torej, pri hiši sta dva "slona".
Letošnje leto sem jih prvič v življenju malo bolj konkretno konzumiral.
Nasad na njivi pa je še razmeroma zelo zelen, vključno z zarodnimi. Čeprav se mi zdi, da bodo slednji kmalu godni za izkop, sicer bomo "kroglice" iskali po zemlji.
Manjši del nasada, tisti, ki je zjutraj najdlje v senci, je napaden od rje, vendar jo nekako zadržujem in zgleda, da bo zelenje zdržalo še nekaj časa.
Kolikor sem uspel izbrskati, stroki še niso preveč debeli, zato ga bo kar nujno še nekaj časa pustiti v zemlji. V teh dneh sem ga še oplel, zemlja je lepo vlažna in ne vidim razloga, da letos nebi bil lep. Tako vsaj zgleda.
"Skladiščnikov" pa pri nas že dolgo ni več. Spomladi ne glede na "pasmo" hitro odganja in postaja puhel. Mislim, da smo zač. maja porabili zadnjega in takšen je že večletni okvir vzdržnosti.
In še vprašanje.
V jeseni sem dobil dva (!) strokca slonjega česna. Sedaj mi eden pričenja cveteti v vijolični barvi. Je to običajno?
S pridelkom pa ne vem kako bo kaj, saj poleg cvetnega stebla nima kaj veliko listov. So porumeneli, pa tudi nasploh jih ni bilo kaj prida veliko.
No, bomo videli. Torej, pri hiši sta dva "slona".
Pske smo pojedli na različne načine, za kasneje nismo nič puščali. najprej se je treba dobrote vsaj enkrat najesti, potem šele pride na vrsto shranjevanje
Sicer je pa moj česen bolj tako-tako. Dve tretjini sem populila, ker jih je napadla bela gniloba. Potem je bilo nekaj časa vse v redu in sem celo potrgala nekaj pskov od tamalih česenčkov. Nato se je pojavila pikčasta rja. Ker sumim, da je tudi gnilobe še kaj, nisem pravzaprav nič tretirala. Kar misli zrasti v teh pogojih, naj zraste. Za kakšno skladiščenje s te grede ne bo.
Ta je bil sajen jeseni. Nekaj ga imam še na dveh mestih, kjer sem ga sadila spomladi. Ta je ves videti precej bolj zdrav pa tudi precej manjši. Očitno bo letos spet tako kot že vsa leta pri meni: pridelek od spomladanskega sajenja majhen pa zelo zelo zdrav. Lanski še zdaj ni puhel pa čisto malo odganja.
No, vseeno bom še poskusila z jesenskim sajenjem, na drugi gredi seveda._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sicer je pa moj česen bolj tako-tako. Dve tretjini sem populila, ker jih je napadla bela gniloba. Potem je bilo nekaj časa vse v redu in sem celo potrgala nekaj pskov od tamalih česenčkov. Nato se je pojavila pikčasta rja. Ker sumim, da je tudi gnilobe še kaj, nisem pravzaprav nič tretirala. Kar misli zrasti v teh pogojih, naj zraste. Za kakšno skladiščenje s te grede ne bo.
Ta je bil sajen jeseni. Nekaj ga imam še na dveh mestih, kjer sem ga sadila spomladi. Ta je ves videti precej bolj zdrav pa tudi precej manjši. Očitno bo letos spet tako kot že vsa leta pri meni: pridelek od spomladanskega sajenja majhen pa zelo zelo zdrav. Lanski še zdaj ni puhel pa čisto malo odganja.
No, vseeno bom še poskusila z jesenskim sajenjem, na drugi gredi seveda._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Jaz sem danes prvič v življenju jedla pske . Naredila sem jih z jajčki in po vrhu malo parmezana, zelo dobro . Nisem pa še vseh porezala, bodo še za enkrat - najbrž kar surovi na solatko, se mi zdi, da se pri dušenju precej izgubi okus. Opomba: česna imam zelo malo, bolj za poskušino letos - tako da bo pskov samo za dvakrat ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr je napisal/a: |
Zdaj pa še poročilo o skladiščnikih: poleg Anke se lepo držijo Kraški rdeč (še povsem čvrsta glavica), Grgarski (mu že nekaj strokov manjka, enega/dva moram porabit v naslednjih dneh, ker propadata, ostali pa so še čvrsti na otip), glavica Sultopa je še nedotaknjena in na otip čvrsta, ravno tako je še cel in čvrst Barjanski. Ostale, ki sem jih imela na praizkušnji pa smo že pojedli, ker so pospešeno propadali . Bicikel, a ta Barjanski je česen, ki ga sadijo sosedje? |
Sem bil na dopustu.... Barjanski ni tisti, ki ga sadijo sosedje. Oni imajo tri jesenske sorte: http://www.aspega.si/cesen/sorte-cesna/ in se jim zelo dobro obnesejo. Seveda, ker živijo (tudi) od tega, se z njim bolj ukvarjajo glede priprave zemlje, dognojevanje, ....
Baranski sem poimenoval sorto, ki so jo gojili na barju in je bil tam nekoliko praznega okusa. Nabavil sem ga preko starega foruma. Moram reči, da tudi letos dobro napreduje in je malenkost bolj zgoden od Anke.
Slednja je tudi pri meni glede velikosti bolj slabotna. Računam, pa da se bo še malo odebelila. Rjo sem namreč s špricanjem uspel zaustaviti z rahlo dozo Quadrisa + Neem tonik + Soda. Na enem delu kjer sem pustil čisto bio (Neem + soda) se rja nadaljuje in bo listje v kratkem propadlo. Generalno pa vse listje počasi rumeni, nekje bolj, nekje manj.
Aja, Portugalca sem pobral že pred dopustom, ker je bolj zgoden in ga je rja povsem uničila. Za nadaljno saditev bo, ni pa velikosti kot je bil original. Slonji česen (4 rastline) tudi pri meni vijolično cveti. Sem nalašč pustil, da pridemo do več materiala. Naivno sem milsil, da bo naredil zarodne čebulice.
Bicikel je napisal/a: |
Slonji česen (4 rastline) tudi pri meni vijolično cveti. Sem nalašč pustil, da pridemo do več materiala. Naivno sem milsil, da bo naredil zarodne čebulice. |
Saj materiala bo več kot dovolj, saj bo naredil seme!! Le da bo pot do velikih česnov nekoliko daljša po tej poti: Seme>mini česenček>mala glavica česna>velika glavica česna s stroki..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A