Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Kako je letos pri tvojih sosedih? Saj ves kako je bilo lani. Ce je spet ista pesem,rabis takoj nekaj mocnejsega. Quadris. Ridomil itd...... Vsaj po moje spet ne bo za omake, ce imas netretirano zarisce cisto zraven. Lp
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Ja drži vse skupaj._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Jala

Odgovor Napisal/-a Jala »

Joj,mi smo tudi dobili plesen-no vsaj mama je rekla da je in po vasih slikah sodec. Sem liste ze obrezala pa grejo stvarinaprej. Vceraj sem pospricala z zajbljevim cajem,ampak zdaj vidim da ga vi ne uporabljate kaj dosti. Tako da ne vem a naj spricam raje z razredcenim mlekom ali s sodo bikarbono? Jaz bi najraje kar oboje Smile Kaj je boljse po vasih izkusnjah? Ali je treba pospricati toliko da tece od listov? Je treba spricati vsak dan? Koliko dni? Oziroma po koliko dneh vidis da je efekt ali pa je treba s cim drugim?
Prebrala sem da menda crno fleko na steblu lahko samo postrgas/odrezes? Jaz sem namrec cele veje in vejice porezala.. Koliko globoko pa to lahko "postrgam",da bo se v redu?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz zdaj škropim preventivno z mešanico mleka in kamiličnega čaja (kamilice naj bi nadomeščale bakrove preparate). Škropim enkrat na teden (dan za list) ali po dežju.
Če se bo pojavila plesen, bom škropila z sodinim pripravkom pri katerem namesto olja uporabim Neem tonik, namesto vode, bom pa kamilični čaj. Če je bolezen že prisotna, škropim najmanj tri dni zapovrstjo (in seveda po vsakem dežju). Potem pa glede na situacijo s škropljenjem nadaljujem. Lahko pa v škropljenje vključiš tudi preslični čaj in škropiš izmenično -enkrat z eno mešanico, drugič z drugo..._________________naredimo svet lepši
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Tudi pri meni je že na pohodu. So zelo blizu njive s krompirjem in je to to. Pred morjem sem uporabila ditan, zdaj po morju pa mešam protifer lmw in sodo. Upam, da bo dovolj.

Irena
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zdajle, ko je tako vroče, bi se moral pohod ustavit - pravijo da od 30st. navzgor plesen ni več aktivna._________________naredimo svet lepši
Jala

Odgovor Napisal/-a Jala »

Najlepša hvala za odgovore Smile

Še nekaj me zanima. Ali VSE liste in povsod kjer je malo črno odrežete stran in potem škropite? Ker se mi zdi to skoraj nemogoče, sploh če ima steblo flek Sad Jaz sem poskusila čimveč stran odrezat, samo če ima glavno steblo flek, ne morem kar vse stran vreči...ali bi morala? Sicer rastlina na prvi pogled izgleda v redu, velika kake 120 cm, cveti in ima veliko zelenih listov, samo spodaj je na steblu flek in nekatere vejice in liste sem odrezala, ker so bili malo flekasti. A se to lahko pozdravi s škropljenjem?

Upam da bo ta vročina res naredila svoje.. Čeprav ponoči ima pa plesen verjetno še vseeno veselico, ko pade pod 30?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plesen na steblu narahlo ostrgaj, le toliko, da se spodaj pokaže zelena barva in potem ta del dobro omoči s sodinim škropivom.

Tako delam po nasvetu Ivčk in se mi obnese. Škropim pa vedno temeljito: liste od zgoraj in od spodaj, steblo in še tla okrog rastline. Od listov porežem stran le obolele dele.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Jala, kaj ko bi ti tole svojo plesen poslikala, ker sem nekako v dvomih, da gre že za 'ta pravo' paradižnikovo plesen.
Paradižnik ima namreč lahko veliko različnih okužb, ki so na videz podobne plesni, vendar to niso. Ostale okužbe niso niti pol toliko nevarne in se jih da lepo sanirati.
Paradižnikova plesen pa ti pobije rastline dobesedno v nekaj dneh, če ne ukrepamo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
janč

Odgovor Napisal/-a janč »

LP

Sem nov na vašem forumu. Prebral sem kar nekaj prispevkov. Nisem pa zasledil enekega primera. Plesni kot jo poznam še nisem to leto zasledil.
Teden nazaj je bilo obilo dežja. Paradižniki so bili obilne rasti. Po tem sem uredil sadike, privezal ... Med tednom sem opazil lise na listih. Rastline so videti OK ali vsi listi so podobni. Sadike so zunaj na prostem v gosjem redu. Imam tudi sadike v rastlinjaku ki pa so brez teh rjevih sledi.

Hvala za pomoč
Odgovori