Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.
iBojan je napisal/a: |
Sorta je Duke, grm je za moje pojme skoraj prevelik ( cca 2m višine pa toliko širine ), nabral pa sem 11kg pa še kar nekaj je gor. Imam 5 takih in vsi so isto polni. Ne vem ali je to preveč obremenjelo ali je to pač tako ;) Nam paše, da jih je toliko, jih vsi počasi zobamo ;) |
Moj leta 2008 sejan Duke je imel lani cca 10 kg, (lani visok cca 1,8m - letos že okoli 2). Letos sem mu malo bolj odstranil cvetove, zato so plodovi v povprečju večji - pričakujem tudi boljši okus in prejšne dozorevanje (bo manj za Suzuki) vendar posledično tudi manjšo količino pridelka.
Pri meni je Duke (imam 4) zelo roden in relativno zgoden, kar je pozitivno, ima pa malo slabši okus napram drugim sortam, predvsem so slabši manjši poznejši plodovi, ki gredo zato večinoma v predelavo._________________lp
ferdo36 je napisal/a: |
miha.miha! Če ti Darow že zori,to sigurno ni Darow.Zori namreč v 2.polovici julija in avgusta.So pa sadike v trgovinah in drevesnicah pogosto pomešane. Posebno Poljaki imajo vse zmešeno! Chandler čistim že dve leti! Primešeno ima Sierro,Duke in še kaj. |
Pozdravljeni,
Darrow je ˝smešna sorta˝. Grm, ki ima nekaj 100 plodov ima vsak dan 1-2 popolnoma zreli borovnici. Ostale so še na dopustu.
Zoreti pa je pričela Hanas's choice, Grover in Brigita blue. Škoda, da je toča naredila svoje ... veliko borovnic je poškodovanih.
Najbolj debel pa bo definitivno Chandler (trenutno še ni zrel), sledi Darrow potem pa Brigita blue in Duke.
Čeprav sem na pomlad konkretno potrgal cvetove sem ugotovil, da bi jih lahko zaradi velikosti grmov še bolj radikalno razredčil.
paramecij je napisal/a: |
zdravo. mene zanima do kdaj ponavadi namakate borovnice? je namakanje potrebno tudi kasneje ko ni več plodov? |
Jaz zalivam borovnice tudi potem ko jih oberem, če je potrebno. Začnem nekako tri dni po dežju, če je temperatura nad cca 28 stopinj. Ponavadi po 20 avgustu ni več potrebno zalivati, ali pa le občasno, ker je dovolj dežja._________________lp
Še nekaj....
Ena izmed sort (stara 5-6 let) je bila spomladi presajena na drugo lokacijo in sedaj borovnica misli da je že jesen. Je polna plodov(zelenih, drobnih), listi pa rumeno rdečkasti, kot na prehodu v jesen.
Je zamenjala letni čas, ali pa je na delu kakšna bolezen?_________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Ena izmed sort (stara 5-6 let) je bila spomladi presajena na drugo lokacijo in sedaj borovnica misli da je že jesen. Je polna plodov(zelenih, drobnih), listi pa rumeno rdečkasti, kot na prehodu v jesen.
Je zamenjala letni čas, ali pa je na delu kakšna bolezen?_________________JERCA- nekdanja ERIENNE