Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krompir - Solanum tuberosum L.
@muha; verjetno je pri skladiščenju pomembnih več dejavnikov in ne zgolj nizka temperatura, v tvojem primeru pa tudi dvomim, da bi ga pustila nakaljevati pri minusu.
Hotel sem le v mislih nakazati na morebitne skrite neugodne dejavnike med skladiščenjem. No, težko je razpravljati, ko pa v svojih kleteh nimamo kontroliranih pogojev.
Od vodenke imam navadni (okrogli) krompir. Omenjaš kifeljčarja. Je to tisti stari, drobni?
@cinija; do sedaj sem "zimske" odganjke vedno potrgal, letos pa sem jih le pokrajšal. Sem jih kar s škarjami postrigel in nato še nekaj časa nakaljeval. Sicer k sreči tega ni bilo veliko, a se mi je kljub vsemu zdelo škoda odstranjevati tako močne kali. Kot kaže ni bilo usodno, saj so tudi ti gomolji lepo pognali.
Hotel sem le v mislih nakazati na morebitne skrite neugodne dejavnike med skladiščenjem. No, težko je razpravljati, ko pa v svojih kleteh nimamo kontroliranih pogojev.
Od vodenke imam navadni (okrogli) krompir. Omenjaš kifeljčarja. Je to tisti stari, drobni?
@cinija; do sedaj sem "zimske" odganjke vedno potrgal, letos pa sem jih le pokrajšal. Sem jih kar s škarjami postrigel in nato še nekaj časa nakaljeval. Sicer k sreči tega ni bilo veliko, a se mi je kljub vsemu zdelo škoda odstranjevati tako močne kali. Kot kaže ni bilo usodno, saj so tudi ti gomolji lepo pognali.
cinija1 je napisal/a: |
lpmami Mislim, da sem naredila napako. Tiste sejančke, ki si mi jih dala na srečanju sem posadila na njivo. Zelo sem jih zalivala in dala jim zastirko, sa j je takrat bilo zelo vroče nekaj dni. Kar je , je. Ko bom skopala bom videla kaj bo in kakšen bo. Ena gajba ga ne bo lp cinija |
Napaka je pri meni, ker jih nisem sadila na vrt, ampak sem jih pustila v lončkih, nekaterih večjih, nekaterih pa prav premajhnih. Predvsem ti so se na žgočem soncu hitro presušili, potem so spet "plavali", tako da pri meni nimajo ravno optimalnih pogojev. Nekateri že rumenijo, a ne vem, ali od zrelosti ali od občasne suše. Nekateri so pa dobili uši, take rjave, ki hitro popadajo dol, potem pa zlezejo nazaj. Odstranjevala sem jih večinoma ročno.
Sem pa videla, da imajo večinoma dva večja gomoljčka in nekaj prav drobcenih. To je primerljivo s krompirjem iz učkov, samo da je tam vse skupaj, od cime naprej, precej večje.
Kako pa so tvoji sejančki, Brbr?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Oldi je napisal/a: |
Zgodnji krompir smo posadili v treh rundah, najprej pod agrokopreno, čez par dni v polivinil tunel, čez čas na prosto. V tunelu je veliko prej prišel na plano in lepo rasel, pri cca 15cm pa smo ga izgleda scvrli, pri močnem soncu nismo odprli tunel in listi so se obrnili vertikalno navzgor, prav čudno je zgledalo. Nato skorajda ni več rasel, razen eden, ki je bil deloma v senci. Ko je začel dozorevati in spreminjati barvo listov, je bil velik cca 20cm, pridelek skromen, v povprečju ene 3 manjši gomolji. Ostali posevki so normalno zoreli z visokimi "štiblami". |
Isto seme smo posadili na prosto, za hišo, v komajda uporabno trikotno gredo tik ob brajdi Kivija in je dobil samo par ur opoldanskega sonca. Štible enormno velike, pridelek odličen. Človek ne more verjet, mu senca res tako dobro godi, gnojili smo povsod približno enasko, nekaj domačega komposta in briketki iz hlevskega gnoja.
lpmami: moji sejančki so se po spomladanskem polžjem friziranju lepo opomogli in trenutno izgledajo takole:
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Posajeni so v krompirjevo gajbico, kateri sem na dno položila plast ovčje volne. Izgleda, da se dobro počutijo. So pa še čisto zeleni-sredi rasti. Po mojem bodo dozoreli tako kot ostal krompir, enkrat avgusta (?). Vsekakor jih bom pustila v zemlji dokler se cime povsem ne posuši. Poigravam pa se tudi z idejo, da bi gomolje kar pustila v zemlji (saj so tako najbolje skladiščeni) in gajbo samo prestavila v skladišče. Kaj pravite?
Glede malega števila cim pri krompirju - imam eno knjigo o pridelavi krompirja, kjer piše, da je potrebno cime, ki izraščajo na konceh gomolja (in so po navadi šibke in pretegnjene) odstraniti. S tem se spodbudi kalitev iz drugih očesc...
Vodenkin okrogli krompir je še vedno zelo lep. Ker pa sem ga sadila pozno, bo v zemlji verjetno do konca avgusta, začetek septembra. Tudi sorta Romano se še kar drži ( še vedno pa škropim z mešanico vode in jabolčnega kisa proti listni pegavosti). Upam pa, da bo kmalu deževalo, ker ves krompir na njivi daje žeja...._________________naredimo svet lepši
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Posajeni so v krompirjevo gajbico, kateri sem na dno položila plast ovčje volne. Izgleda, da se dobro počutijo. So pa še čisto zeleni-sredi rasti. Po mojem bodo dozoreli tako kot ostal krompir, enkrat avgusta (?). Vsekakor jih bom pustila v zemlji dokler se cime povsem ne posuši. Poigravam pa se tudi z idejo, da bi gomolje kar pustila v zemlji (saj so tako najbolje skladiščeni) in gajbo samo prestavila v skladišče. Kaj pravite?
Glede malega števila cim pri krompirju - imam eno knjigo o pridelavi krompirja, kjer piše, da je potrebno cime, ki izraščajo na konceh gomolja (in so po navadi šibke in pretegnjene) odstraniti. S tem se spodbudi kalitev iz drugih očesc...
Vodenkin okrogli krompir je še vedno zelo lep. Ker pa sem ga sadila pozno, bo v zemlji verjetno do konca avgusta, začetek septembra. Tudi sorta Romano se še kar drži ( še vedno pa škropim z mešanico vode in jabolčnega kisa proti listni pegavosti). Upam pa, da bo kmalu deževalo, ker ves krompir na njivi daje žeja...._________________naredimo svet lepši
O, Brbr, tole je pa super videti! Moji so po spomladanskem dobrem počutju zdaj v tej vročini in nekaj tudi v premajhnih lončkih v bistveno slabši kondiciji. No, pridelek za seme vsekakor bo.
Zdaj zanj skrbimo tri gojiteljice pa ni šment da nam ne rata _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zdaj zanj skrbimo tri gojiteljice pa ni šment da nam ne rata _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ja brbr, ko sem spraševala ali vi ostali trgATe cimo ali ne, sem v nadaljevanju hotela povedat, pa sem pozabila, da jaz ves krompir, ki je namenje za sajenje ( in tudi tistega, ki ga kupim januarja, začetek februarja) čisto v živo odstranim cime, četudi so katere 1cm dolge. Potem dam v platoje in na svetlo, da nareijo čvrste cime. . Veselje je pogledat te močne cime.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr je napisal/a: |
Me res zanima, kaj bomo pridelale. Toliko vzponov in padcev v eni sami rastni sezoni |
Eno "navadno" vzgajanje iz semena, pa toliko pestrega dogajanja Čeprav me prostor na balkonu res baše in imajo moji krompirčki "suboptimalne" pogoje, mi ni žal, da sem se projekta lotila. Upam, da ga tudi kolikor toliko uspešno dokončam(o), potem pa zapijemo pridelek _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zame pa drzi, da ima neumen kmet debel krompir. Ze lani smo ga imeli ogromno kljub hroscu in plesni, letos je pa sploh lep pridelek. Zaenkrat sem izkopala gredo zgodnjega Maris Barda, iz 30 gomoljev sem dobila polno sajtrgo krompirja in to zelo malo drobnih. Poznega imam letos sorto Sora, saj se iscem pravo ljubezen med krompirji, ki ta teden postaja rumen in pricenja polegat - kmalu bo. Kako in kdaj pobirate krompir za kar najboljse skladiscenje? Sama imam v planu izkopat zjutraj in pustit cel dan na soncu, da se fajn presusi. Zaceti pa sem nameravala, ko zelenje propade. Bo ok?