Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ivčk je napisal/a:
Letos je nekaj ta zaresnih čilijev na željo moža, jaz jih itak ne jem...

Valjda pa ješ kakšne bolj mile, npr. Jalapeno?

No, pa tudi Jalapeno včasih zažiga; letošnji prvi gril z njimi je bil tako hud, da je še meni dojadilo Embarassed .

Naslednjič jih zopet naredimo po tej varianti https://www.youtube.com/watch?v=r--hrrfms5I (samo brez nepotrebnih zobotrebcev)

Torej polovičke, na ta način se res sčisti ven ves pekoči balast Cool Laughing .

LP_________________mfranc
choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

mfranc, na žalost je nimam. V bistvu je bilo tole pobrano bolj v sili, saj so mi ga napadle uši, pa tega nisem videl. Imel sem ga namreč še vedno na okenski polici v stanovanu,
kjer ga sploh nisem obrezoval in mi je zrastel čez 2 metra v višino, tako da so se na vrhu že krivile veje. Nekaj časa nisem bil preveč pozoren in se nisem posvečal vrhu, nato pa ugotovim,
da je bil vrhu popolnoma ušiv. Ker je bil že čas, da ga prestavim ven in nisem hotel riskirati okužbe balkonskih čilijev, sem ga raje obral, kar precej porezal, fajn našprical in ga postavil ven v izolacijo.
Je pa že začel nastavljati nove cvetove.
V upanju, da bom presegel lansko letino, sem naredil napako in ga nisem dovolj pazil. Čist moja napaka.

Je pa bil pol tako kot lani, s tem, da je bili veliki višji. Nekaj lanskih fotk je pa tukaj
http://www.easy-recepti.com/2014/09/chocolate-habanero-chili.html
mfranc

Choco_chili, tale habanero je prav impozanten! Koliko pa je star; ga imaš v Ljubljani?

Malo življenjepisa nam privošči, da vidimo kaj in na kak način se da doseči Wink

mfranc

Plamenka je napisal/a:
Hot Paper Lantern je poleg White Giant Habanero še eden, ki ju nisem opazila, ko sem delala seznam za letos. Belega najbrž zato, ker imam za letos še semena od White Habanera, Lantern pa mogoče zato, ker sem za rdečega podolgovatega že izbrala Habanero Maya Red, ki je, kot zdaj gledam na netu slike in opise, zelo podoben Hot Pepper Lantern. Oba sta podolgovata, le da ima Lantern plodove dolge 7-10 cm, Maya pa samo 7-8 cm, oba naj bi bila zrela bleščeče rdeča, zgodnja ter enakih skovillov. In oba naj bi bila zelo rodna. Koliko zraste Maya v višino, pa še nisem zasledila.

Upam, MFranc in Majro, da bosta prilepila kako sliko od Lantern, bo zanimivo primerjati. Ali pa če bomo mogoče na jesenskem srečanju primerjali plodove.

Tale Paper Lantern mi dela sive lase Cool Wink ; po večina podatkov naj bi bili plodovi med 3 in 4 inče, torej do deset cm dolgi. Ali pa navajajo, da so plodovi daljši od Habanerov ... Rolling Eyes

Moji so tik pred zorenjem glavne etaže, dolgi pa med 5 in 6 cm (brez peclja) Evil or Very Mad . Nekaj tu ne štima!

Plamenka, se mi zdi, da si za tvoje Maya Red napisala da so daljši?

choco_chili

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

mfranc, letos je tri leta. Prej jih nisem gojil in je bil v bistvu eden izmed prvih poskusov vzgoje. Itak pa je bila nato čokoladna barva plodov kot ljubezen na prvi pogled, poleg tega pa še vonj, ki se razširi, ko ga prerežeš, tista zaradi katerih sem se odločil, da ga zadržim.

Kot je Spiridon nekaj postov nazaj napisal, da se najbolje obnese, če pri vzgoji čilijev ne kompliciraš, tudi jaz takrat kot nevešči "vzgojitelj" nisem kompliciral. Iz jogurotvega lončka je šla sadika takoj v ta isti lonec, kjer je že 3 leta, brez presejavanja in menjave zemlje. Prvo leto je bilo nekaj cca 100 plodov, lani pa je eksplodiral in je bilo skupno okrog 350 plodov - 3 x obrano + poleg tega, da mi je spomladi neurje odlomilo večjo vejo z 48 plodovi, ki sem jih nato kar zelene posušil in naredil čili kosmiče.

Potem sem lani na koncu poletja odkril tale forum in prebral vse teme okrog čilija ter se poskušal od vas uporabnikov nekaj naučiti. Saj sem bral tudi tuje forume, samo je veliko lažje, če imaš informacije od ljudi, ki živijo bližje in imajo svoje izkušnje.

Prvo leto sem ga obrezal samo toliko, da sem ga spravil na okensko polico, kjer je veliko svetlobe in sploh ni šel v mirovanje. Lani sem ga po vsem prebranem tukaj na forumu decembra po zadnjem pobiranju precej porezal, vendar sem pustil velike in močnejše veje, tako, da je bil čisto gol in visok okoli pol metra. Prestavil sem ga v sobo, kjer se ga nameraval spraviti v mirovanje, vendar pa je že takoj začel kazati znake življenja in sem ga dal raje nazaj na okensko polico, kjer je začel takoj rasti naprej.

Zalivam ga vsak tretji dan z 3 litri postane vode. Vsakih 14 dni dobi žličko posušenega kelpa zmešanega z vodo in pa dozo tekočega gnojila za paradižnike Asef. Imam ga na okenski polici kjer je okno 2 x 1,8 metra in ima splomladi veliko sonca. Poleti ga prestavim na balkon, kjer ima med 10 in 18 sonce.

Kot sem napisal je sedaj močno porezan (uši) in je v izolaciji pred drugimi čiliji in ne izgleda več tako impozantno kot lani, vendar se popravlja.

Letošnjih fotk imam zelo malo, saj sem bolj slikal nove sadike. Je pa bil 21.4 takšen.

Skoraj na 2 metrih cvetovi 21.4

Do prejšnjega tedna je bilo celotno okno zeleno, zgornje veje so bile že vse zvite v S in če si jih stegnil je bilo vse že dolgo čez 2 metra, nekatere veje so rastle že v dvevno sobo, tako, da sem jim moral privezati, da smo lahko hodili mimo. Moja mi je že grozila, da naj ga dam že enkrat ven, ker v dnevni sobi ni nobene svetlobe več. Vem, da bi ga moral porezati, vendar sem hotel videti, do kam bo zrastel in s tem pretiraval.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Senčilna mreža + ventilator je zakon. Zunaj v senci 34°C, v rastlinjaku 32°C.
Upam da ne bo preveč odpadanja cvetov.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Trocki je napisal/a:
Senčilna mreža + ventilator je zakon. Zunaj v senci 34°C, v rastlinjaku 32°C.
Upam da ne bo preveč odpadanja cvetov.

Nič od tega nimam pa je za 1x kar v redu. Lanska Moruga ima 1 plodove zgoraj._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Pajo, ti maš takšno goščo (sklepam glede na lansko leto), da sonce ne pride do zemlje + kapljično namakanje. Posledično zemlja ni pregreta. Trocki pa ima rastline v posodah. Precej drugačna situacija.Nazadnje urejal/a Bicikel 07 Jul 2015 14:34; skupaj popravljeno 1 krat
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Bicikelj gužva je še hujša kot lani pa je enako gnojeno. Pa še plodovi sploh še niso povsod na rastlinah. Bom vse z nogami potrgal. Embarassed_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Ja, pa kljub temu da imam čilije v posodah (sicer zasenčene) zemlja v njih sploh ni vroča.
Imam napravo za merjenje temperature tal in sem ravnokar nameril 31°C v večini loncev.
Imam pa pred hišo en paradižnik, katerega lonec je popolnoma na soncu, tam pa ima zemlja 40°C+.
Odgovori