Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2015

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Včeraj pobrana Anka, strta od rje ali katerega vraga. Bo to sploh užitno ali naj raje vse skupaj zavržem?

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@bicike; bravo, mojstrsko si ga našel. Definitivno bo pravi.
Na travniku kar videvam takšne rdeče hroščke, ne sicer enormno veliko, tu in tam pa le.

Zanimivo mi je to, da v rastlinskem repertoarju travnika ni lilij, logaric, sploh pa ne kardikrinuma, ki je verjetno tuja rastlina. (še nikoli videl ali slišal zanj)
Zdi se mi (po spominu), da odrasle primerke živali najpogosteje videvam na mladikah topola. Nisem bil pa pozoren na poškodbe listja ličink, oz. na same ličinke, ki vsekakor izstopajo.

http://www.okrasnivrt.com/bolezni/skodljivci/lilijevka.php

No ja, nova nadloga na seznamu. Sad
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Melona, česen je/bo užiten. Lepo ga poveži v šop(e), in obesi nekam v senčen in zračen prostor. Čez nekaj tednov (avgusta) bo lepo posušen in goden za čiščenje in spravilo za zimo.

Bicikel: moji česni so letos milo rečeno eni veliki reveži: na vrtu so rjasti, na njivi pa se jih je kmalu začelo sušiti listje. Tako so na enem delu njive že čisto posušeni, na drugem pa so nekateri listi še delno zeleni. Drugače na njivi niso bolni (rja, gniloba,...). nekaj sem jih prejšnji teden probno izruvala. Na delu njive, kjer so začeli rumeneti že spomladi, so glavice zelooo majhne - tako rekoč neuporabne (je pa res, da sem izpulila najslabotnejše rastline). Na drugem delu, pa izgleda, da bo pridelek kar lep. Zdaj čakam na ugoden čas (dan za korenino) za spravilo. Mislim, da bom večino pobrala 22-24.7. Bojim pa se, da bodo do takrat našibkejša stebla že tako razpadla, da bom glavice težko našla._________________naredimo svet lepši
brbr

Oh, kako lepa živalca, tale lilijevka._________________naredimo svet lepši
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja sedaj sem prebral še opis hroščka, hvala juglans. Res je, dol pade kot klada, da se ga samo malo dotakneš. Ni več dvoma, da je to ta škodljivec. Vprašanje kako bo množičen naslednje leto. Zagotovo se ga bo potrebno lotiti z ročnim pobiranjem. Uhh, še eno dodatno delo.....

Brbr, 22-24.7. so torej ugodni dnevi za pobiranje korenine. Bom probal tudi jaz takrat, če bo zemlja suha seveda, sicer raje drugič.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Moj česen, Anka, je se cisto zelen in ga bom se nekaj časa pustila v zemlji. Letos greda s česnom ni izpostavljena cel dan soncu. Opoldne, ko je največja vročina, je v senci pod staro hruško tepko. Imam občutek, da mu ti pogoji veliko bolj pašejo kot sonce čez cel dan._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala, Brbr.
brbr

Če je Anka zdrava, dozori dokaj pozno - konec julija, začetek avgusta. Tako, Tajana, kar mirno čakaj, da dozori do konca. Sem vesela, da je pri tebi zdrava. Izgleda, da so letos s česnom in tudi s čebulo na splošno težave. Zato so na društvu Ajda še posebno priporočili spravilo na dan za korenino (popoldne, če je mogoče), da bi zagotovili kar najboljše skladiščenje.
Bicikel: korenina je v nedeljo (12.7.) od 18.ure dalje. Tole je ugoden termin, vendar jaz na njivi v nedeljo ne delam, ker so okoličani zelo verni in so mi dali vedeti, da ni prav, če v nedeljo delam na njivi Confused Tako bom takrat pobrala česen na vrtu.
Korenina je tudi 13.7 do 10.zjutraj, in 14.7. do 7.zjutraj. V tem času bom verjetno pospravljala tisti česen od katerega si ne obetam prav veliko.

Naslednji čas za korenino pa je: 21.7. od 16.-18., 22.7 do 15., 23. in 24,7. pa ves dan. Glavnino bom verjetno pobrala 23, 24, popoldne - vsaj namen je tak...

Melona, ni zakaj
Wink Upam, da ti bo dobro služila._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bicikel: iz lilij sem lilijevko uspešno odgnala z Neem tonicom. Objedala je le mlade liste, ko so se rastline okrepile, je ni bilo več blizu. Mogoče bi uspelo tudi pri česnu.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Hmm, ne vem, nisem bil pozoren, ampak Neem tonic+sodo sem testno uporabil proti rji (žal neuspešno) in nisem opazil, da bi jih pregnal. Ampak to je seveda čisto tako po občutku, pa od škropljenja je tudi že kar nekaj časa. Lahko ponovimo naslednje leto (če se bomo spomnili). Letos itak nima več smisla.
Odgovori