Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
mfranc je napisal/a: |
Tale Paper Lantern mi dela sive lase ; po večina podatkov naj bi bili plodovi med 3 in 4 inče, torej do deset cm dolgi. Ali pa navajajo, da so plodovi daljši od Habanerov ... Moji so tik pred zorenjem glavne etaže, dolgi pa med 5 in 6 cm (brez peclja) . Nekaj tu ne štima! Plamenka, se mi zdi, da si za tvoje Maya Red napisala da so daljši? LP |
Res je, moji Maya Red imajo 5-8 cm.
choco_chili: Mmm, izgleda božansko!
Do zdaj sem lahko sprobal 3 sorte - Moruga scorpion yellow, Hot papper lantern in Peruvian white habanero. Za svežo konsumpcijo je peruvian white daleč najboljši - okus 10/10! Moruga na začetku ni nič posebnega, je pa zato pookus najboljši izmed teh 3. Ta bo, po moje, najboljša za omake! + dodatno si mislim, da bi lahko plodove pustil kakšen dan ali teden več na rastlini za okus - najboljšo omako sem jedel namreč prav iz moruge scorpion yellow. Lantern pa me je razočaral, oz. sem jaz očitno preveč pričakoval od njega Imel je taki, ne vem kako točno bi rekel, kemični okus - kot da bi polil nanj eno kapljico ceta recimo. Malce pretiravano, a težko bolje opišem. Mi je pa res prvič slabo postalo od čilija (morda ne bi smel testirati ob tako vročem vremenu). Šarfnost - 7,5/10 - zelo agresiven do jezika! Težko vidim zaenkrat kakršnokoli drugo uporabo Lanterna razen za dodajanja pekočnosti. Seveda Lantern dobi še eno šanso, a ko bo vreme hladneje!
Omenjeni Hot papper lantern:
Naslednje plodove(so že dejansko rdeči!) bom pustil na rastlini dlje časa in jih sprobal šele ob hladnejšem vremenu.
Pred to rastlino pa imam letos največ spoštovanja - 7 Pot Douglah:
Nazadnje urejal/a Majro 08 Jul 2015 09:37; skupaj popravljeno 2 krat
Do zdaj sem lahko sprobal 3 sorte - Moruga scorpion yellow, Hot papper lantern in Peruvian white habanero. Za svežo konsumpcijo je peruvian white daleč najboljši - okus 10/10! Moruga na začetku ni nič posebnega, je pa zato pookus najboljši izmed teh 3. Ta bo, po moje, najboljša za omake! + dodatno si mislim, da bi lahko plodove pustil kakšen dan ali teden več na rastlini za okus - najboljšo omako sem jedel namreč prav iz moruge scorpion yellow. Lantern pa me je razočaral, oz. sem jaz očitno preveč pričakoval od njega Imel je taki, ne vem kako točno bi rekel, kemični okus - kot da bi polil nanj eno kapljico ceta recimo. Malce pretiravano, a težko bolje opišem. Mi je pa res prvič slabo postalo od čilija (morda ne bi smel testirati ob tako vročem vremenu). Šarfnost - 7,5/10 - zelo agresiven do jezika! Težko vidim zaenkrat kakršnokoli drugo uporabo Lanterna razen za dodajanja pekočnosti. Seveda Lantern dobi še eno šanso, a ko bo vreme hladneje!
Omenjeni Hot papper lantern:
Naslednje plodove(so že dejansko rdeči!) bom pustil na rastlini dlje časa in jih sprobal šele ob hladnejšem vremenu.
Pred to rastlino pa imam letos največ spoštovanja - 7 Pot Douglah:
Nazadnje urejal/a Majro 08 Jul 2015 09:37; skupaj popravljeno 2 krat
Predvčerajšnjim sem urgiral pri Pepperseeds.eu.
Okrog "čudnega" Mirasol kao nima pojma, kaj se je zgodilo, mi je pa že vrnil denar. Pošteno dovolj; mi je pa zanimivo, da mi ni ponovno poslal semena, hm, mogoče ga pa sploh nima ... .
Urgiral sem še seme Numex Sandia, sejal sem 6 semen, kalilo ni nobeno.
Mi je pa odgovoril: About Numex Sandia, it sometimes happens. Even with 80% germination rate it may happen you are unlucky.
Baje pa je že poslal novo seme ...
Sem pozabil omeniti; pri tej NN sorti plodovi v začetku rastejo navzgor, nekako kot pri "okrasnih" čilijih. Nekje pred končno velikostjo pa se počasi obesijo navzdol.
LP_________________mfranc
Okrog "čudnega" Mirasol kao nima pojma, kaj se je zgodilo, mi je pa že vrnil denar. Pošteno dovolj; mi je pa zanimivo, da mi ni ponovno poslal semena, hm, mogoče ga pa sploh nima ... .
Urgiral sem še seme Numex Sandia, sejal sem 6 semen, kalilo ni nobeno.
Mi je pa odgovoril: About Numex Sandia, it sometimes happens. Even with 80% germination rate it may happen you are unlucky.
Baje pa je že poslal novo seme ...
Sem pozabil omeniti; pri tej NN sorti plodovi v začetku rastejo navzgor, nekako kot pri "okrasnih" čilijih. Nekje pred končno velikostjo pa se počasi obesijo navzdol.
LP_________________mfranc
choco_chili je napisal/a: |
Iz jogurotvega lončka je šla sadika takoj v ta isti lonec, kjer je že 3 leta, brez presejavanja in menjave zemlje. Prvo leto sem ga obrezal samo toliko, da sem ga spravil na okensko polico, kjer je veliko svetlobe in sploh ni šel v mirovanje. Lani sem ga po vsem prebranem tukaj na forumu decembra po zadnjem pobiranju precej porezal, vendar sem pustil velike in močnejše veje, tako, da je bil čisto gol in visok okoli pol metra. Prestavil sem ga v sobo, kjer se ga nameraval spraviti v mirovanje, vendar pa je že takoj začel kazati znake življenja in sem ga dal raje nazaj na okensko polico, kjer je začel takoj rasti naprej. |
Lepo je pogledati tako velik grm .
Imaš samo en čili v prostoru? kje pa držiš ostale?
Si pa eden redkih srečkovičev s tako ugodnimi, skoraj idealnimi pogoji (dovolj svetlobe in toplote preko zime), tako da res ne rabi zimovanja.
LP_________________mfranc
mfranc: Sam sem dobil podarjena semena numex sandije ob naročilu pri pepperseeds.eu. Izmed 11 mi je vzklilo ENO!! Še ta, sem mislil, da bo izdahnila tekom pomladi, a danes je zelo postavna gospodična v gredi, hkrati pa tudi zelo pozna - šele tvori cvetove in prav vsi chinensi so jo prehiteli za mesec ali dva