Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
-
mfranc, prejšnja leta nisem bil toliko v čilijih, saj sem imel samo tega chocolate habanera in nekaj navadnih jalapeno-tov, ki pa sem jih po koncu sezone metal stran. Bil je edini v stanovanju,
dokler nisem letos pretiraval in vzgojil čez 100 sadik. Fotke sadik s FOTROM na okenski polici so na 60 strani te teme, da jih še enkrat ne limam sem.
Sedaj so tiste sadike oz. čiliji, ki sem jih obdržal na balkonu in takole izgleda pogled skozi to okno na balkon. V ozadju na drugi strani zida pa se vidi samo vršiček FOTRA v izolaciji.
Ko sem ga porezal, sem v lonec zapičil 3 bambusove palice velike 2,10 metra in sem mu privezal veje, da ga bom poskušal oblikovati v smrekco, nekaj podobnega kot jih goji Luigi Mauriello na tej fotki :
http://i81.photobucket.com/albums/j217/LuigiMauriello/canonsx028.jpg
dokler nisem letos pretiraval in vzgojil čez 100 sadik. Fotke sadik s FOTROM na okenski polici so na 60 strani te teme, da jih še enkrat ne limam sem.
Sedaj so tiste sadike oz. čiliji, ki sem jih obdržal na balkonu in takole izgleda pogled skozi to okno na balkon. V ozadju na drugi strani zida pa se vidi samo vršiček FOTRA v izolaciji.
Ko sem ga porezal, sem v lonec zapičil 3 bambusove palice velike 2,10 metra in sem mu privezal veje, da ga bom poskušal oblikovati v smrekco, nekaj podobnega kot jih goji Luigi Mauriello na tej fotki :
http://i81.photobucket.com/albums/j217/LuigiMauriello/canonsx028.jpg
Zelenc, od teh dveh sem naročala samo pri semillas. Lani so bile vse sorte take, kot sem jih naročila, kaljivost v glavnem v redu. Letos sicer malo slabša, saj sem pri eni sorti iz 11 semen uspela dobiti le eno kilavo rastlinico, ki pa je čez čas dohitela ostale. Še najbolj sem zadovoljna pri e-bayu, je poceni in dobiš veliko semen, tako da jih ostane še za naslednje leto. Je pa manjša izbira.
choco_chili je napisal/a: |
mfranc, prejšnja leta nisem bil toliko v čilijih, saj sem imel samo tega chocolate habanera in nekaj navadnih jalapeno-tov, ki pa sem jih po koncu sezone metal stran. Bil je edini v stanovanju, dokler nisem letos pretiraval in vzgojil čez 100 sadik. Fotke sadik s FOTROM na okenski polici so na 60 strani te teme, da jih še enkrat ne limam sem. Sedaj so tiste sadike oz. čiliji, ki sem jih obdržal na balkonu in takole izgleda pogled skozi to okno na balkon. V ozadju na drugi strani zida pa se vidi samo vršiček FOTRA v izolaciji. Ko sem ga porezal, sem v lonec zapičil 3 bambusove palice velike 2,10 metra in sem mu privezal veje, da ga bom poskušal oblikovati v smrekco, nekaj podobnega kot jih goji Luigi Mauriello na tej fotki : http://i81.photobucket.com/albums/j217/LuigiMauriello/canonsx028.jpg |
Res lepo zgledajo ... super ideja to s habanerotom, decembra pa potem samo še lučke gor in zvezdo na vrh
V roke mi je prišla knjiga Ščepec rešitve - zamolčane zdravilne moči začimb (Lončar, Topolovec, Kočevar Fetah, Bačac). V njej je poleg ostalih začimb opisan tudi čili, njegovi zdravilni učinki, omenjeno pa je tudi, da se z redno uporabo čilija sčasoma v telesu razvije toleranca na njegov pekoči okus, od tam pa do pretirane uporabe in odvisnosti ni daleč.
Piše, da v zmernih količinah čili pomaga pri ranah na želodcu in dvanajstniku in da ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo alkohol, Aspirin, preveč želodčne kisline. Pri uživanju večjih količin pa lahko poškoduje prebavila in ovira resorbcijo hranil v kri.
6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več.
Ker ima čili številne prednosti pred papriko in poprom, priporočajo čim pogosteje poper v kuhinji zamenjati s čilijem, a v 5x manjši količini.
Pred delom s čilijem se priporoča rokavice ali pa si roke namažemo z oljem.
To je prvič, ko sem zasledila nekaj o škodljivih učinkih pri pretirani uporabi čilija. Kakšna naj bi bila še varna količina čilija na dan, pa nisem zasledila, čeprav me zanima. Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan.
Piše, da v zmernih količinah čili pomaga pri ranah na želodcu in dvanajstniku in da ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo alkohol, Aspirin, preveč želodčne kisline. Pri uživanju večjih količin pa lahko poškoduje prebavila in ovira resorbcijo hranil v kri.
6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več.
Ker ima čili številne prednosti pred papriko in poprom, priporočajo čim pogosteje poper v kuhinji zamenjati s čilijem, a v 5x manjši količini.
Pred delom s čilijem se priporoča rokavice ali pa si roke namažemo z oljem.
To je prvič, ko sem zasledila nekaj o škodljivih učinkih pri pretirani uporabi čilija. Kakšna naj bi bila še varna količina čilija na dan, pa nisem zasledila, čeprav me zanima. Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan.
Zelenc je napisal/a: |
Hm... kje imate boljše izkušnje s semenio - semillas.de ali pepperseeds.eu? Nisem še kupoval nikjer, pa me zanima za november, ko bom naročal zadeve. |
Največ sem kupoval pri Semillas (razen daleč nazaj pri Reimerseeds, USA) in do sedaj je bilo vse v redu. Lani nisem naročal pri njemu, ker je imel nekje 50% sort, ki sem jih iskal.
Seveda pa se vsakemu lahko zalomi ... .
Pri Pepperseeds.eu sem naročal prvič, mogoče res nisem imel sreče .
Cenim njegovo odzivnost na reklamacijo, ampak mi nič ne pomaga pri tem, da sem letos ostal brez Numex Sandia in Mirasol čilija.
LP_________________mfranc
Majro je napisal/a: |
Lantern pa me je razočaral, oz. sem jaz očitno preveč pričakoval od njega Imel je taki, ne vem kako točno bi rekel, kemični okus - kot da bi polil nanj eno kapljico ceta recimo. Malce pretiravano, a težko bolje opišem. |
Hm, meni je bil ob primerjavi z Super Chilijem kar všeč, bo pa trenutek resnice, ko ga bom primerjal z Habanero Red ali Black, ki sta se začela sramežljivo štrihati .
Začetek začetka .
Tvoj izraz kemični okus me spominja na moj odnos do Habanera Red Savina, in Bhut Jolokia. Okus sem označil z kemičnim, lekarniškim , kar je predvsem veljalo za Jolokio, Savina mi je bila tako, tako.
Majro je napisal/a: |
mfranc: Sam sem dobil podarjena semena numex sandije ob naročilu pri pepperseeds.eu. Izmed 11 mi je vzklilo ENO!! Še ta, sem mislil, da bo izdahnila tekom pomladi, a danes je zelo postavna gospodična v gredi, hkrati pa tudi zelo pozna - šele tvori cvetove in prav vsi chinensi so jo prehiteli za mesec ali dva |
He, he, pri njih sem dobil gratis Santaka, ki pa mi je kalil 100% .
Plamenka je napisal/a: |
6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več. Ker ima čili številne prednosti pred papriko in poprom, priporočajo čim pogosteje poper v kuhinji zamenjati s čilijem, a v 5x manjši količini. To je prvič, ko sem zasledila nekaj o škodljivih učinkih pri pretirani uporabi čilija. Kakšna naj bi bila še varna količina čilija na dan, pa nisem zasledila, čeprav me zanima. Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan. |
Maksimalne količine bi še mene zanimale - da slučajno ne pretiravam .
Verjetno pa je predmet pažnje Capsaicin?