Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni hrušk

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Bolezni hrušk

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Dajmar

Hruševa brstarica (Janus compressus)
Poškodbe na hruški povzroča osa, ki je 6 do 7 mm dolga, je črne barve in ima rumenkastordeč zadek. Pojavi se zelo redko, ko pa se pojavi naredi precej škode, še posebej v mladih nasadih, saj lahko propadejo mnogi poganjki, zaradi česar mlado drevo težko oblikuje krošnjo. Škode je manj na starih hruškah.

Nekje od maja naprej lahko opazimo poškodbe, ki jih povzroči osa. Na poganjkih, ki so 10 do 15 cm dolgi, opazimo, da ti venejo, se povesijo, listje na takem poganjku pa se črno obarva in se posuši. Nekje 5 cm pod vrhom napadenega poganjka lahko ob podrobnem pregledu opazimo več vbodov, ki potekajo spiralno okrog poganjka navzdol. Vbodi so 1,5 do 2,5 krat okrog in okrog poganjka. Te vbode povzroči osa brstarica, ki nadnje odloži jajčeca. Iz posameznega jajčeca se po treh tednih izleže ličinka pagosenica, ki vrta navzdol rov v stržen. Zato je zelo pomembno, da takoj, ko opazimo povešene poganjke in prepoznamo, da gre za napad ose brstarice te poganjke porežemo in jih tudi po možnosti sežgemo. Tako preprečimo škodo, ki jo izležene pagosenice naredijo. Ličinka pagosenica je, ko doraste dolga centimeter in je belkasto rumene barve ter ima zakrnele noge. Če poganjka ne odrežemo na njem pagosenica prezimi na dnu poganjka, se tam tudi spomladi zabubi in konec aprila ali v začetku maja zleti osica.

Osico zelo težko zatiramo, saj so napade oziroma preleti osice precej neredni in zato se je težko pripraviti na zatiranje. Edini ukrep je že prej omenjeno mehanično zatiranje, rezanje napadenih poganjkov in njihovo sežiganje ali pa odrezane poganjke zakopljemo. Pri rezanju napadenih poganjkov moramo biti pozorni, da ga odrežemo dovolj nizko, da zagotovo odstranimo ličinko.

Če so na vršičkih vidni vbodi ose, potem jo imaš Crying or Very sad

Zdravko
hruševa bolšica
Imam posajenih kar nekaj hrušk različnih sort in različnih starosti in do sedaj ni bilo nobenih problemov in so lepo rasle in rodile. Letos se je pojavila neka bolezen ali škodljivec ki ga do sedaj ni bilo opaziti na naših hruškah. Pregledal sem vse skodrane liste in poškodovane mladike in nisem videl nobenih uši,plesni ali peg. Ali je mogoče pršica. Priložil sem povezavo do fotografij, če bo delovala.
Za vsak odgovor se v naprej zahvaljujem.

https://picasaweb.google.com/103955183213514212459/SlikeBolezniHruske?authkey=Gv1sRgCMe-5vidp77Zag&feat=directlink

babaco

To so poškodbe zaradi sesanja hruševe bolšice. Tam, kjer bolšica sesa list ali poganjek se ta deformira.Poganjkov ni treba porezati. Za bolščico je registriran Confidor.
Škropiti pa obvezno zvečer, ko se čebele vrnejo v panj. Insekticidi so zelo strupeni za čebele. Pred škropljenjem je treba pokositi cvetočo podrast

Katarina

Ima mogoče kdo kakšno idejo kaj muči mojo Junisko lepotico? Lubje je črno in razpokano. Cveti vsako pomlad že od leta 2009, nič pa ne rodi tudi raste ne :(

babaco
Rahlo podrsaj po lubju, če je spodaj kje les suh, hruško uniči. Lahko je rak, podlubni škodljivec,...Lahko ste tudi posmodili.
Morda ji ne ustrezajo tla.

tiberian

Zdi se mi, da bi lahko šlo celo za kraste od hruševega škrlupa, če pa se je začelo s sušenjem od spodaj navzgor, pa je možno, da jo je okužila gliva fitoftora (Phytophtora). Doma je hruška po nekajletnem zastoju v rasti zaradi fitoftore ozdravela sama od sebe. Hruške pa se pogosto ne oprašijo, kljub lepemu cvetenju, ker je v času cvetenja prehladno, pa tudi zato, ker imajo manjši delež nektarja kot cvetovi drugega sadnega drevja in tako niso zelo privlačne za opraševalce. Piše tudi, da je občutljiva za pozebo med cvetenjem.

Optimist

Živjo!
Sem kupil pred časom tole mini hruško pa so začeli listi črneti in odpadati. Pojma nimam kaj bi bilo, imam jo na balkonu,Postavljena je sicer za ograjo in direktno sonce jo ne dobi. Vode ji ne manjka....
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

babaco

Bolezen ni, po moje je bilo na balkonu prevroče. Hruška si bo opomogla.
Zelo občutljiva na toplotni udar je sorta Conference._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

danes sem na sadiki hruške opazil takele liste:

Kdo ve kaj bi bilo to? Je to hruševa bolšica, je bilo pa več listov zvitih in razbravanih, pa delno počrnelih tudi pri peclju.
Optimist

In kaj se tu dogaja?

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
soplmed1

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

Mislim, da je to hrušev škrlup. Tudi pri meni je lani bilo čisto isto.
http://www.agroruse.si/sadno-drevje/hruske/bolezni/
Boš letos kaj ukrepal glede tega in kako?
Optimist

Živjo! Mislim da ni bil škrlup, temveč plodovi poškodovani od sodre. Ker so bili še mali so si nekak opomogli in takole zacelili.
Bom pa vsekakor spremljal situacijo in v kolikor bi se stvar ponovila bo šla hruška nekam žvižgat._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
soplmed1

Odgovor Napisal/-a soplmed1 »

Jamice so le po eni strani ploda, kar je verjetno res od sodre. Za krastavost pa je po moje drugi razlog.
Pri meni ni bilo sodre, da bi bil to razlog. Pa še to, krastavost je bila prisotna bolj ali manj le na določenih sortah. Morda je to naredila hruševa pršica, ki je prejšnja leta ni bilo, pa tudi krastavosti ne. Poškodbe je recimo pustila, ko so bili plodovi še zelo mali.
Optimist

Tole se mi je zgodilo na hruški Uta! Pripeka al??

free photo hosting_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hruševa rja. Poglej rdeče otočke na spodnji strani lista, videl boš (če ne danes, pa čez nekaj dni tole.
Optimist

U majkica! Gravžno! Lahko kaj postorim?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori