Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sliva - Prunus domestica
CK.
Najprej lep pozdrav.
Bliža se jesen ,pa srečanje. Vidim ,da imaš Wangenhemsko slivo. Bo potrebno tudi zame prihraniti nekaj kosti za sejance v naslednjem letu. To je podlaga za cepljenje CHERRYKOSE,saj s sedanjo kupljeno na posredovalko nisem preveč zadovoljen,sem pa z specifičnim okusom plodov ob konzumiranju v preteklih dveh letih.
lp. Vinkoz
Najprej lep pozdrav.
Bliža se jesen ,pa srečanje. Vidim ,da imaš Wangenhemsko slivo. Bo potrebno tudi zame prihraniti nekaj kosti za sejance v naslednjem letu. To je podlaga za cepljenje CHERRYKOSE,saj s sedanjo kupljeno na posredovalko nisem preveč zadovoljen,sem pa z specifičnim okusom plodov ob konzumiranju v preteklih dveh letih.
lp. Vinkoz
vinkoz je napisal/a: |
CK. Najprej lep pozdrav. Bliža se jesen ,pa srečanje. Vidim ,da imaš Wangenhemsko slivo. Bo potrebno tudi zame prihraniti nekaj kosti za sejance v naslednjem letu. To je podlaga za cepljenje CHERRYKOSE,saj s sedanjo kupljeno na posredovalko nisem preveč zadovoljen,sem pa z specifičnim okusom plodov ob konzumiranju v preteklih dveh letih. lp. Vinkoz |
Ni problema, samo malo me spomni konec avgusta. _________________lp
Pomladi se je po listanju in cvetenju posušila jeseni sejena marelica, cepljena menda na "plavkico".
Podlaga je potem bujno pognala, kakšnih 8 vej. Sklepam, da je to nekaj v smislu cibore, pa bi me zanimalo jo obdržati. Mogoče celo v grmasti obliki kot zanimivost. Počakal bi prve plodove in videl, ali so za kaj.
Vidi kdo kakšne zadržke? (Recimo to, da jih bi bilo treba čakati XX let, bi bil dober zadržek
Podlaga je potem bujno pognala, kakšnih 8 vej. Sklepam, da je to nekaj v smislu cibore, pa bi me zanimalo jo obdržati. Mogoče celo v grmasti obliki kot zanimivost. Počakal bi prve plodove in videl, ali so za kaj.
Vidi kdo kakšne zadržke? (Recimo to, da jih bi bilo treba čakati XX let, bi bil dober zadržek
Sicer sprašuješ po potencialnih zadržkih, jaz pa bi ti navedel potencialni "vzpodbudek", da jo ohraniš.
Recimo takole.
Omenjena plavkica verjetno zori ravno ta čas (jaz imam neko samoraslo reč in mislim da je nekakšna Mirabolana) in je prijetna popestritev za sprotno zobanje, za kaj drugaga pa skoraj ne. Se pa da iz nje skuhati zelo kislo marmelado (ne glede na to koliko sladkorja se dodaja) ter z zelo močnim okusom. Pri nas jo, uporabljamo pa jo za ojačaje okusov na pecivih, roladah, piškotih, tudi pri tortah, kakšnih sadnih omakah, itd. , skratka povsod tam, kjer kislina celotni jedi doda piko na "I". Resnično izpade super.
Vsake toliko časa jo pripravimo par litrov, spakiramo v najmanjše kozarčke in jo nato porabimo prav za takšne namene.
Če imaš dovolj prostora na svojem vrtu in, če ti je zgornji primer uporabnosti smiseln ter v praksi kaj vreden, potem bi si lahko omenjena "plavkica" zaslužila, da jo ohraniš.
Pa tudi vsakoletno cvetenje je lepa in zgodnja popestritev za pogled, vonj, pa tudi čebelje želodčke.
Recimo takole.
Omenjena plavkica verjetno zori ravno ta čas (jaz imam neko samoraslo reč in mislim da je nekakšna Mirabolana) in je prijetna popestritev za sprotno zobanje, za kaj drugaga pa skoraj ne. Se pa da iz nje skuhati zelo kislo marmelado (ne glede na to koliko sladkorja se dodaja) ter z zelo močnim okusom. Pri nas jo, uporabljamo pa jo za ojačaje okusov na pecivih, roladah, piškotih, tudi pri tortah, kakšnih sadnih omakah, itd. , skratka povsod tam, kjer kislina celotni jedi doda piko na "I". Resnično izpade super.
Vsake toliko časa jo pripravimo par litrov, spakiramo v najmanjše kozarčke in jo nato porabimo prav za takšne namene.
Če imaš dovolj prostora na svojem vrtu in, če ti je zgornji primer uporabnosti smiseln ter v praksi kaj vreden, potem bi si lahko omenjena "plavkica" zaslužila, da jo ohraniš.
Pa tudi vsakoletno cvetenje je lepa in zgodnja popestritev za pogled, vonj, pa tudi čebelje želodčke.
No, slej ko prej se bo pač pričela transformacija v drevo. Takšne ima naravne tenzije, razen, če boš slednje izrezoval s škarjami. Vendar dvomim da boš uspešen, če pa že, boš v isti sapi tudi nezadovoljen.
Kot drevo rastlina prirašča proti vrhu ali zunanjem delu krošnje in v tem območju nastavlja največ rodnega lesa, "ti" pa boš ravno to moral izrezovati, da boš ohranjal formo grma.
Poizkusi pa boš videl, če bo pridelek za kakšno rabo. Nato pa se boš odločil za grm, ali pa drevo.
Pri meni je večdebelno drevesce, visoko 4-5m, široko skoraj bolj kot visoko in trenutno z vejmi do tal. (bogato obložena)
Je še nisem rezal (stara 10+ let) in bo potrebna ročne žage.
Kot drevo rastlina prirašča proti vrhu ali zunanjem delu krošnje in v tem območju nastavlja največ rodnega lesa, "ti" pa boš ravno to moral izrezovati, da boš ohranjal formo grma.
Poizkusi pa boš videl, če bo pridelek za kakšno rabo. Nato pa se boš odločil za grm, ali pa drevo.
Pri meni je večdebelno drevesce, visoko 4-5m, široko skoraj bolj kot visoko in trenutno z vejmi do tal. (bogato obložena)
Je še nisem rezal (stara 10+ let) in bo potrebna ročne žage.
crtj je napisal/a: |
Vidi kdo kakšne zadržke? (Recimo to, da jih bi bilo treba čakati XX let, bi bil dober zadržek |
Kolikor imam izkušenj rabijo slive/češpe kakšnih 5 let do prvega plodu. Enako je bilo pri sosedovi cepljeni slivi, ki je iz korenin naredila poganjke pri meni in sem jo iz radovednosti pustila roditi. Kislo kot , meso ni šlo od pečke, iz trnjev bi pa lahko delali šivanke za šivanje čevljev. Je soseda stopila na eno tako vejo, trn je šel čez podplat kroksov in malodane pogledal skozi stopalo . Naša domača češpa nima niti približno tako hudih trnov.
muha je napisal/a: | ||
Kolikor imam izkušenj rabijo slive/češpe kakšnih 5 let do prvega plodu. Enako je bilo pri sosedovi cepljeni slivi, ki je iz korenin naredila poganjke pri meni in sem jo iz radovednosti pustila roditi. Kislo kot , meso ni šlo od pečke, iz trnjev bi pa lahko delali šivanke za šivanje čevljev. Je soseda stopila na eno tako vejo, trn je šel čez podplat kroksov in malodane pogledal skozi stopalo . Naša domača češpa nima niti približno tako hudih trnov. |
Meni je Čačanska ljepotica že tretje leto postregla s prvimi plodovi, enako Weingenhaimska. Domača češpla pa je rabila leto več._________________lp