Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi pri meni v loncih najbolje uspevajo.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Prinas imamo za začetek takle...
Zunaj rastlinjaka

Mi se pa grejemo

Purple Jalapeno se mi dobesedno pod težo plodov podira!

Makedonski kolega
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

pajo je napisal/a:
Ni problema Kupi zadevo za odganjanje mačkov. Dobiš povsod - Merkur, Bauhaus... 100% pomaga. Lahko naštimaš oziroma obesiš kot kuglice dobesedno na vhod ali pa elektronsko , ki ima zelo moteč signal , ki mačka na daleč odžene.

Hvala za namig @pajo! Zagotovo bo koristil še komu s podobnimi težavami, vendar sem se jaz namesto moderne "sofisticirane" elektronike
raje uporabil kar starodoben "trdi" način. Na vrata rastlinjaka sem enostavno namestil kovinsko mrežo tako, da zdaj mačja nadloga ne more več vanj.
"Volk sit - koza cela", pravijo! Laughing

LP
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

verjetno je bilo že kdaj omenjeno, pa sem zgrešil.

@pajo; na posnetkih opažam nekakšne "papirčke" na vrhu plodov. Vem, da je to proti prenašanju tujega peloda, pa me vseeno zanima kako to funkcionira.
Kako se namešča, se s spodnje strani tudi zapira in še kaj pomembnega kar mi trenutno ne pade na misel.
Kje to nabavljaš?

Ker letos opažam zelo veliko čmrljev v rastlinjaku, konkretno na paprikah in čiliju, pa tudi paradižniku in kumarah. Vse bo skrižano, če ne ukrenem kaj.
pajo

juglans je napisal/a:
verjetno je bilo že kdaj omenjeno, pa sem zgrešil.

@pajo; na posnetkih opažam nekakšne "papirčke" na vrhu plodov. Vem, da je to proti prenašanju tujega peloda, pa me vseeno zanima kako to funkcionira.
Kako se namešča, se s spodnje strani tudi zapira in še kaj pomembnega kar mi trenutno ne pade na misel.
Kje to nabavljaš?

Ker letos opažam zelo veliko čmrljev v rastlinjaku, konkretno na paprikah in čiliju, pa tudi paradižniku in kumarah. Vse bo skrižano, če ne ukrenem kaj.

Sila preprosto. DM ali katera druga podobna trgovina - velike vrečke za čaj. Sam jo razdelim na 4 dele čisto dovolj. Cena je okoli 2€. Predno se cvet odpre namestim vrečko in ko cvet odpade na vrhu odtrgam. Na spodnjem delu pa s spenjačem ob vejici z obeh strani spnem. Potem vrečko samo nazaj potegnem in sem siguren, da je ta plod v jeseni za seme. Če pa kdo drug pozna kaj boljšega naj pa zapiše._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Super rešitev, hvala. Very Happy
pajo

juglans je napisal/a:
Super rešitev, hvala. Very Happy

Saj mogoče ima kdo drug še boljšo nič ne rečem._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Delam enako, samo problem imam v tem, da se en cvet težko oplodi in odpade...

...bom pripravil zdej tako, da bom noter zapakiral 2 ali 3 cvetove...
pajo

Zelenc je napisal/a:
Delam enako, samo problem imam v tem, da se en cvet težko oplodi in odpade...

...bom pripravil zdej tako, da bom noter zapakiral 2 ali 3 cvetove...

NE! Lahko 3 cvetove na 1 sadiki na različnih koncih. Pa bo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Bom priložil par fotk dela letošnjih novosti. Jih je sicer več, nekatere sem neučakano zrele pokonzumiral, bodo pa nasledjič prišli na vrsto.

Prvi je Ecuadorian Purple. Hja, pri teh vijoličnih je hudo težko vedeti kaj pravzaprav imaš. Z ozirom, da so vsi vijolični in da ne spreminjajo barv v rumeno in rdečo, je sorta verjetno kar prava. Možen je še Explosive Amber ali celo Bolivian Rainbow, če bi se barva spremenila.
Aha, da ne pozabim, tukaj je spletna stran, kjer se da lepo iskati po raznih kriterijih:
https://www.chileplants.com/ornamental-pepper-plants.aspx

Moj čili ima tudi liste precej vijolične:

Drugi, ki ga predstavljam je Topik, menda F1. Plodovi rastejo navzgor , precej veliki- lepo okrogli in v končnici rdeči:

Tretji pa je nekaj, kar me precej bega. Naj bi bil Habanero, vendar mi listi niso podobni. Plod je velikosti pink -ponk žogice in čudno črtast z vijola barvo.
Konica je precej ušpičena, kot kakšna moruga. Bom moral počakati na končno barvo in test Scovilov. Fino bi bilo, če bi ostal črtast...heheheh, verjetno bo pa rdeč:

Tako pač je, ko dobiš kar neke sadike in sledi ugotavljanje...
Odgovori