Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cornus mas - rumeni dren

Odgovori
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, seveda je najbolje, ko stvari lahko primerjamo eno poleg druge in si tako ponavadi največ zapomnim tudi sam, hvala za informacije in v kolikor mi bo uspelo se udeležim tudi jesenskega srečanja pa bo morda tam čas za kakšno besedo in mnenje več.
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

na hribu nad vikendom sem nasel kar veliko zaplato rumenega drena, raste dobesedno iz skalnih polic z zelo omejeno kolicinmo zemlje pod samim vrhom hriba

zanima me kaj bi bil najboljsi nacin za razmnozevanje oziroma kako najlazje pridobit sadiko, ki jo potem lahko posadim nekje na parceli iz teh divjih (bom rekel kar dreves).
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Nabereš plodove (drnulje)
Znotraj plodu je seme s trdo lupino.Seme posušiš in jeseni poseješ nekje zunaj. Ne pozabi na miši in veverice.Rumeni dren se razmnožuje s semeni, lahko pa tudi s potaknjenci.V treh ali 4 letih rodi. Včasih vzklijejo šele drugo leto. Ne obupaj.
Tu so moji drenčki.
https://plus.google.com/u/0/photos/105439030628005075232/albums/5472701784723005793
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Dajmar, ali so se ti potaknjenci na koncu tudi ukoreninili?
Dajmar

Samo eden. Menda rabiš ogrevano mizo in rosenje potaknjencev.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Kdaj pa je dren sploh primerno zrel za uporabo?
V naši bližini ga je kar nekaj in je lepo obložen, plodovi so tudi že rdeči.
Ali je že čas za obiranje ali pa je morda dobro še nekaj časa počakati?
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. Bi rekel, da pri drenu niti ni potrebno obiranje, ampak bolj otresanje. Plodovi so najboljši tik preden sami odpadejo ali pa tudi že po tem, če niso preveč poškodovani ali umazani. Skratka temno rdeči, mehki morajo biti, da že imajo prijeten sladek okus.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nujno jih mora dobiti slana, sicer so skomnati (upam, da veste, kaj hočem povedati). Skratka, imajo veliiiiiko pektina. Mislim, da, ko se jih otrese (ali odpadajo sami) mraz nadomesti tudi zamrzovalnik. Če so res prav zreli, spomnijo na češnje, vsaj mene.
Dajmar

Metuljc to pa ne bo držalo . Pri nas so drnulje zrele po 15. avgustu. Ko so zrele, so temno rdeče in mehke, so sladko-kislega okusa in mraza ne morejo počakat ne na drevesu še manj pa na tleh.
To, da so užitne šele po mrazu velja za trnulje.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hm, potem imam jaz drugačen izkušnje, nisem nikoli jedla drnulj (ki jih ne mešam s trnuljami), ki bi bile res sladke pred mrazom. No, ti verjamem, pri nas ni veliko drena.
Odgovori