Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Danes utrgani Hungarian yellow hot wax, Fresno, Vocher bomb in Hot Cherry:

Ni ga čez sveže! Wink

LP
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Labia, če te presenečenja (če bo ploščato, bo lopata, če bo špičasto, bodo vile Laughing ) razveselijo, boš pač užival Wink ;
pri meni, zaradi hude stiske s prostorom, odpade vsako presenečenje Cool .

Spiridon, na tem krožniku ne vidim čilija Hungarian yellow hot wax.

LP_________________mfranc
Spiridon

mfranc je napisal/a:

Spiridon, na tem krožniku ne vidim čilija Hungarian yellow hot wax.

LP

Oni rumeni so bili v semenarni kupljeni pod tem nazivom, tako da ne vem... Dobavitelj semen je bil Royal Seeds.
Letos sem prvič sejal to sorto, zato žal ne morem delati primerjave Confused

LP
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Hja Spiridon, se strinjam Hungarian Hot Wax ni tak in tudi Hot Cherry bi moral biti okrogel, brez ušpičenosti.
Tist Vocher Bomb Chili pa je nekaj narobe. Ime je verjetno samo Bomb Chili, je bil pa na razpolago voucher pri reklami. Edino ta je tak kot mora biti, samo ime je narobe.
Hmmm, tudi Fresno chili bi moral biti širši pri peclju in ne na sredi.
Tako, da so vsi na krožniku kar nekaj......

Zelo slabo je, če objavimo sliko z imeni sort, ki to niso. Veliko je začetnikov in manj izkušenih, ki se iz naših objav učijo in spoznavajo svet čilijev. Ni ga hujšega , kot učiti se neumnosti, ki se potem širijo naprej po možnosti še na drugih forumih.
Zato je treba biti previden in vsaj navesti: to naj bi bil....
Sicer pa se zgoraj omenjeni čiliji najdejo prek googla in se da preverit, koliko so ali niso to kar naj bi bili.

Je pa verjetno tudi precej takih, ki so v začetku bili tisto, kakršno ime so imeli, so se pa skrižali z leti in pri menjavi semen je ostalo prvotno sortno ime, križanec pa ni več enak originalu. Tudi take primere sem sam imel.
V dobri veri se semena posredujejo naprej, brez da bi preverili bistvo. Ali je to tisto, kar naj bi bilo? In potem imamo take zgodbe.......

Sicer pa je zgodba okoli Royal Seeds zanimiva in se jo splača prebrati.
Ves tekst je tukaj:
http://www.trzican.si/?p=3607

Se pa najde marsikje marsikaj napisano. Del teksta je tak:
............... Zgodba o tem gre tako, da ko se je pripravljal stečaj Semenarne Ljubljana, so Italijanski lastniki pohiteli in dali na trg semena v vrečkah na las podobnim vrečkam od Semenarne, vendar z drugim imenom – Royal seeds. ....
............V letaku na internetu, podjetje Royal seeds ne skriva izjave, da se ukvarjajo z genetskimi modifikacijami in izboljšavami. To so njihove glavne točke razvoja in reklama. Njihova semena so tudi vsa tretirana.........

Hehehe mfranc, bom videl kaj bo al lopata al vile. Saj imam še nekaj takih daril, kot škatla presenečenja.
Na trgu so sedaj tudi razni Cheyenne, Apache in podobni indijanci. Vse več je raznolikosti, kar pred leti ni bilo. Tudi v Hoferju, Merkurju in drugje lahko kupiš sadike in čudiš.
Bo treba biti previden, da ne bo zmeda popolna.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

pajo je napisal/a:
Zelenc je napisal/a:
Delam enako, samo problem imam v tem, da se en cvet težko oplodi in odpade...

...bom pripravil zdej tako, da bom noter zapakiral 2 ali 3 cvetove...

NE! Lahko 3 cvetove na 1 sadiki na različnih koncih. Pa bo.

Čak. A cvet lahko sam sebe oplodi? Ne štekam.

Ok, bom naredil tako, da bom na ene treh koncih zapakiral po en cvet, pa videl kaj bo. Hvala za nasvet.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Saj imaš veter ali pa jih rukaj ._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

Hja, @labia, kar nekaj precej diskutabilnih trditev ste navedli. Kot sem že zgoraj napisal, za Hungarian yellow hot wax ne dajem roke v ogenj,
ker sem ga letos sejal prvič. Zaupal sem pač dobavitelju semen tako kot vsi, ki v semenarni kupujemo semena solate, kumaric, paradižnika itd. Rolling Eyes

Kako naj bi kaj zgledalo, se imenovalo... Vsak količkaj izkušen gojitelj je že zdavnaj ugotovil, da mu je na isti rastlini poleg "običajnih" plodov zrasel
tudi kakšen (ali več njih!), ki po obliki ni čisto ustrezal slikicam z interneta. Paper Peter je kar lep primer za to! Laughing

Je pač tako, da eno so naše na slikicah z interneta temelječe predstave o neki formi, oz. o tem kako bi kaj moralo biti, popolnoma nekaj drugega
pa je mati Narava s svojimi stvaritvami, ki pogosto ne sledi našim željam...

Tisto o "kar nekaj" in ostalo pod njim bom pa raje preskočil, ker ne želim sprožati khmm... debate. Cool

LP
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Ja če je en cvet zapakiran v vrečko, kako se oplodi? Veter in rukanje ni problem, samo mislil sem, da se morajo cvetke med seboj pomešat, da lahko nastane plod. Torej lahko cvet oplodi sam sebe?
donkey

Odgovor Napisal/-a donkey »

Zelenc je napisal/a:
Ja če je en cvet zapakiran v vrečko, kako se oplodi? Veter in rukanje ni problem, samo mislil sem, da se morajo cvetke med seboj pomešat, da lahko nastane plod. Torej lahko cvet oplodi sam sebe?

Ja.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Spiridon je napisal/a:

Kako naj bi kaj zgledalo, se imenovalo... Vsak količkaj izkušen gojitelj je že zdavnaj ugotovil, da mu je na isti rastlini poleg "običajnih" plodov zrasel
tudi kakšen (ali več njih!), ki po obliki ni čisto ustrezal slikicam z interneta. Paper Peter je kar lep primer za to! Laughing
LP

hm, Paper Peter, se ti je verjetno zatipkalo, ker tega ni. Sam sem objavil nekaj fotk o Penis čiliju, kot ga nekateri imenujejo ( drugače je Peter pepper).
Glej tukaj:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1771.html

No, na mojih fotkah je tak, kot mora biti. Tisto, kar pa je samo podobno pa ni čista sorta. Se pravi, da izvira iz originala, je pa najverjetneje skrižano, kar se pri menjavah semen različnih gojiteljev po večih letih kaj rado zgodi.

Originalno seme je vedno samo od skrbnika sorte, oziroma od tistega, ki ga je prvi predstavil, kot sorto. In MORA imeti vse značilnosti določene sorte.
Ostalo so samo približki oziroma derivati originala.

Je pa res, da je na internetu marsikaj objavljeno pod enakim imenom, kar pa žal ne ustreza čisti sorti. Še posebno pri čilijih, ki se radi skrižajo je to problem.
Tudi razne semenske trgovine dostikrat niso ravno primer skrbnih prodajalcev in se še posebno na internetnih trgovinah najde vsemogoče.
Zato sem tudi komentiral tvoj krožnik ( pa ne zlonamerno), ker plodovi, vsaj po obliki, odstopajo od tistega, kar bi morali biti. Mislim, da je prav, da se trudimo ločiti zrno od plevela in povemo kakšen plod bi moral biti. Vsaj poskusimo lahko- morda bo potem kaj bolje.

Tudi pri meni se žal najde marsikaj, kar ni čisto tako, kot bi moralo biti, kar me jezi. Taka semena sem v menjavi pač dobil. Za poskušanje je to še kar Ok, če mi je pa zadeva všeč poskušam dobiti original, ki ustreza vsem kriterijem sorte.
Saj sva na isti strani , krivci so drugje. Lep dan še naprej in veliko veselja z čiliji tudi vbodoče.
Odgovori