Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2015
Sporočam, da sem v preteklih dneh uspela pospraviti glavnino česna. (Sem se bala, da če bi čakala še en teden, bi bil prezrel) Ostala mi je še polovica njive (tista, kjer je česen slab).
Moram reč, da sem z do sedaj izkopanim česnom kar zadovoljna - sem mislila, da bo dosti slabši. Na moje presenečenje pa so glavice v povprečju večje kot lani. Je pa ves pridelek zdrav in mislim, da tudi pobran ravno pravi čas. Pridelka je na prvi pogled kar veliko, tako ga lahko ponudim tudi vam, Gartlčanom. No, koliko ga bo na voljo, bom bolj natančno vedela potem, ko ga bom očistila in stehtala. Če ga kdo želi, naj se javi na ZS.
Zdaj se lepo suši in bo na voljo v od druge polovice avgusta naprej._________________naredimo svet lepši
Moram reč, da sem z do sedaj izkopanim česnom kar zadovoljna - sem mislila, da bo dosti slabši. Na moje presenečenje pa so glavice v povprečju večje kot lani. Je pa ves pridelek zdrav in mislim, da tudi pobran ravno pravi čas. Pridelka je na prvi pogled kar veliko, tako ga lahko ponudim tudi vam, Gartlčanom. No, koliko ga bo na voljo, bom bolj natančno vedela potem, ko ga bom očistila in stehtala. Če ga kdo želi, naj se javi na ZS.
Zdaj se lepo suši in bo na voljo v od druge polovice avgusta naprej._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Sporočam, da sem v preteklih dneh uspela pospraviti glavnino česna. (Sem se bala, da če bi čakala še en teden, bi bil prezrel) Ostala mi je še polovica njive (tista, kjer je česen slab). Moram reč, da sem z do sedaj izkopanim česnom kar zadovoljna - sem mislila, da bo dosti slabši. Na moje presenečenje pa so glavice v povprečju večje kot lani. Je pa ves pridelek zdrav in mislim, da tudi pobran ravno pravi čas. Pridelka je na prvi pogled kar veliko, tako ga lahko ponudim tudi vam, Gartlčanom. No, koliko ga bo na voljo, bom bolj natančno vedela potem, ko ga bom očistila in stehtala. Če ga kdo želi, naj se javi na ZS. Zdaj se lepo suši in bo na voljo v od druge polovice avgusta naprej. |
Oooo, torej ne boš čakala na ustrezen dan za izkop? No, zanima me ali so glavice oz. zemlja bile še kaj mokre/vlažne? So zunanje ovojnice česna že kaj potemnele?
Se strinjam, da ga predolgo ni pametno pustiti. Tudi jaz sem že brkljal in vzorčno nekaj izkopal. Trenutno je zemlja še nekoliko vlažna in se da ponekod česen celo izpuliti.
Enako kot Brbr, bom tudi jaz imel nekaj česna za prodat. Najraje v drugi polovici avgusta, ko bo že suh.
Nsns: kakšno lepa in verjetno okusna gospa!
Bicikel: pobirala sem ga ob pravih urah (v nedeljo od 18-20, v ponedeljek od 5-10 in torek od 5-7). Moja zemlja je zeloooo peščena in je bila ob izkopu ravno prav suha. se bojim, da bo drug teden, ko mislim izkopati še preostalega že presuha in pretrda (če vmes ne bo nič namočilo). Povečini so zunanje ovojnice še bele in čvrste. Take se tudi kasneje pri čiščenju dobro obnesejo, ker so še dovolj čvrste, da dostopijo v celoti in se ne drobijo na manjše koščke, kar se zgodi s tistimi že potemnelimi, kij ih je potem sitno prskati stran.
Malo sem se poigravala z mislijo, da bi česnom že zdaj - ob izkopu - potegnila stran zunanjo ovojnico, kar gre z lahkoto, a sem se premislila - naj se česen nedotaknjen v miru posuši, potem pa ga bom slekla samo toliko, da bo šel lepo bel od hiše._________________naredimo svet lepši
Bicikel: pobirala sem ga ob pravih urah (v nedeljo od 18-20, v ponedeljek od 5-10 in torek od 5-7). Moja zemlja je zeloooo peščena in je bila ob izkopu ravno prav suha. se bojim, da bo drug teden, ko mislim izkopati še preostalega že presuha in pretrda (če vmes ne bo nič namočilo). Povečini so zunanje ovojnice še bele in čvrste. Take se tudi kasneje pri čiščenju dobro obnesejo, ker so še dovolj čvrste, da dostopijo v celoti in se ne drobijo na manjše koščke, kar se zgodi s tistimi že potemnelimi, kij ih je potem sitno prskati stran.
Malo sem se poigravala z mislijo, da bi česnom že zdaj - ob izkopu - potegnila stran zunanjo ovojnico, kar gre z lahkoto, a sem se premislila - naj se česen nedotaknjen v miru posuši, potem pa ga bom slekla samo toliko, da bo šel lepo bel od hiše._________________naredimo svet lepši
No, danes sem pri daljnem(bližnjem?) sorodniku naletel na glavo česnika FI caa. 115 mm. Edina, ki jo je imel, vira ni navedel,ali pa ni hotel, bila je v sušenju, za naslednje leto.
Uf, to pa,a je imel še kdo kakšno podobno srečanje.Sem meril strok s Šublerjem, saj to je osnovno merilno orodje poleg navadnega metra.
lp. Vinkoz
Uf, to pa,a je imel še kdo kakšno podobno srečanje.Sem meril strok s Šublerjem, saj to je osnovno merilno orodje poleg navadnega metra.
lp. Vinkoz
Vinkoz, kaj temu podobnega?
Poročilce: imam za pobrat še kakšni 12m2 hudo zaplevlejenih česnov in sem zaključil. Glede na zrelost ni imelo smisla čakati na najbolj ugodne dneve po biodinamičnih koledarjih. Bi prej strohnele ovojnice in bi se česen skril v zemlji.
Generalno so glavice letos malo manjše. Se pozna, da je bilo pri nas občasno pomanjkanje vlage. Ni pa neke panike. Glavice se bodo letos veliko bolje posušile in bo zagotovo boljše za zimsko skladiščenje.
Imam tudi kar nekaj semenskega materiala sorte Anka, tj. česen, ki je zrastel iz zarodnih čebulic ali malo manjših strokov. Mogoče celo ne bom vsega porabil za naslednje leto in bi se dalo za neko nadomestilo kaj zmenit, če bi kdo rabil. Tega seveda ne bom čistil kot jedilnega, bo samo posušen in osmukan.
Generalno so glavice letos malo manjše. Se pozna, da je bilo pri nas občasno pomanjkanje vlage. Ni pa neke panike. Glavice se bodo letos veliko bolje posušile in bo zagotovo boljše za zimsko skladiščenje.
Imam tudi kar nekaj semenskega materiala sorte Anka, tj. česen, ki je zrastel iz zarodnih čebulic ali malo manjših strokov. Mogoče celo ne bom vsega porabil za naslednje leto in bi se dalo za neko nadomestilo kaj zmenit, če bi kdo rabil. Tega seveda ne bom čistil kot jedilnega, bo samo posušen in osmukan.
Seveda so vsi deli Anke (in drugih česnov) za jest - dober tek Rukola. Jaz te zarodne čebulčke uporabljam zmiksane za pripravo česnove tinkture in podobnega. Zadnjič sem jih dala peč k piščancu in smo ji potem kar izsesali iz lupine. je pa res, da sem letos pustila dozoreti dosti manj zarodnih čebulčkov - lani sem jih imela odločno preveč.
Danes sem pobrala večji del semenskega materiala, verjetno bom preostali del kar pustila na njivi in bo služil za zeleno česnovo listje spomladi. Tudi pri meni se je nabralo sadilnega materiala preveč za moje potrebe - bom morala v jeseni malo bolj naštudirat, koliko zarodnih čebulčkov posaditi.
Jutri in pojutrišnjem me čaka še dobršen del njive, kjer je česen slab in pa vsa čebula. Ne vem, ali bom lahko vse opravila v jutranjih in pozno popoldanskih urah. Je pa pri meni skrajni čas za spravilo, ker je česen že prezorel, čebula pa jet udi že posušena..._________________naredimo svet lepši
Danes sem pobrala večji del semenskega materiala, verjetno bom preostali del kar pustila na njivi in bo služil za zeleno česnovo listje spomladi. Tudi pri meni se je nabralo sadilnega materiala preveč za moje potrebe - bom morala v jeseni malo bolj naštudirat, koliko zarodnih čebulčkov posaditi.
Jutri in pojutrišnjem me čaka še dobršen del njive, kjer je česen slab in pa vsa čebula. Ne vem, ali bom lahko vse opravila v jutranjih in pozno popoldanskih urah. Je pa pri meni skrajni čas za spravilo, ker je česen že prezorel, čebula pa jet udi že posušena..._________________naredimo svet lepši