Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Velikostročni (slonji) česen - Allium ampeloprasum

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, tole ja pa veličastno..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Štiri sadike česna sem poskusno gojila na pusti, močno odcedni, negnojeni brežini, kjer uspevajo edinole homulice in sivka.

To mu je četrta sezona. Po zelenju sodeč, se gomolj vsa ta leta ni delil. Vsako leto je zelenje propadlo tale čas, oz. takoj po po daljšem obdobju suhega in toplega vremena, kar je več kot mesec prej, kot pri strokih, ki so posajeni v običajno vrtno zemljo.

Vsaka sadika je dala še vedno eno samo glavico. Zanimivo pa je, koliko ima koreninskih zarodnih čebulic. Pri sadikah, gojenih na vrtu, sem jih doslej našla od 1 do največ 5.

Tiste, ki se na čebulici vidijo kot bradavice - glej glavica skrajno desno , se bodo, predvidevam, osamosvojile šele naslednjo sezono.

Zaključek: ta česen preživi tudi v skromnih razmerah ni pa računati na dober pridelek. Za uspešno gojenje rabi primerno bogato zemljo in dovolj vlage.

Te glavice bom sedaj vse posadila v zeliščni vrt. Zanima me, ali bo vsa ta množica zarodnih čebulic dala enako množico malih sadik, ali pa bodo propadle, ker jih je enostavno preveč.

Za tele glavice sem kasneje ugotovila, da ne gre za česen ampak divji por. Nikoli ne naredi strokov. Uporaben enako, kot gojeni vrtni por.
Nazadnje urejal/a muha 22 Jun 2018 12:33; skupaj popravljeno 1 krat
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Po mojih izkusnjah vse te drobne bunkice ne vzkalijo. Prvo leto dajo bolj drobno enostrocno glavico. To je najbolj kar pustiti v zemlji. Naslednje leto pa je ze oreng glava cesna.
Ta cesen rabi bolj bogato zemljo s hranili kot pa npr. Anka.
Jaz ga najraje sadim med jagode in potem te drobne bunkice kar pustim v zelji. Na ta nacin jih veliko vec skali kot pa ce jih izkopljem in dam v zmeljo sele konec oktobra._________________CARPE DIEM
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ivčk je napisal/a:
Bicikel je napisal/a:
Slonji česen (4 rastline) tudi pri meni vijolično cveti. Sem nalašč pustil, da pridemo do več materiala. Naivno sem milsil, da bo naredil zarodne čebulice. Embarassed

Saj materiala bo več kot dovolj, saj bo naredil seme!! Le da bo pot do velikih česnov nekoliko daljša po tej poti: Seme>mini česenček>mala glavica česna>velika glavica česna s stroki...

muha je napisal/a:
Cvet slonjega česna je praviloma sterilen.

Take podatke sem našla na internetu, potrdilo se je tudi s pregledom dosedanjih cvetov. Za vsak slučaj sem dva dozorela cveta celo posejala, če bi slučajno seme spregledala, seveda ni bilo nič iz tega.

Bicikel je napisal/a:
Torej bi bilo smiselno odstraniti cvetne poganjke, da ne črpajo energije, ali ne?

stara postaja je napisal/a:
Tudi pri meni vsako leto cveti, semena pa nikoli ni.

muha je napisal/a:
Bicikel: dobila sem vtis, da cvetenje ne vpliva na velikost čebulice.

Bicikel je napisal/a:
Hmm, slabše verjetno ne bo, če jih odstranim. Sicer pa bi to moral storiti že prej (če bi vedel).

Ivčk je napisal/a:
Jaz sem že slišala, da so kar lepo dobili semena iz slonjega česna, je pa res, da je to bilo v čisto drugačnih klimatskih pogojih (drug kontinent). Kaj pa vem, poskusiti ni greh...

Bicikel je napisal/a:

No poizkusimo lahko spet, če bo kaj drugače. Če smo že tako daleč, bom pustil, da odcveti.

cinija1 je napisal/a:
Ojla
Jaz sem lani hranila dveh česnov seme. Mučkala in mučkala in komaj jekaj semenk je bilo. Mislim, da sem predolgo pustila seme na prostem, da je morda ven popadalo. No, da povem naprej. Letos sem ga eno stiroporasto korito 60 cm posejala z vsemi tistimi plevami vred. polovico tega drobirja sem posejala in nič. Samo eden je vzklil. Posejem še drugo polovico in jih je enih 7 prišlo ven. Sem jih posadila in še imam posajene. Nisem še nič kukala v zemljo, kako bo to izgledalo. Imam pa letos še tri te česne, ki mi cvetijo inimam namen malo prej pobraati seme. 3 sem že spulila in je na sredini velik okrogel česen, tiste zarodne male česneke sem pa hranila na suho in jih bom novembra sadila.
Sem pa danes en ta okrogel velik česen zrezala na solato in skoraj nič okusa po česnu. Morda sem ga prekmalu spulila, da še ni dovolj zrel. Morda.
Tisti, ki imate izkušnje s tem česnom, bi vam bila hvaležna za odgovor oziroma za nasvet.
lp cinija

Cinija, ravno to je pomembna značilnost "slonjega" česna, da skoraj nima okusa po česnu. Rešitev za tiste, ki bi radi jedli česen zaradi zdravja, pa jih vonj preveč moti.

Aja, še to: tistega, ki ga namenim za nadaljnjo vzgojo, posadim kar takoj nazaj v zemljo, oz. ga sploh pustim v zemlji, enako kot narcise ali tulipane.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Muha hvala za nasvet.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Jeseni sem dobil v dar eno glavico. Šele marca sem posadil v lončke v plastenjaku in maja na vrt.
Zdaj sem jih izkopal.

Za primerjavo sem izkopal še italjanskega.

rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

http://forum.gartlc.si/gartlc-about54-0-asc-570.html#52372
Citiram:
Česen sem pobral. Od 5 strokov sem pridelal skupaj 5 glav. Dve glavici sta bili brez, tretja in četrta po enega in peta 4 zarodne česenčke - skupaj 6 zarodnih strokov (česenčkov).

Iz cveta ni nič. Naredil je zelen bunkice, ki pa namesto, da bi postale seme, samo postanejo rumene ovenele bunkice, ki na koncu segnijejo.

Muha, bo res tole le slonji velikostročni česen.

Lani sem potem pustil te jalove bunkice v gajbici.

Letos mi je ena izmed udeleženk (žal sem pozabil ime) na junijskem srečanju pri Tatjani (Črnomelj) omenila, da vendar le niso vse jalove.

Včeraj sem šel gledat tisto gajbico (no v bistvu sem jo rabil za letošnji česen) in res je bilo v njen nekaj črnih podolgovatih 3-4mm trirobih črnih semen, tako da bomo videli kaj bo iz njih.

Zato letos spet namenoma "semenim" dva česna.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tudi mojima dvema česnoma cvetnih glavic nisem odstranila. Bom videla, ali bo kaj semen. Razmišljam pa, da morda ti takoimenovani slonji česni niso vsi iste sorte.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Pri mojih, so bile na štirih glavicah, samo tri zarodne čebulice.
Ne eni dve in na drugi ena, dve sta bili brez.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Shrani.si zgornji trije česni so imeli cvet. Spodnja dva pa ne in sta samo en čebula. Nič razdeljeno.
Shrani.si levo so česni, v sredini so zarodni česneki, desno pa so česneki, ki sem jih uspela spraviti iz semen. Ko sem jih skopala, sem začela razmišljat, da bi bilo bolje, da so kar v zemlji in sem jih kar posadila. Posadila sem tudi zarodne česneke. Od treh česnov jih je bilo komaj 10. Nekaj pa še od zadnjič, ko sem jin že pobrala. Cvetove sem dala v prepognjen list časopisa in obesila. Bomo videli, če bo letos kaj več sreče.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori