Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Japonska nazobčanka – šitake (Lentinula edodes)

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prostor v jami bi že bil, ampak krompir in gobe skupaj ? Rolling Eyes

Les bi pustila nekje v celodnevni senci dreves, tam, kjer je tudi vseskozi bolj vlažno. Takega kotička mi ne bo težko najti.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

TP. mislim da je to kar lep spisek, vem da sem predlani že spraševala po onem forumu, če se kdo pridruži še za te:
Grifola frondosa - velika zraščenka maitake
Hericium erinaceum - resasti bradovec
Laetiporus sulphureus - žvepleni lepoluknjičar

in tega žveplenega lepoluknjičarja ni na spisku, pa se vseeno da dobit, tako da verjetno tudi še kakšno drugo. Wink

Pa ni bilo prav velikega povpraševanja saj bi morali vzeti paket po 1000, manj težko naredijo, vsaj te sorte, tiste pogoste (šitake in ostrigarje dobiš tudi že v malem paketu) vsaj tako je bilo, ne vem če se je kaj spremenilo.
M Paket (ca. 300 kom čepkov) – 19,00 €
L Paket (ca. 1000 kom čepkov) – 50,00 €

Zelo zanimivi na spisku so tudi brestovi zajčki, baje naj bi zelo dobro vplivali na rast zelja in zelo dobro rasli skupaj v simbiozi. Pred leti sem bila na Andrejevi delavnici gojenja gob in je prav prevzelo vse skupaj. Wink

Muha, tudi jaz imam gobe za hišo na severu pod orehom. Cool
Aye-Aye

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Shocked muha, saj nebi "hlode" zlagala na krompir? Ali je mar lahko kaj narobe če gobe rastejo v istem prostoru kot imamo shranjen krompir ipd..?

Poleg šitak in ostrigarjev, bi se pridružil še za kakih 100kos maitak, bradovcev ter zajčkov.
Kolikor berem, so ti zajčki precej podobni ostrigarjem? http://www.mushroomexpert.com/hypsizygus_ulmarius.html

No, počakajmo do spomladi, potem pa bomo videli koliko je interesa.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

TP, ne vem razložit, ampak nekaj mi pravi, da ravno za skupaj niso. Lahko, da se motim Embarassed .
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Bo treba narest reklamo pa se bo nas več nabralo. Jaz bi bil tudi zraven pri naročilu. Potencialnim kandidatom lahko dam kako vrečo konjskega gnoja in pšenične slame zmešano, baje je to odbro za gobe. Nimam pa pojma koliko mora bit temperatura prostora. Naša klet je percej hladna.
lp Furman_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
TwityPity

Furman, za preraščanje je optimalna temp. od 21-27°C, lahko tudi nižja, vendar bo preraščanje počasnejše. Preraščanje traja od 6 mesecev do 2 leti - kar je spet odvisno od lesa in temperature
Za snovanje zametkov ki naj bi trajalo od 5-7dni, je priporočena temp. 8-21°C, visoka vlaga (95-100%) in rahla osvetlitev*.
Za razvoj gob je priporočljiva temp od 16-27°C, vlaga od 60-80%, rahla osvetlitev*, in naj bi trajalo od 5-8dni.

*Rahla osvetlitev - meni so povedali da je dovolj ena flourescentna ali varčna žarnica za 8ur/dan - spet pa je potem odvisno od velikosti prostora. Vendar se mi zdi da gobe ne potrebujejo ne vem kakšne močne osvetlitve.

Najbolj primeren je les listavcev, les iglavcev pa ni primeren.

vir: http://zanaravo.com/sitake.html#sitake
TwityPity

Še par vrstic iz mojih zapiskov.

Primerni substrati za gojenje: hlodovina (hrast ali jelša), mešanica žaganja (hrast, jelša) in otrobov v razmerju 4:1, strnjena slama rža.

1. Preraščanje
Vlaga: 60-75% za hlodovino, 90% za žaganje
Temperatura: optimalno 25°C (temp nad 35°C in pod 5°C ustavijo rast)
Trajanje: 6-12 mesecev za hlodovino, 1-2 meseca za žaganje
Svetloba: ni potrebna

2. Snovanje zametkov
Začetek oz. pospešitev razvoja: namakanje hlodovine ali žaganja v hladni vodi za 24-72ur.
Vlaga: 95%
Temperatura: 16-20°C
Prezračevanje: potrebuje rahlo prezračevanje
Trajanje: 7-14 dni
Svetloba: je potrebna rahla osvetlitev

3. Obrod
Vlaga: 85-90%
Temperatura: 16-20°C
Prezračevanje: potrebuje rahlo prezračevanje
Svetloba: je potrebna rahla osvetlitev

V naravnem okolju lahko pričakujemo 2 obroda letno (spomladi in jeseni), v notranjih prostorih pa do 4 - odvisno od pospeševanja/namakanja hlodovine oz. substrata.
Glede pospeševanja/namakanja substratov/hlodovine, je priporočljivo da jim privoščimo vsaj 2 meseca počitka po obrodu, šele nato jih ponovno namočimo.
Aye-Aye

Evo, celo nekaj koristnega od toče. Takole so začele šitake po šok terapiji. Letos pomladi je bilo tako slabo, da sem že razmišljala, da s teh hlodov eno toplo gredo naredim, pa bo zgleda treba še malo počakat. So začele poganjat tudi s tistih hlodov ko nikoli prej. Very Happy

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ohoho, krasne gobice ! very happy
Jaz sem tudi letos pozimi v Kalii kupil en paket čepkov z micelijem šitak in z njimi "okužil" tri bukova debla.
Sedaj so že 6 mesecev v kleti - v vzlažnem, relativno hladnem in temnem prostoru pod stopnicam.
Sem že skoraj pozabil nanje, potem sem se pa danes spomnil in jih šel pogledat. Na deblih je polno belih pikic, kot kakšna plesen izgleda.
Na nekaterih mestih pa so kot nekakšni kosmati zapredki. To naj bi bilo to - razraščen micelij, upam ...
Čez en mesec imam namen debla prestaviti ven, na severno stran hiše.
Predvidevam, da je bolje, če jih ne položim direktno na tla, ampak podložim spodaj kakšno palico, oziroma dve.
Odgovori