Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Tole sem danes nabrala.
Zadaj Malaquetas/Piripiri. Ni razlike med njima in tudi za lani se ne spomnim, da bi se razlikovala.
Levo je Elephant. Zelo trd čili. Zraven sta 2 plodova Maya Red. MFranc, dolga sta 9 in 10 cm. Peče kar precej, glede okusa pa ne morem nič reči. Desno je Jalapeno Purple, nekateri so že prezreli, ker sem odlašala z nabiranjem. Spredaj pa je Tabasco.
Zame so dozoreli prekmalu, ker je še od lani ostalo polno vsega. Letos bom naredila več blagih omak, da bodo šle bolj v promet.
Zadaj Malaquetas/Piripiri. Ni razlike med njima in tudi za lani se ne spomnim, da bi se razlikovala.
Levo je Elephant. Zelo trd čili. Zraven sta 2 plodova Maya Red. MFranc, dolga sta 9 in 10 cm. Peče kar precej, glede okusa pa ne morem nič reči. Desno je Jalapeno Purple, nekateri so že prezreli, ker sem odlašala z nabiranjem. Spredaj pa je Tabasco.
Zame so dozoreli prekmalu, ker je še od lani ostalo polno vsega. Letos bom naredila več blagih omak, da bodo šle bolj v promet.
Plamenka je napisal/a: |
Tole sem danes nabrala. Zadaj Malaquetas/Piripiri. Ni razlike med njima in tudi za lani se ne spomnim, da bi se razlikovala. Levo je Elephant. Zelo trd čili. Zraven sta 2 plodova Maya Red. MFranc, dolga sta 9 in 10 cm. Peče kar precej, glede okusa pa ne morem nič reči. Desno je Jalapeno Purple, nekateri so že prezreli, ker sem odlašala z nabiranjem. Spredaj pa je Tabasco. Zame so dozoreli prekmalu, ker je še od lani ostalo polno vsega. Letos bom naredila več blagih omak, da bodo šle bolj v promet. |
Ha tebe sem čakal! Lepa bera._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Plamenka je napisal/a: |
Tole sem danes nabrala. ..... Zadaj Malaquetas/Piripiri. Ni razlike med njima in tudi za lani se ne spomnim, da bi se razlikovala. |
To sta dve različni "sorti", čeravno smo ugotavljali, da je Malaguetas samo špansko poimenovanje za splošno uporabne čilije, Piri-piri pa je tudi jed. Kakorkoli, Piri-Piri so okrogle paradajzarice, Malaguetas pa pokončni koničasti plodovi. Če bi šla iskat nazaj v predlansko leto bi mogoče našla še moje slike posušenih plodov v kolikor niso izginile pri čiščenju slikovnega strežnika. Embalažo in nekaj originalnih plodov še vedno hranim, če bi bilo treba.
Drugače pa imaš lepe plodove in tudi več zrelih kot jaz (zaenkrat) na treh rastlinah skupaj. Definitivno je dobra sorta za sušenje. V tejle vročini se znajo posušiti sami že na rastlini.
Plamenka je napisal/a: |
Mene? V primerjavi s tabo imam malenkost. Vse ostalo je še zeleno. Čeprav je zame to v redu, ker se sedaj ukvarjam s paradižniki, ko bo pa tu glavnina mimo, naj zorijo čiliji. Pajo, a bi k slikcam napisal še imena čilijev? |
Ojoj sedaj je treba z listi v rastlinjak in točno šteti, potem pogledati kaj raste pod to cifro. Uh po tej vročini ni govora._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uf, kot kaže bo letos pestro. Utrgal sem prvi na pol zrel čili sorte Cascabella, ki naj bi imel 1500-4000 scovilov.
Odrežem en zelo majhen košček (odstranil sem tudi semena) in me pošteno zažge, pa nisem ravno začetnik uživanja pekoče hrane.
Letos znajo imeti plodovi kar precej več moči glede na vse sonce in vročino.
Odrežem en zelo majhen košček (odstranil sem tudi semena) in me pošteno zažge, pa nisem ravno začetnik uživanja pekoče hrane.
Letos znajo imeti plodovi kar precej več moči glede na vse sonce in vročino.
Trocki je napisal/a: |
Uf, kot kaže bo letos pestro. Utrgal sem prvi na pol zrel čili sorte Cascabella, ki naj bi imel 1500-4000 scovilov. Odrežem en zelo majhen košček (odstranil sem tudi semena) in me pošteno zažge, pa nisem ravno začetnik uživanja pekoče hrane. Letos znajo imeti plodovi kar precej več moči glede na vse sonce in vročino. |
Kaj ni to super?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Plamenka je napisal/a: |
Tole sem danes nabrala. Zadaj Malaquetas/Piripiri. Ni razlike med njima in tudi za lani se ne spomnim, da bi se razlikovala. Levo je Elephant. Zelo trd čili. Zraven sta 2 plodova Maya Red. MFranc, dolga sta 9 in 10 cm. Peče kar precej, glede okusa pa ne morem nič reči. Desno je Jalapeno Purple, nekateri so že prezreli, ker sem odlašala z nabiranjem. Spredaj pa je Tabasco. Zame so dozoreli prekmalu, ker je še od lani ostalo polno vsega. Letos bom naredila več blagih omak, da bodo šle bolj v promet. |
Elephant čili? Te sorte pa ne poznam.
LP