Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

Andrej Banko
Prispevkov: 5230
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

labia je napisal/a:
Ha, tudi pri meni se "dogaja".
Tale lepotica bo presenetila marsikoga. Po svoji obliki ( no, tudi barvi) zagotovo izstopa in verjamam, da bo všeč vsaj nekaterim gojiteljem.



Seveda je moj unikat. Ostalo pa naj bo zaenkrat skrivnost.


Odštekan paradajzek ! very happy
A to kakšen po naključju tako zrastel ali gre za poskus vzgojitve nove sorte ? Wink
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

Kot kaže se bo letošnja sezona, kljub vročini, vpisala kot ena boljših.
Ob primernem režimu zalivanja ( predvsem rednem in ne pretiranem) so rastline bogato obrodile in jih mnogi obiramo že od prve polovice julija.
Značilnost letošnje nabirke je poln okus ( zaradi večje vsebnosti sladkorjev) in nekoliko večji plodovi.
Nekaj težav pa je v plastenjakih, kjer temperature presegajo 40 stopinj Celzija.
To povzroča predvsem fiziološke težave- vihanje listov, slabše cvetenje zgornjih etaž in tudi slabšo oplodnjo.
So pa zato spodnje etaže dobro obložene in bo kljub temu pridelek zadovoljiv.

Še moj MIX paradižnikov, ki so nabrani danes.

polarbear
Prispevkov: 37
Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a polarbear »

Zana sam sem kupil semena pod imenom Green Tiger.
Tule
http://www.rareseeds.com/green-ti/
Zaenkrat so original,drugo leto pa bodo mogoče že kakšni križančki,čeprav se paradižnik ne pomeša tako rad kot čiliji...
Labia tvoj mix pa je krasen,sploh pomešan z tistimi VROČIMI zadevicami Twisted Evil_________________Teaming with microbes
Zana
Prispevkov: 118
Pridružen: So Jan 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Zana »

Polarbear, hvala za pomoč, ampak nimam tega.... :( Ivčk, hvala za dobro nameren nasvet, nekje imam zvezek z napisanimi vsemi sortemi semen paradižnikov, a mi ga je moja dveletnica nekam skrila in ga ne najdem... Vem pa po spominu, da sorte Green tiger nimam, tako da ta paradižnik, ki ga imam, je druga sorta... Upam, da čimprej najdem zvezek, saj že pobiram prva semena paradižnikov.

Hvala vseeno! Smile_________________You never know how strong you are until being strong is the only choice you have.
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

labia je napisal/a:

Še moj MIX paradižnikov, ki so nabrani danes.

So tudi pekoči vmes.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Zana je napisal/a:
Polarbear, hvala za pomoč, ampak nimam tega.... :( Ivčk, hvala za dobro nameren nasvet, nekje imam zvezek z napisanimi vsemi sortemi semen paradižnikov, a mi ga je moja dveletnica nekam skrila in ga ne najdem... Vem pa po spominu, da sorte Green Tiger nimam, tako da ta paradižnik, ki ga imam, je druga sorta... Upam, da čimprej najdem zvezek, saj že pobiram prva semena paradižnikov.

Hvala vseeno! Smile


Zana, lepa hvala za razumevanje!
Torej upam, da zvezek čimprej najdeš (kaj pa če bi ogledala še med semeni, tam imaš napisano tudi ime, po obliki in barvi zagotovo ne moreš 'sfaliti' takega posebneža!).
Ta čas si pa piši vsaj barvo, obliko in velikost plodov, da se ne boš mogla zmotiti pri shranjevanju semen...

PS: Če je viseč balkonski, je lahko Green Sausage Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
robert
Prispevkov: 1200
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robert »

Pa se prva rundica semen, 36 sort paradižnikov suši.Verjetno jih bo za izvoz. Very Happy
orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Ivčk je napisal/a:
PS: Če je viseč balkonski, je lahko Green Sausage Wink
Zana, če ima kateri paradižnik rjavo špičko, kot posledico pomanjkanja kalcija, je zagotovo Green Sausage. Tudi jaz sem že pomislila nanj._________________
robert
Prispevkov: 1200
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a robert »

Mene pa zanima,če kdo suši paradižnik in kako.
Jaz sem ga narezal in nastavil na sonce,zvečer ga umaknem v hišo,zjutraj ko sonce spet pokaže zobe pa nazaj ven.Tako bi se naj sušil od 5-6 dni,potem pa z njim v olje.
Ali ima kdo s tem,kaj izkušenj.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Robert, zdaj, ko so take temperature, je ta način več kot uporaben. Mislim, da bo suh prej... Mi smo ga po navadi sušili kar v pečici, ogreti na cca 70st. kak dan ali dva.

lani sem odkrila uporabnost tople grede za sušenje gob - v enem dnevu so bile suhe kot poper_________________naredimo svet lepši
Odgovori