Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Na soncu ni priporocljivo da stoji cel dan, jaz ga raje pustim v senci. Mocno sonce ga prevec zapece. Izkopljem pa ga v sredini avgusta, ce cima zdrzi tako dolgo._________________CARPE DIEM
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri nas smo, ko je bil krompir še na velikih njivah, krompir pobrali takoj in ga nasuli pod kozolcem na gola tla, pokrili s kakimi starimi ponjavami in pustili kar nekaj časa, da se je presušil in je tisti, ki je bil nagnit, zgnil do konca. Potem se je prebral in spravil v gajbice za tiste, ki so ga kupili, v klet v leseno ogrodje pa za domačo rabo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tole je napisala vodenka, ki ima s pridelavo in skladiščenjem krompirja veliko izkušenj. Velja nasplošno, ne samo za sorto kifeljčar.

vodenka je napisal/a:
Muha ,živjo ,za skladiščenje kiflčarja pustite v zemlji do sredine avgusta potem izkop in tisto gajbico lepo daš na bolj teman prostor in ga pokriješ da ne postane zelen vsaj približno 14 dni naj bo tako da se lepo osuši in da dobi močno kožico da bo lažje prenesel skladiščenje ,če pa je vlažna klet pa počakaj do pozne jeseni samo bolj ga pokrij da res ne postane zelen,če pa se na njivi rabi prostor za nadaljno sajenje repe pa komot izkopleš samo pelji ta postopek ki sem ga opisala.
:

Tudi mi doma krompirja nismo puščali na soncu brez potrebe. Izkopavati se je pričelo zjutraj in potem ves dan (zaradi hribovitega terena smo vse kopali na roko). S pobiranjem smo počakali le toliko, da se je osušila zemlja, ki se je še držala gomoljev. Dalje pa tako, kot opisuje metuljc. Če se ni dovolj osušil na njivi, smo ga pod streho razprostrli v tankem sloju, preden je šel na kup. V kupu ni smelo biti mokrih gomoljev.
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Zakaj pa krompir zacne odganjat? Lani mi je odgnal, ceprav je bil v prostoru brez oken, torej cista tema.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Posadila sem ga 1,80 kg, skopala pa 26,30kg. Ne morem verjet, da je na sedmih metrih dolgi vrsti zrastlo toliko krompirja.
Shrani.si.
Sedaj pa še imava 2 vrsti in pol Romana. Krompirjevka je še kar nekam zelena, tako, da bova še malo počakala.
Me prav zanim kakšen bo .
Pa lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
kalček

Odgovor Napisal/-a kalček »

Špela je napisal/a:
Zakaj pa krompir zacne odganjat? Lani mi je odgnal, ceprav je bil v prostoru brez oken, torej cista tema.

Pretopel prostor. Krompir se najlepše skladiši pri temperaturi 5-6 stopinj celzija.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pomoč/nasvet, prosim:
Na njivi se je 3/4 krompirja posušilo - zaradi suše, ne zato, ker bi že dozorel - sajen je bil šele 2.5. K pomanjkanju vode sem v veliki meri prispevala sama, ker sem ga pokrila z ovčjo volno, ki je preprečila pronicanje dežju (bilo ga je za vzorec) v zemljo. Krompir, ki ni pokrit, je za silo preživel tole suho in vroče obdobje.
Ker je med "padlimi" tudi Vodenkin krompir, me zanima, kaj naj naredim: ali ga pustim v zemlji, ker pravijo, da tako naredi močno lupino in se dobro skladišči. Ali naj ga izkopljem in tako preprečim, da bi še enkrat odgnal. Eno rastlino sem izkopala - ima različno velike gomolje, dovolj velike za sadilni material._________________naredimo svet lepši
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Če je nat suha, bi ga jaz, kar skopala, ker debelil se itak ne bo več. Edino kakšne miši ti ga lahko še odnesejo pred teboj.
Bo še kdo, kaj dodal! pozdrav_________________
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jaz bi naredila isto. In ga dala v eno plast v lesene platoje in na temno in suho, pa pokrila, da bo res v temi. Tako bo pozorel lepo na miru. Kaj več se po moje ne da storiti.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Tudi jaz tako delam. Romano ima še malo zelene liste in bi ga komot še lahko pustila v zemlji, ampak ga moram "pravočasno" pospravit, da mi ga slučajno ne bi drugi, ki so bolj pridni. No eno vrst ga še imam zunaj. Razgrnem ga po garaži in pustim dva tri dni. Potem ga preberem v nizke platoje, kjer čaka še enega prebiranja kasneje. Na garažna okna oz. vrata navesim temne cote. Sem že tudi pokrila kište, da bi bile v temi, ampak se mi ni obneslo, ker je premalo cirkulacije zraka. Kmalu zjutraj naredim prepih in potem zaprem. Vzdržujem cca 20-22 C. To je najhladnejši prostor v tej vročini v hiši. Če bi imela klimo, bi ga kar v sobo znosla.
Tako delam jaz in lep pozdrav
cinija

Brbr kaj pa imaš za eno sorto?_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori