Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buče - Cucurbita

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Metuljc, ti tudi nimaš ideje, kaj so te moje buče? Jaz se nič ne spoznam na te F in F1, kupila sem sadike hokaido in bi jih rada tudi imela Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Žal boš letos do Hokaido prišla le po kaki drugi poti, iz tvojih sadike očitno ne. Nimam pojma, kaj so tele tvoje buče. Nesi eno v vrtnarijo, ko še malo odraste, da bodo videli. Glej, ne more biti nekaj skrižanega, če ti vseh 10 sadik daje enake plodove. In kakšnega okusa so? Saj, mogoče boš pa navdušena. Nareži eno na prst debele rezine in jo na malo olivnega olja popeci, potem soli, popraj in posuj s kakimi zelišči. Meni so take odlične, ne vem sicer, če tudi tele tvoje.
Presenečenja so del življenja, žal ne vedno samo prijetna. No, morda se tole še izkaže za prijetno, še ne veš.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

metuljc - ne moreš razumet, ker si vklopila svoj profesionalni proces razmišljanja Wink sem se samo malo pohecala, da je zrasel ata (ker je buča, ki je zrasla 3x večja od predvidene)
copatka

Metuljc, včeraj smo eno pekli na žaru z oljčnim oljem in soljo - in je bila dobra :-) . Tudi v današnji mineštri ji ni nič manjkalo, nima pa tako posebnega okusa kot hokaido, bolj bp, bi rekla Wink . Mogoče se bo okus ojačal, ko bodo dozorele. So pa hecne, ena je že ogromna (v primerjavi s hokaidkami) in še kar raste - prav vidno večja je vsak dan Rolling Eyes .

Predvsem me pa jezi, ker ne vem, če so to zimske buče ali jih moram čimprej obdelati za v skrinjo ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Tole čudo od "hokaido" buče sem danes našla Rolling Eyes . Se zdaj mogoče komu kaj bolj zdi, kaj bi to bilo?

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne vem, katere sorte je, sem pa prepričana, da je ena tistih, ki jih lahko shraniš čez zimo - primerno zrelo seveda. Takrat bo tudi pridobila na okusu. Nekaj podobnega sem imela pred leti pod imenom Jaspee de vende a ne bi niti približno upala trditi, da je tvoja te sorte.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Tudi mene nekaj bega. Imam posajene 3 rastline hokaido buč. Dve rastlini delajo buče kot morajo, ena pa je naredila neko zeleno čudo. Obstaja kakšna sorta zelenih hokaido buč, ali sem dobil vmes napačno seme?
Zanima me še, kdaj je hokaido buča zrela za "na krožnik"?

metuljc

Za na krožnik so vse, ki niso grenke. Torej tudi ta, zelena. pred leti sem jo imela in z dozorevanjem postane oranžna.
copatka

Hvala, muha. Upam, da je zimska - ker, če bi morali sproti vse pojesti, bi bil manjši problem Very Happy . Če si opazila, je pod ta veliko tehtnica, ki kaže več kot 4 kg Confused. In bi verjetno še rasla, če je ne bi danes odrezala in poslala sinu. Bomo videli, kakšen okus ima, ko bo poročal. Tako da na žalost tudi Melonette Jaspee De Vende Squashni ni, tiste ne zrastejo tako velike.

Jaz sem na več načinov pripravila eno manjšo in me je pravzaprav navdušila, ko sem se sprijaznila, da nikoli ne bo hokaido Rolling Eyes . Je manj kašasta, zelo krhko meso (odlična kar surova za grizljati) in manj sladka od hokaido. Danes sem jo naredila kot bučke v omaki s kislo smetano in je bila odlična! V bistvu boljša od cukink Smile . Pogrešam pa oranžno barvo juhice, na katero daš bučna semena in jo pokapljaš z bučnim oljem - takega dizajna s temi bučami ne bo Sad.

Če se bo izkazalo, da so dobre tudi velike, in bodo dozorele vse, bom najela kombi in jih pripeljala na gartlcmanijo - jih bo za vse dovolj!! Very Happy_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc

copatka, počakaj, da pecelj postane suh, da se vsaj suši, potem je čas za pobiranje in utrjevanje nekje na suhem, sončnem in toplem, kolikor pač imaš takega prostora na voljo (do zmrzali). Vidiš, vsako leto ti buče pripravijo presenečenje.
Odgovori