Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2015

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Cinija, je pač nastal samo en velik strok, ki izgleda kot glavica. Nič drugega in vsekakor uporabno za naprej.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Cinija1, tole temo moraš bolj natančno prebrati Wink tam nekje na 40. strani brbr razlaga:

Gun, iz teh zarodnih čebulčkov zrastejo naslednje leto rastline z majhnimi glavicami, ki imajo nekaj strokov, lahko pa tudi samo en strok. Če pa so zarodni čebulčki veliki in ima rastlina dobre pogoje, pa lahko naredi glavico tako veliko kot pri jedilnem česnu. Načeloma je pridelek iz zarodnih čebulčkov namenjen za pridelavo jedilnega česna v naslednji sezoni. Seveda se pa te glavice lahko tudi jejo...
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Česen pobran tudi pri nas.

Pridelek je lep pri jesenskih sortah, zlasti me je presenetilo tistih nekaj rastlin (menda) anke. Stebla in tretjina listov je bilo še zelenih, stroki pa večinoma zeeelooo veliki. Ptujski jesenski je sicer manjši, a primerljiv lanski letini, drugi jesenski, ki enako kot anka napravi cvet pa je tudi lepo obrodil.
Ostali eksperimenti so me še dodatno prepričali, da je iskanje tople vode v loncu z že toplo vodo metanje v stran energije.

Spomladanski pa je nasprotno jesenskemu delno skromen, delno zadovoljiv.

Odločil sem se tudi, da ne bom več sadil zarodnih čebulčkov kot vmesno stopnjo semenskega materiala. Enostavno bom rezerviral dovolj strokov za sajenje in je to to. Zarodni mi vedno naredijo slabo, kar me preseneča, če je potem česen lep. Pri nihovem izkopavanju sem ponavadi tudi malce pozen in tako ostane precej čebulic v zemlji, ker jih ne najdem. Pa tudi niso bog ve kako debele.
V jeseni sem del grede posadil z zarodnimi, drugi del pa s stroki in bi skoraj lahko rekel, da je bil česen lepši iz strokov.

Tako.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Cinija 1: po mojih izkušnjah iz malih zarodnih čebulčkov zraste glavica z enim strokom - ta rastlina tudi ne cveti, iz večjih zarodnih čebulčkov pa različno velike glavice z več stroki - ta rastlina nastavi cvet, meni so celo bolj všeč glavice z enim strokom, ker so ti stroki praviloma večji od stročkov v glavicah z več stroki, pa še priprave na sajenje (razstročkanje) ni.

Juglans: ne vem, kaj hočeš reč, ko praviš, da iz zarodnih čebulčkov dobiš slab semenski material - gotovo ni tako, ko pa praviš, da iz njega zraste zelo lep jedilni česen Confused

Tudi meni je uspelo v preteklih dneh pobrati tako česen kot čebulo - se že sušita. Tako se bom v prihodnje lahko bolj posvetila drugim rastlinam, ki so bile v tem času kar zapostavljene Embarassed_________________naredimo svet lepši
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Pobrano do konca tudi pri meni. Je prav fajn občutek, ko je vse lepo suho že pod streho in ni bojazni, da bi kaj gnilo v zemlji. Ravnokar nas je zalil en pljusk z neba.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pobrala sem glavnino česna - tistega, ki ga je napadla bela gniloba in potem še rja. Nekaj ga je še na drugih mestih, sajenega spmladi, ga še nisem pobrala, ker še ni bil tako suh._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

3 leta zapored sem imela česen ,posajen v vrtu, tako belo plesniv in ko bi moral najbolj delat na zrnih je postal rumen. Ko sem lani sadila v vrt jesenskega sem ga posadila na grebene, v jarke pa solato. Letos imam zdrav česen. Lepo bel, se glavica skup drži, lani se je vse razletavalo.
No, česen posajen na njivi je z ozirom, da je b il posajen spomladi in še kar pozno, tudi lep. Tako, da sem kar zadovoljna. Sem pa lani že skoraj obupala nad njim.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Cinija 1: tole je pa zanimivo. Ali si ga na grebene sadila na isto površino, kot prejšnja leta, ko je bil bolan?_________________naredimo svet lepši
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Brbr pozdravljena
Kolobarim in na tej poljini je bil česen pred štirimi leti.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tudi moj česen je že kakih 10 dni pobran in na sušenju v rastlinjaku, letos je bil zrel en teden prej kot lani, je pa v poprečju nekoliko manj debel. Najlepši je tisti, ki sem ga sadila iz jedilnih glavic._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori