Čebula - Allium cepa L.
- Lpmami
- Prispevkov: 8791
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 2617
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
Ker si sama pridelam seme čebule in posledično čebulček, z muho nimam težav.
Kupljen čebulček sem lani poškropila z mlekom, mislim, da je pomagalo. Prijazna forumašica mi je podarila rabarbaro, ki pridno odganja, da bom kasneje škropila s čajem.
Če se čebulček pokrije s kopreno tako, da ni omogočen dostop muhe, potem je ne bo na čebulčku. ampak je treba popolnoma vse robove zadelati v zemljo, da res ni nikjer nobene luknjice, skozi katero bi muha priletela.
samo moje mnenje._________________Lp, Živa
Kupljen čebulček sem lani poškropila z mlekom, mislim, da je pomagalo. Prijazna forumašica mi je podarila rabarbaro, ki pridno odganja, da bom kasneje škropila s čajem.
Če se čebulček pokrije s kopreno tako, da ni omogočen dostop muhe, potem je ne bo na čebulčku. ampak je treba popolnoma vse robove zadelati v zemljo, da res ni nikjer nobene luknjice, skozi katero bi muha priletela.
samo moje mnenje._________________Lp, Živa
-
- Prispevkov: 8224
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Prejšnji teden sem pobrala letošnji pridelek čebule. Sadila sem Ptujsko rdečo, Belokranjsko in nekaj Tere. Pridelala sem srednje velike do drobne čebule. Vse so lepe in zdrave.
Je pa razlika v pridelku glede na sorto in sicer pri meni najlepše čebule naredi Belokranjka (to opažam že drugo leto), dočim Ptujka po številu večjih čebul krepko zaostaja. Tero sem sadila prvič iz kupljenega čebulčka in se na moji njivi v primerjavi z Belokranjko tudi ni posebno izkazala. Tako se mi zdi, da je Belokranjska čebula bolj primerna za s hranili revna tla (kar moja njivica gotovo je), kot ostali dve sorti. Zanima me, ali imate kakšne izkušnje glede povedanega.
Aja, pa še tole. Na vrtu sem letos prvič ubranila Majski srebrnjak pred čebulno muho s pomočjo rabarbarinega čaja. Tako z gotovostjo lahko potrdim, da čaj deluje. Izgleda tudi, da uniči tudi že odrasle bube (tiste zlato rjave), saj sem jih našla v pobrani čebuli in so bile nekako izsušene - ploščate in črne barve._________________naredimo svet lepši
Je pa razlika v pridelku glede na sorto in sicer pri meni najlepše čebule naredi Belokranjka (to opažam že drugo leto), dočim Ptujka po številu večjih čebul krepko zaostaja. Tero sem sadila prvič iz kupljenega čebulčka in se na moji njivi v primerjavi z Belokranjko tudi ni posebno izkazala. Tako se mi zdi, da je Belokranjska čebula bolj primerna za s hranili revna tla (kar moja njivica gotovo je), kot ostali dve sorti. Zanima me, ali imate kakšne izkušnje glede povedanega.
Aja, pa še tole. Na vrtu sem letos prvič ubranila Majski srebrnjak pred čebulno muho s pomočjo rabarbarinega čaja. Tako z gotovostjo lahko potrdim, da čaj deluje. Izgleda tudi, da uniči tudi že odrasle bube (tiste zlato rjave), saj sem jih našla v pobrani čebuli in so bile nekako izsušene - ploščate in črne barve._________________naredimo svet lepši
- Lpmami
- Prispevkov: 8791
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 1122
- Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am
Lani sva z mami nekaj čebule, ki je takole jeseni bila že malo nagnita, očistili in nasekljali (samo negnile dele, se razume). Potem sva jo prepražili (na svinjski masti). Prepražili sva jo malo manj, kot bi jo drugače, če bi jo še isti moment uporabili za kuho. Nato sva jo dali v kozarce za vlaganje in v hladilnik. Mast je na vrhu naredila plast zaščite, da ni prišel kisik do čebule. Ko enkrat ta kozarec načneš jo je seveda fino čimprej porabit, drugače pa se nenačeti kozarci niso nič kvarili. Najbolje pa je bilo jo porabiti kar za kak golaž, je bil hitreje pripravljen.
Juglans, mogoče lahko vsaj nekaj rešiš na ta način, pa verjetno namesto svinjske masti bi podoben rezultat bil z rastlinskim oljem. Pač vzameš tisto, kar imaš pri roki ali ti bolj odgovarja. Seveda pa ne bo nadomestilo čebule, ki bi jo v jedi uporabil svežo.
Juglans, mogoče lahko vsaj nekaj rešiš na ta način, pa verjetno namesto svinjske masti bi podoben rezultat bil z rastlinskim oljem. Pač vzameš tisto, kar imaš pri roki ali ti bolj odgovarja. Seveda pa ne bo nadomestilo čebule, ki bi jo v jedi uporabil svežo.