Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Laktobacili - LB

Odgovori
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Lep pozdrav

Veš, sicer po naravi nisem blond, vendar....
Prosim, ta tema me zeeelo interesira.

Razloži diagram še z besedami.

Pa oprosti, tečnarim..

Lp Mil
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

Diagram predstavlja opise iz te teme.

LBs je LB serum, ki ga dobiš bodisi iz riža in mleka, bodisi iz neslane zeljnice - namočeno zelje, sirotka ipd. (vsebuje tudi druge mikroorganizme)

Če ga mešaš 1:1:20 dobiš čez recimo 4 dni LBk (LB kulturo). To uporabljaš v razmerju 1:100 "manj je več" (zalivanje, škropljenje).

Če pa LBs dodaš sladkor 1:1 dobiš LBss (stabilni serum). Njega lahko hraniš dolgo časa v špajzi.

Kadar ga želiš uporabiti ga zmešaš najprej 1:20 da dobiš LBssr (razredčen) in nato uporabljaš po žlicah
(Pozor ŽLICA=30ml, to ni jedilna žlica ampak recimo dve kuhinjski žlici - tista namesto šefle)

Da je zmešnjava še večja je po stricu guglu
1 US tablespoon = 14.7867648 milliliters,
the unconventional farmer pa uporablja razmerje
1 tablespoon = 30 ml.


Če stoji ta razredčen LBssr cca 4 dni (in topel prostor) rata v bistvu LBk (torej kulturo narediš kadarkoli iz stabilnega seruma LBss iz špajze - ni treba vedno znova prvo narediti LBs)

Kar je tu dodatnega je to, da če LBssr dodaš še vodo in sladkor (količine so napisane
v originalu poudarja da gre za "diluted" t.j. 1:20 žlice
PER 500ml (half quart) OF WATER:
– 4 tbsp (120ml) sugar source (molasses is best)
2 tbsp (60ml) diluted lacto (“diluted” means the lacto you get after you mix 1:20 with water)
http://theunconventionalfarmer.com/how-to-make-super-strong-lacto/

Vse skupaj postaviš na toplo, temno in anaerobno, ustvariš pogoje, ki ustrezajo točno laktobacilusu in se laktobacilus še bolj namnoži (seveda na račun ostalih mikroorganizmov, ki so poleg LB v LBk, LBs, LBss, LBssr...) Torej povečaš moč laktobacilusov in uporabljaš za "težje" primere.

------------------------------------------------------

Uporablja se neklorirana voda ali postana voda iz vodovoda, da klor izhlapi.

LBssr lahko jemo po obroku, škropimo rastline, kompost ali dodajamo vodi za ki je za živali itd, če pa ga dodajamo vodi za zalivanje, ga dodamo v vodo (sod) 12-24- ur.

Razmerja in količine so navedene. Ne gre za lekarniške količine, tako da te pri uporabi omejuje samo domišljija. Laughing


Ravno danes sem iz sirotke (LBs) naredil LBss in sedaj bom iz njega naredil (+voda) LBssr ter pustil v temi, anaerobno + sladkor +voda (ocenjujem 2-3 dni pri 30oC) da dobim LBsp , nato pa bom to uporabil za obrnitev procesa pokvarjene tekočine organko v tekočino, kot "je treba" - t.j 3 tedne anaerobne fermetacije. Mislim, da bom poskusil (LBsp) 1/2: 1 (pokvarjena tekočina organka).
Če pa ne bo uspelo, bom pa zopet dodal LB v razmerju 1:1, prej ali slej bom našel razmerje, ki obrne proces, morda ga obrne že 1/4 : 1 . Pač uporaba "metode uzaludnih pokušaja", dokler ne rata. Wink
Nazadnje urejal/a rukola 26 Avg 2015 11:14; skupaj popravljeno 3 krat
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Rukola, lepo si se potrudil in pregledn zgostil temo klanjam se !
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Najlepša hvala, stvari so sedaj jasne. Bom uporabila. Imam že Lbss v verziji iz sladkega zelja, posebej iz rejuvelaca in posebej iz kefirja. Do sedaj sem ga uporabljala za razredčeno škropljenje. Bom še kaj naredila- mika me ta Lbssp. (upam da sem prav zapisala). Res hvala. Lp Mil
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

rukola, zelo analitičen pristop, bravo palec gor
in hvala za objavo Smile
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

mil je napisal/a:
... mika me ta Lbssp. (upam da sem prav zapisala). Res hvala. Lp Mil

Za tale LBsp se mi zdi nekako "preredka" mešanica.

Za 2 lit LBsp sem računal 4x po 1/2 litra vode torej 4x po 2 žlici (2x15)ml = 1,2dcl LBssr in 2x toliko sladkorja (2,5dcl).

Teh 1,2dcl pa je 20x razredčen LBss torej sem potreboval (120ml/20=) 6ml LBss (dejansko sem vzel 10ml)

Nimam nekega občutka, da bo tole uspešno. No bom videl. Vsekakor bo naslednji poskus 120ml LBss (namesto razredčen LBssr).

Čeprav sem uporabljal polovične mere 1tbsp=15ml namesto 30ml sem le dal skoraj pravo količino 10ml namesto 12 ml, kar se ne bi smelo poznati, ni pa v enem tednu proizvedlo niti malo CO2. Morda je potrebno "diluted" LB (LBssr) uporabiti potem ko stoji 4 dni da nastane LBk.
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

3 junija sem čakal, da bom špric-špric z LB, no pa se je hitro uresničilo že konec avgusta.

Ko smo prišli z dopusta (6dni) sem opazil, da sem pustil odprto hladilno omaro. Pač vržeš stran ampak smard ki ostane Confused .

Vse police in predale natančno pomil s čistilom za posodo pa nič. Smard je ostal. Očiščene stene so še vedno smrdele po gnilem. Prvo sem imel pri roki kwas in sem z njim našprical omaro ter zaprl. Naslednji dan sicer ni tako smrdelo, je pa še vedno bil vonj karakterističen za kwas.

No, v teh par dneh so se aktivirali LBss iz spanja (mala šeflica v 1/2 lit vode stoji par dni). S tem sem za test našprical omaro od znotraj (brez polic in predalov). Zjutraj me je čakal lep vonj. Nato sem našprical police, predale in notranjost ter zaprl vrata. Naslednji dan je bilo vse končano. Predale in police sem stuširal in zbrisal, notranjost omare pa prebrisal s kisom. Niti kančka vonja ni ostalo.
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

rukola je napisal/a:
Čeprav sem uporabljal polovične mere 1tbsp=15ml namesto 30ml sem le dal skoraj pravo količino 10ml namesto 12 ml, kar se ne bi smelo poznati, ni pa v enem tednu proizvedlo niti malo CO2....

No, tale (redčena) mešanica je po petih tednih dovolj močna da proizvaja precej CO2.
Je pa vonj prijeten (kot šveps) in okus dober, osvežujoč, s tem da ima priokus kot da je notri kvas.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Saj je kvas, no, kvasovke so, CO2 je njihov produkt.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Oj !

Ker je bilo v tej temi nekaj govora o tem, koliko mililitrov je ena jušna žlica tekočine, sam se odločil, da stvar testiram.
V službo sem vzel eno domačo ( povprečno ) jušno žlico ter nanjo z avtomatsko pipeto, ki je izjemno natančna priprava za doziranje tekočin,
doziral vodo v inkrementih po 1 mL. Na žlico mi je uspelo spraviti 11 mL. Med dodajanjem dvanajstega mililitra pa se mi je voda že razlila čez rob žlice.

No, pač, čisto tako... malo za hec, malo za res ! Wink
Odgovori