Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

tigrček

Odgovor Napisal/-a tigrček »

Bicikel je napisal/a:
Brez zamere! Pri njenem profilu piše od kod je, pri tvojem pa ne. Torej sprašuješ že znano in ne odkrivaš kje si ti, da bi se sploh lahko odločala ali se ji splača.
Nisem vedel, da nimam napisano od kje sem, sem že popravil.Sem iz Videm Dobrepolja.
tigrček

juglans je napisal/a:
@tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.

Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok.
V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo.
Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru.

Ali pravilno razumem, da je tole ta zadeva. http://www.lovecnacene.si/sekljalnik-gorenje/m/4300257/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Reklamno sporočilo Wink Laughing Paradajzmanija 2015
tigrček

juglans je napisal/a:
@tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.

Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok.
V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo.
Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru.

A tale mesoreznica bi bila vredu, ker sem gledal sekljalnike to je vse premajhno, kaj če meni 1 litrski sekljalnik če imam sto kil paprike za zmlet
http://www.conrad.si/?websale8=conrad-slowenien&ref=ceneje&subref=article/1170730&pi=1170730&utm_source=Ceneje-G&utm_medium=Ceneje_affiliate&utm_campaign=Ceneje
Avi

Odgovor Napisal/-a Avi »

Ravno sem hotela ponovno prečesati forum, kje je že zapisano o pripravi in shranjevanju semen in vidim da je nedavno tekla debata o tem Smile
Sem že hotela zabrisati vsa semena stran, ker se mi je na semenih, ki sem jih po navodilih, ki sem jih enkrat skopirala iz foruma dala v kozarčke, nabrala plesen- semena so v kozarčkih slaba 2 dni. Sedaj pa vidim, da je MarijaV napisala, da je normalno, če se na vrhu pojavi plesniva skorjica. Ker pa to delam čisto prvič, me zanima, če je normalno, da je plesni precej- sive in malo zelene. V enem lončku (paradižnik micro tom), pa je poleg sive plesni, okoli semen nekaj belega- morda bela plesen? Zanima me tudi, ali je normalno, da imajo vsi po vrsti precej močan vonj po gnilem?
In kot piše MarijaV, da to poteka 3 dni, me zanima, ali naj semena sperem že po 2 dneh, če je gor že plesen?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Avi, važno je, da razpade sluzast gel okoli semen. To je osnovna posledica fermentiranja/gnitja kot v naravi. Trajanje ni pomembno ker je odvisno od temperature okolja. Plesni so posledice tega procesa gnitja in niso škodljive, saj jih itak izperemo in potem na suhih semenih ne morejo uspevati.
Skratka poglej, če je ovojnica razpadla. Če je, lahko že spereš in daš sušiti, če ne pa pusti še malo. Meni se zgodi, da jih imam tako na fermentiranju cel teden, če niso prav na toplem. Če so zelo dolgo, se semena lahko celo obarvajo, kar ni nič hudega.
Avi

Odgovor Napisal/-a Avi »

Bicikel, hvala za odgovor Smile Bom poskusila opazovati, kdaj bo razpadel gel. Če prav razumem, je bolje, če nisem povsem prepričana, da pustim kak dan dlje kot premalo?
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

V tem toplem času je tri dni čisto zadosti časa, seveda pa kak da dlje tudi ne škodi. Jaz semena vsujem v cedilo, dam pod tekočo vodo in s prsti tako dolgo gladim semena, da vsa nečistoča, plesni in bleki gredo skozi cedilo, v katerem ostane lepo splaknjeno seme, ki ga z žličko postrgam in dam sušit v kozarček, kar sem že opisala._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Avi

Odgovor Napisal/-a Avi »

Hvala, bom počakala do jutri, da bo 3 dni in naredila kot priporočaš Smile
Verjetno je možno, da je proces stekel hitreje, ker je zadnje dni precej toplo?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Da ne bi kdo zgrešil in se kasneje kesal:

Paradajzmanija 2015
Odgovori