Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zelenc je napisal/a:
Blagor tistim, ki vam dobro uspeva in žanjete uspehe ki vam jih zelo privoščim. Jest pa le nemočno gledam na svojo revščino - po par plodov na do pol metra visokih grmih.

Bo treba drugo leto narest mini rastlinjak, ker tole kar imam zdaj, več kot očitno ni za nikamor...

Če misliš, da ti bo rastlinjak rešil težave se motiš. Rešil bo pridelek pred točo ...
Lahko pa se nasmoliš tako kot sem se sam. Rastline niso imele dovolj prostora pa so podivjale v višino. Plodov malo ampak na to koliko je sadik bo dovolj za vse._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bicikel je napisal/a:
Zaenkrat ja, ker so tankostenski in bi se morali na tej vročini lepo posušiti.

Seveda, kdaj pa, če ne sedaj, ko sonce žge kot v plavžu! Wink . Sam sem jih nekaj dni nazaj, v slabem vremenu posušil v el. sušilniku.

Verjetno se 99% ? Rolling Eyes svetovne proizvodnje sušenih čilijev "zgodi" s pomočjo sonca. No, imam enega znanca, pedantneža, ki jih suši kvečjenu v senci, kao da je tako pravilno ...

LP_________________mfranc
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zelenc je napisal/a:
Bo treba drugo leto narest mini rastlinjak, ker tole kar imam zdaj, več kot očitno ni za nikamor...

Zelenc, tudi meni je rastlinjak neuresničljiva želja Rolling Eyes Sad - vendar, letos in do sedaj, pa res ni potreben. Poskusi ugotoviti napake v vzgoji, ti bo dolgoročno bolj koristilo.

V že omenjani knjigi GOJENJE ČILIJEV (avtor Jason Nickels) je zanimiv stavek:
Čiliji so tako radoživi in tako radi rastejo, da ni potrebno nič drugega, kot da se jih ne ovira pri tem !
Eeh, zelo preprosto se sliši .... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

LP_________________mfranc
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Billy Goat (habanero) začenja zoreti. Pravkar pomalical enega pri kosilu in dobro zažiga. Kaj ne bo, ko pa naj bi imel od 100.000 do 300.000 scovilov. Twisted Evil
Plodovi majhni 2-3cm. Na rastlini cca 50 plodov, ki pa bodo verjetno šli v omakce.

Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Prmejkokoš, kaj bomo samo jamrali ali bomo tudi kaj jedli? Malo heca! Wink
Danes sem obiral v rastlinjaku in poleg ostalih čilijev nabral ravno dovolj Serranov, da se mi je izplačalo malo "pacati" Laughing

Moj priljubljen popoldanski prigrizek v teh vročih dneh: Serrano čiliji, polnjeni s Feta sirom in kaprami... mljac! Laughing
Sem pa letos opazil, da so Serrani, ki rastejo v rastlinjaku, bolj pekoči kot so bili oni iz lanske sezone. Ne vem ali je temu vzrok vročina v
rastlinjaku ter obilje sonca ali kaj drugega. V glavnem, kar solidno "zažigajo"!

LP
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Mnja, bom moral pogruntat kaj delam narobe ja... Ok, sej bo nekako. Glavnp je, da smo zdravi in veseli.

Spiridon - tole gre na žar? Izgleda zeloooooo mamljivo....
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Lepo vam delajo čiliji.

Zelenc ali tvoji čiliji nastavljajo nove cvetove? Odvisno je tudi ali imaš zgodnje ali pozne sorte. Rocoti, ki sem jih imela lani, so zrasli zelo visoko in bujno , zoreli so pa šele proti koncu septembra. Habaneri so bolj zgodnji, Tabasco še bolj...Meni nasploh najbolje uspevajo tisti čiliji, ki so v loncih, tako da rastlinjak ni nujno potreben. Če ne bi bilo toliko zalivanja, bi imela vse čilije v loncih.

Mimogrede, Pajo, si poskusil habanero Maya Red? Ker me zanima primerjava z drugimi habaneri.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Zelenc je napisal/a:
Spiridon - tole gre na žar? Izgleda zeloooooo mamljivo....

Ne @Zelenc, tile gredo v želodček kar takile kot so na fotografiji. Laughing

LP
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Na kakšen način in kam (verjetno hladilnik) je najbolje shranjevati plodove dozorelih čilijev, da čim dlje obstanejo sveži in koliko časa je to? Čakam da se jih nabere kar veliko, da naredim malo več omake od enkrat. Twisted Evil
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

@Plamenka - Habanero, Jalapeno, Moruga

@Spiridon - velja poizkusiti ob prvi priliki
Odgovori