Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Domač Bokashi posip
Ali je mogoče, da bokaši posipi pripravljeni z različnimi "kulturami" tudi dišijo različno?
Iz delavnice pri tajani imam oba, ki smo ju pripravljali. V enega smo cepili EM, v drugega pa kompost iz listavke.
Prvi diši razmeroma bolj blago, bi rekel nekako sladko feremntiranega vonja. Prijetno. Posoda ni napihnjena.
Drugi pa je malenkost konkretnejšega vonja. Ni ravno rezek, je pa intenzivnejši od prvega, in malo spominja na silažo, kislo. Tudi ta je prijeten, v posodi pa se ustvarja zelo rahel pritisk.
Je to uredu?
Namreč pri obeh so ostale surovine enake.
Druga pesem je spomladanski od A-A, v katerem je "svašta" od organskega in diši, vsaj meni se tako zdi, da po fermentiranem orientalskem golažu. Ne veš ali je sladko ali slano in ne veš ali bi stresal po kompostu, oz. kamorkoli že, ali pa raje na krožnik.
Iz delavnice pri tajani imam oba, ki smo ju pripravljali. V enega smo cepili EM, v drugega pa kompost iz listavke.
Prvi diši razmeroma bolj blago, bi rekel nekako sladko feremntiranega vonja. Prijetno. Posoda ni napihnjena.
Drugi pa je malenkost konkretnejšega vonja. Ni ravno rezek, je pa intenzivnejši od prvega, in malo spominja na silažo, kislo. Tudi ta je prijeten, v posodi pa se ustvarja zelo rahel pritisk.
Je to uredu?
Namreč pri obeh so ostale surovine enake.
Druga pesem je spomladanski od A-A, v katerem je "svašta" od organskega in diši, vsaj meni se tako zdi, da po fermentiranem orientalskem golažu. Ne veš ali je sladko ali slano in ne veš ali bi stresal po kompostu, oz. kamorkoli že, ali pa raje na krožnik.
Seveda različno dišijo. Že listavka ima svoj vonj, sploh pa ta od tajane, ki je pravzaprav že humus. Že tam je bil kar intenziven vonj. Ponavadi se posode kar napihnejo in jih še s čim obložim, da preprečim dostop zraka. Moj posip je pa pravzaprav še jesenski in glede na to kaj vse je notri, bi bilo čudno, da ne diši. Orientalski golaž praviš. Sam on brez mesa. No razen moljev.
Zmerom rada kaj dodam pri izdelavi bokašija, zanimiv vonj je tudi z meto in še kakšnim zeliščem začimbo, ki se mi valja v shrambi.
Sem pa uspela naredit eno 20 litrsko posodo z listavko+otrobi+melaso+stevijo+nekaj mlečnega sladkorja, ki je ostal od bohvekdaj. In še eno s žagovino+otrobi+ melasa in sladkor pa nekaj malega listavke in en star ostanek zufoveg bim-a od listavke. Me prav zanima kaj bo ratalo.
Zmerom rada kaj dodam pri izdelavi bokašija, zanimiv vonj je tudi z meto in še kakšnim zeliščem začimbo, ki se mi valja v shrambi.
Sem pa uspela naredit eno 20 litrsko posodo z listavko+otrobi+melaso+stevijo+nekaj mlečnega sladkorja, ki je ostal od bohvekdaj. In še eno s žagovino+otrobi+ melasa in sladkor pa nekaj malega listavke in en star ostanek zufoveg bim-a od listavke. Me prav zanima kaj bo ratalo.
A-A hvala za odgovor. Seveda, skoraj vegetarijanski golaž.
Bi morda vedela kaj se zgodi s postopkom, če se pripravlja bokaši posip v ne 100% zrakotesnih razmerah? (čisto, čisto malo pušča)
Sem ga te dni namestil v vreče (nimam prostih hobukov) in če ga stisnem je čutiti malo uhajanja zraka. Nato, ko popustim pa se otrobi zopet razširijo in tako potegne nekaj zraka v notranjost.
Ni idealno, vendar me zanima, če je že imel kdo podobno situacijo.
Razmišljam, da vse skupaj pustim nedotaknjeno, saj s "tlačenjem" v bistvu dodatno zračim zadevo.
Ali pa naj raje nekako poiščem kakšne posode in ga pretresem? Mešal sem ga predvčerajšnjim.
Muha hvala za opozorilo.
Bi morda vedela kaj se zgodi s postopkom, če se pripravlja bokaši posip v ne 100% zrakotesnih razmerah? (čisto, čisto malo pušča)
Sem ga te dni namestil v vreče (nimam prostih hobukov) in če ga stisnem je čutiti malo uhajanja zraka. Nato, ko popustim pa se otrobi zopet razširijo in tako potegne nekaj zraka v notranjost.
Ni idealno, vendar me zanima, če je že imel kdo podobno situacijo.
Razmišljam, da vse skupaj pustim nedotaknjeno, saj s "tlačenjem" v bistvu dodatno zračim zadevo.
Ali pa naj raje nekako poiščem kakšne posode in ga pretresem? Mešal sem ga predvčerajšnjim.
Muha hvala za opozorilo.
Takole mi je vnukinja z žarom v očeh pomagala mešati bokashi . Zdaj so minili trije tedni in bom počasi eno vedro odprla - pa da vidimo, kaj je nastalo .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Hvala, lpmami - res je en srčkani simpatični sonček. "Mija, kaj si ti od babi?" "Soni!" _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Včeraj sem odprla prvi hobok posipa . Bil je že precej suh, na vrhu in kakih 5cm v globino je bilo malo bele plesni, to sem odstranila in vrgla na kompost.
Zdaj ga sušim na soncu.
Vonj je zelo blag, predvsem po otrobih, dosti manj močen kot pri kupljenem, zgleda pa lepo . Upam, da bo deloval ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Zdaj ga sušim na soncu.
Vonj je zelo blag, predvsem po otrobih, dosti manj močen kot pri kupljenem, zgleda pa lepo . Upam, da bo deloval ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)