Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Euphorbia - mleček

crtj-admin
Site Admin

Euphorbia - mleček

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Rezerviran prosto za naknadni vpis pomembnejših informacij o rastlini.Nazadnje urejal/a muha 19 Jun 2013 13:22; skupaj popravljeno 1 krat
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Euphorbia

Rod enoletnic, grmov, sukulentnih in zeljnatih trajnic, nekatere so vednozelene.
So prezimno trdne do za mraz zelo občutljive.
Rabijo sončna, deloma senčna mesta, vlažna toda odcedna tla.
Množimo spomladi, poleti s potaknjenci iz spodnjega dela stebla, lahko z delitvijo in s semeni.
Vsebujejo stupen bel sok, mleček, ki je pri nekaterih vrstah zelo jedek.

Euphorbia griffithii Fireglow

silva30

Odgovor Napisal/-a silva30 »

Matic je napisal/a:
Pozdrav!

Euphorbia myrsinites oz. naskalni meleček je res ena izmed najbolj trpežnih trajnic, ki odlično prenaša vročino, sušo in tudi mraz. Jaz imam s tem mlečkom zelo dobre izkušnje na odcednem in izpostavljenem rastišču v osrednji Sloveniji na nadmorski višini cca. 500m, videl sem ga pa tudi na višje ležečih vrtovih.
Poznam kar nekaj vrtov, kjer so mlečki vključeni v kar lepem številu. Žal pa so z zimzelenimi vrstami včasih problemi, saj nekateri slabo prenašajo kombinacijo težkih tal in veliko vlage predvsem v zimskem času. Včasih lahko poganjki, ki niso v zavetju npr. grmovnic ali pokriti s snežno odejo zaradi mraza porjavijo - predvsem E. amygdaloides. Se pa večinoma kljub takim poškodbam kasneje precej dobro regenerirajo.

Euphorbia polychroma, mnogobarvni mleček

Euphorbia amigdaloides 'Purpurea', mandljevolistni mleček - rdečelistna sorta

Euphorbia amygdaloides var. robbiae, (Robbijin) mandljevolistni mleček

Euphorbia cyparissias 'Clarice Howard', cipresasti mleček, rdečelistna sorta

Euphorbia myrsinites, naskalni mleček
silva30

Garden-ja je napisal/a:
Mlečki so odlični za kombinacijo z vrtnicami. Ko vrtnice odganjajo, so oni v polnem cvetju, potem pa, ko jim socvetje odrežeš, so glavne vrtnice.
silva30

Garden-ja je napisal/a:

Je že kdo slišal, da mleček odganja voluharja/krta ipd?
Ko sem bila na urgenci sem imela srečo in naletela na bolničarja, navdušenega vrtnarja, ki mi je povedal, da se v rov da vejico nekega mlečka (moram še poiskat list z zapisanim imenom ampak kolikor sem ga razumela, je mislil na navadni, travniški mleček) in da ta odžene vse nezaželjene goste.
silva30

avtor doli

doli je napisal/a:
Protivoluharski mleček
doli

doli

voda

Odgovor Napisal/-a voda »

in ko se čez mesec dni obarva. lpvoda