Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Nisi povedal ali gre za celo rastlino ali samo spodnji del? Za 2 m visoko reč, bi rekel, da je res zmanjkalo prostora v posodah. Presaditev bo šok, ki ne bo ustavil odpadanja listov, kvečjemu obratno. Zna biti pa da bo potem prej naredila nove in se bo obrasla. Kako bo s plodovi pa je odvisno od sorte. Tale vročina sicer ni najbolj primerna, zato bi mogoče ob presaditvi naredil še senčenje.
Mogoče bo to en tak šok/katastrofa podobno kot pri Avi z obrezovanjem, le da bo v tvojem primeru potrebno več zalivanja.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Najprej so odpadali samo spodnji listi sedaj pa tudi kakšen zgornji. Imam posajeno v cca 12 litrski posodi. Bom počakal da še to dozori kar je že gor potem bom pa videl (če bo še kaj ostalo od rastline). Zalivam pa na 2-3 dni oz. ko se lonec popolnoma izsuši.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Trocki je napisal/a:
Kaj pa, če bi sedaj rastlino kar presadil iz lonca na vrt (imam višek prostora)? Je vseeno, če je visoka že 2m in ima gor mlade plodove? Ali bi bil preveč šok?

Presaditev na vrt ne bi bil prevelik šok, saj ima (upam Rolling Eyes ) v loncu kompaktno koreninsko grudo.
Vendar, čez kak mesec bomo morda že jokali po poletni vročini Wink in ob jesenskem deževnem, hladnem vremenu je čili v loncu bistveno lažje pedenati.

Res pa nisi nič povedal, imaš mogoče lonce preveč na socu?

LP_________________mfranc
Trocki

Lonci so zaščiteni pred soncem in zemlja v njih je prav hladna na dotik.
Sem pa sedaj prišel do ugotovitve, da so bolni le tisti listi rastlin, katere sem pred par dnevi pošprical s foliarnim gnojilom NUTRI-PHITE PK.
V navodilih piše, da se lahko uporabi največ 2% koncentrat, jaz pa sem naredil 1%, to se pravi 10ml gnojila na 1l vode. Nič jasno. Kaj sem šel sploh kaj špricat in zakaj je to tako škodovalo rastlinam?! Evil or Very Mad
Bicikel

Vprašanje tudi kdaj si škropil in ali je vročina lahko vplivala na tako reakcijo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če bi nam pokazal na fotki celo rastlino, bi bilo bistveno lažje karkoli relevantnega reči. Mene še vedno spomni na lakoto.
Avi

Odgovor Napisal/-a Avi »

Bicikel- vem, da se da kupiti, a glede na vse želje, vključujoč tudi ostale rastline, lahko nakup semen znese precej, za študentski ''žepek'' celo preveč. Sploh glede na to, da v naših trgovinah neke hude ponudbe ni, pri spletnih nakupih pa že same poštnine nanesejo ohoho. Seveda samo semena niso dovolj, to za sabo potegne ša nakup loncev itd. Skratka iz večih razlogov, bi želela pridelati semena sama in sem vesela, če me malo usmerite, kako naj delam.
Glede ''oskubljenega'' čilija sva se pa narobe razumela. S tem sem želela povedati, da sem pobrala vse plodove, ker bi rada pač videla, ali bo ponovno zacvetel in če mu bo še dovolj časa, da naredi plodove ter dozori. Kako že- na lastnih napakah se največ naučimo, ne? Smile
O prezimovanju sem pa že tudi precej prebrala, nekaj si kar kopiram iz foruma v en dokument, imam zbrano po poglavjih, da laže najdem, ko me nekaj točno zanima. Sicer bo pa gotovo še kakšna nejsnost in bom vesela, če bom še takrat dobila kak nasvet.
Trocki

Šprical sem zvečer in do naslednjega jutra, ko je posijalo sonce na rastlinjak, je bilo že vse suho. Če bi bil to znak lakote, potem bi imele iste simptome tudi ostale rastline, vendar so vse razen tistih ki sem jih šprical ok.
Gnojil sem vse enako, enkrat tedensko s polovico predpisane doze ChiliFocus in enkrat vmes BioGuano.

Bicikel

Avi je napisal/a:
Bicikel- vem, da se da kupiti, a glede na vse želje, vključujoč tudi ostale rastline, lahko nakup semen znese precej, za študentski ''žepek'' celo preveč. Sploh glede na to, da v naših trgovinah neke hude ponudbe ni, pri spletnih nakupih pa že same poštnine nanesejo ohoho. Seveda samo semena niso dovolj, to za sabo potegne ša nakup loncev itd. Skratka iz večih razlogov, bi želela pridelati semena sama in sem vesela, če me malo usmerite, kako naj delam.
Glede ''oskubljenega'' čilija sva se pa narobe razumela. S tem sem želela povedati, da sem pobrala vse plodove, ker bi rada pač videla, ali bo ponovno zacvetel in če mu bo še dovolj časa, da naredi plodove ter dozori. Kako že- na lastnih napakah se največ naučimo, ne? Smile
O prezimovanju sem pa že tudi precej prebrala, nekaj si kar kopiram iz foruma v en dokument, imam zbrano po poglavjih, da laže najdem, ko me nekaj točno zanima. Sicer bo pa gotovo še kakšna nejsnost in bom vesela, če bom še takrat dobila kak nasvet.

Ah no, v Lidlu stane spomladi vrečka semen čisto spodobnih Cayenne čilijev celih 19 centov, tako da prav jokati ne gre. Drugače pa kot smo ti rekli, shrani semena iz do/prezorjenih plodov.

V kontekstu prezimovanja pomeni "oskubiti" prav obrezovanje. Tako sem te seveda razumel. Če pišemo preveč na splošno, potem si lahko stvari vsak po svoje predstavlja in to je največji problem forumov. Ne gre samo za ta primer.
Seveda, če si obrala le vse plodove, bo čez čas ponovno zacvetel in naredil plodove, le vprašanje je ali bodo uspeli tudi dozoreti. Vse skupaj pa je odvisno tudi od sorte o čemer ne vemo ničesar. Včasih pomagajo fotografije....
Avi

Odgovor Napisal/-a Avi »

Vem, veliko semen sem nabavila v Lidlu in bila proti pričakovanjem celo zelo zadovoljna z določenimi stvarmi. Ampak recimo konkretno Bolivian rainbow- nisem ga videla kje drugje kot na spletu, za precej zasoljeno ceno. Mogoče za nekoga nič posebnega, jaz pa sem bila zelo vesela semen, ker mi je pač enostavno LEP Smile Pa saj niti ni to tema, zanimalo me je, kdaj je najprimerneje pobrati semena in to ste mi povedali, še enkrat hvala.

Glede napačne rabe izraza oskubiti se pa opravičujem in ti dam popolnoma prav. Sorto bi seveda navedla, če bi jo sploh vedela. Ta čili je pri hiši že kar nekaj let, dobila ga je pa babica za darilo, kot jesensko zasaditev in ni bilo nobenega podatka zraven.
Sem že razmišljala, da bi tukaj poprosila za pomoč pri identifikaciji, a je verjetno kar tako iz slike zelo težko določiti sorto. Sem sicer gledala na spletni strani, ki je bila omenjena na forumu, kjer je zbranih veliko sort, a nisem prepričana.
Odgovori