Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Špinača Malabar red - Basella rubra.
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Špinača Malabar red - Basella rubra.
(Prenos iz arhiva)
Vijolična vzpenjajoča se špinača
listka s latinskim imenom te zelenjave sem zagubila. drugače je to prekrasna rastlina in jo prav zaradi tega nekako ne želiš nabirati. ob oporo se vzpenja visoko. tudi čez dva m. je lepa s svojimi mesnatimi bleščečimi zelenimi srcolistnimi listi, vijoličnim steblom in malimi roza bunkicami (cvet) kateri se kasneje spremenijo v temno vijola ali bolj črno barvo. okus je osvežilen, meni po limoni. mislim, da bi se jo lahko uporabilo za senco enako kot za prehrano, predvsem pri balkonski vzgoji.
rastlino sem dobila od naše "laborantke" in sem ji zelo hvaležna. kako ravnati s semeni nimam pojma. poskušala bom po sistemu ala paradižnik, ker je po eno seme v sočni skoraj črni ovojnici (bunkici). lpvoda
.
listka s latinskim imenom te zelenjave sem zagubila. drugače je to prekrasna rastlina in jo prav zaradi tega nekako ne želiš nabirati. ob oporo se vzpenja visoko. tudi čez dva m. je lepa s svojimi mesnatimi bleščečimi zelenimi srcolistnimi listi, vijoličnim steblom in malimi roza bunkicami (cvet) kateri se kasneje spremenijo v temno vijola ali bolj črno barvo. okus je osvežilen, meni po limoni. mislim, da bi se jo lahko uporabilo za senco enako kot za prehrano, predvsem pri balkonski vzgoji.
rastlino sem dobila od naše "laborantke" in sem ji zelo hvaležna. kako ravnati s semeni nimam pojma. poskušala bom po sistemu ala paradižnik, ker je po eno seme v sočni skoraj črni ovojnici (bunkici). lpvoda
.
voda, lahko ji popraviš ime, to je špinača Malabar red Basella Rubra.
Nekaj dodatnih informacij:
- hitro rastoča plezalka, ljubi direktno sonce, v resnici ni prava špinača
- ne mara mraza, ni prezimna
- je zelo bogata z vitamini A, C, B-kompleks, antioksidanti, železom in kalcijem
- ima malo kalorij in veliko mineralov (kalij, mangan, magnezij in baker)
- vsebuje tudi oksalno kislino
- jemo jo svežo, rahlo kuhano ali ocvrto, jemo listje, mlade poganjke, cvetove, stebla, sadeže
- v čorbah deluje kot zgostitvena sestavina
- lajša prebavo, zmanjšuje absorpcijo holesterola in pomaga pri zapeki, pomaga preprečevati osteoporozo in anemijo ob pomanjkanju železa v krvi
- s sokom sadežev lahko barvamo hrano
Lepo ti uspeva kar nabiraj jo in jej, ko greš mimo, utrgaj poganjek s cvetom ali listek ali nekaj črnih bunkic in kar v usta z njimi
Sadeže, ki se že začnejo na rastlini sušiti poberi in posuši dalje - to bo seme za drugo leto.
(vidim, da tudi tebi Callaloo štrajka, moj največji je le nekaj cm višji - to je tista rumeno-rdeče-zelena rastlina na drugi strani)
Nekaj dodatnih informacij:
- hitro rastoča plezalka, ljubi direktno sonce, v resnici ni prava špinača
- ne mara mraza, ni prezimna
- je zelo bogata z vitamini A, C, B-kompleks, antioksidanti, železom in kalcijem
- ima malo kalorij in veliko mineralov (kalij, mangan, magnezij in baker)
- vsebuje tudi oksalno kislino
- jemo jo svežo, rahlo kuhano ali ocvrto, jemo listje, mlade poganjke, cvetove, stebla, sadeže
- v čorbah deluje kot zgostitvena sestavina
- lajša prebavo, zmanjšuje absorpcijo holesterola in pomaga pri zapeki, pomaga preprečevati osteoporozo in anemijo ob pomanjkanju železa v krvi
- s sokom sadežev lahko barvamo hrano
Lepo ti uspeva kar nabiraj jo in jej, ko greš mimo, utrgaj poganjek s cvetom ali listek ali nekaj črnih bunkic in kar v usta z njimi
Sadeže, ki se že začnejo na rastlini sušiti poberi in posuši dalje - to bo seme za drugo leto.
(vidim, da tudi tebi Callaloo štrajka, moj največji je le nekaj cm višji - to je tista rumeno-rdeče-zelena rastlina na drugi strani)
Krasno in zdravo, lepo prosim za par semen. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Figula, Callaloo je taka že "od majhnega". hvala ti za dopolnilo k š. Malabar.
vsaka črna bunkica ima po eno seme, če bodo kaljiva bomo videli. mislim, da jih bo dovlj za zainteresirane. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
vsaka črna bunkica ima po eno seme, če bodo kaljiva bomo videli. mislim, da jih bo dovlj za zainteresirane. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
he he, hecni pa ste - tako je lepa, da je ne bi pojedli ?
Ker tako voljno raste v našem okolju, pričakujem, da bodo njena semena najverjetneje tudi pridno kalila.
juglans, če boš malo sadežev poskusil - vijolična barva ! boš imel vse roke pobarvane pa še "peške" boš očistil, da bodo za seme (samo ne pričakovat sladkega okusa )
Ker tako voljno raste v našem okolju, pričakujem, da bodo njena semena najverjetneje tudi pridno kalila.
juglans, če boš malo sadežev poskusil - vijolična barva ! boš imel vse roke pobarvane pa še "peške" boš očistil, da bodo za seme (samo ne pričakovat sladkega okusa )