Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Špela, brez slik je identifikacija nemogoča, s slikami pa s pomočjo čudeža Very Happy .

LP_________________mfranc
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Nadaljevanje afere Mirasol Wink .

http://forum.gartlc.si/gartlc-post-76831.html&highlight=mirasol#76831

Sem se sprijaznil z ugotovitvijo, da nisem dobil semen sorte Mirasol, zraven pa poskušal ugotoviti kaj sploh imam. Sedaj so mi sadike nakazale, da je seme zelo verjetno skrižan Mirasol.

Plodovi ostanejo v pokončni legi tudi ko dozorijo, za razliko izpred dobrega meseca, ko se se zelo hitro obrnili navzdol.

Zdaj mi je tudi jasno, zakaj se dobavitelj semena, Pepperseeds.eu., ni kaj dosti mučil z odgovorom, kaj mi je dobavil. Je že vedel, da sem dobil skrižana semena Twisted Evil .
Ni mi ponudil novo seme (poslal mi je novo seme Numex Sandia), ampak mi je vrnil denar.

Razlika do Mirasola pa je velika; grmi ne rodijo tako obilno kot Mirasol, so pa plodovi za cca 50% daljši in verjetno vsaj 1 x težji od originala.
Za razliko od Mirasol, ki ima 2.500 do 5.000 skovilov, tele ocenjujen na cca 10.000 skovilov.

Ne bom jih sušil za Guajillo čilije, ker to ne morejo postati. Danes, ali jutri jih vložim v kozarce.

Tako slabih semen kot letos, še nisem dobil, dve sorti skrižani, ena je imela kaljivost 0,00 Cool .

LP_________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 18 Avg 2015 18:15; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

To je pa res zoprno. Kupiš, da dobiš točno tisto, kar bi rad, potem pa je skrižano ali nekaljivo. Nič bolje, kot če shranjuješ lastna semena. Pa semena pri Pepperseeds niso niti tako poceni, vsaj nekatera. Upam, da boš imel naslednjo sezono več sreče!

Sama sem pri Jalapeno Orange pri eni od rastlin odkrila malo drugačno obliko in bom opazovala, če bodo vsi plodovi taki. Ker imam 6 rastlin, me sicer ne moti, če je ena malo drugačna, a vidim, da tudi pri kupljenih ni garancije. Sem že razmišljala, da bi čilije kar kupovala, vsaj tiste preko e-baya, ker je veliko semen in imam lahko za dve sezoni, kolikor je kaljivost. A bo najbrž bolje, da imam manj različnih in semena od favoritov shranjujem svoja.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Tudi jaz letos nimam sreče. Trije dobavitelji in pri vseh treh sem se nasmolil! Evil or Very Mad

Black pearl (FataliiSeeds.net). Desna je vse kaj drugega kot to. Tipu sem poslal pritožbo s fotografijo, pa se mu ni zdelo vredno niti toliko,
da bi mi odgovoril!

Nepalese bell (Semillas.de). Poleg plodov, ki po obliki spominjajo na Bishop´s crown, je zraslo tudi par takih, ki so bilj podobni kakšnemu
Mushroom čiliju. Nestabilna ali skrižana sorta?

Black coban (Semillas.de) Plodovi naj bi bili stožčasti, vendar so na desni popolnoma okrogli. Zreli nimajo ostankov črne barve, ostrina pa
je komaj zaznavna, čeprav bi morali biti kar precej pekoči.

Klasični Fatalii (FataliiSeeds.net). Še en biser iz Finske! Lahko se samo sprašujem, zakaj so plodovi na desni rastlini reče barve...

Carolina reaper (PepperSeeds.eu) Ja, če bi se hecali! Evil or Very Mad

Scotch bonnet red (FataliiSeeds.net). Niti pod razno! Evil or Very Mad

Ko bom naslednjič spet kupoval semena, bom krepko premislil, če bom še karkoli kupil pri teh treh dobaviteljih. Vsekakor pa jih verjetno nikoli
več ne bom priporočal drugim gojiteljem čilijev kot zanesljive ponudnike! Evil or Very Mad

LP
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zanimi plodovi. Na žalost._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Sam to res ni fer, da naročiš semena, pol pa dobiš skrapucalo. Meni se je podobno zgodilo pri Pippu, kjer sem naročil Habanero Orange, dobil pa rdeče... Sem si rekel, da odslej le še na semillas al pa pepperseeds kupujem, pa sem po vaših izkušnjah spet v dilemi...

Koliko problemov le zaradi želje po čistosti sorte... Confused
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@Zelenc in vsi ostali

Prjatli brez zamere, toda ... (pišem nasplošno)

Kot potrošniki zahtevamo vedno večje količine.
Kot potrošniki zahtevamo nove in nove artikle.
Kot potrošniki zahtevamo manjše (ugodne) cene.
Kot potrošniki zahtevamo, da se nam ponudnik približa celo na wc.
Kot potrošniki zahtevamo, da smo uslišani v svojih individualnih željah.
Kot potrošniki zahtevamo nove prodajne pristope.
Kot potrošniki zahtevamo neskončne ugodnosti.

Kot potrošniki torej z zahtevo zapolnjujemo svoje, zgleda da povsem dezorientirane potrebe.

Nasproti temu pa stoji "ribniški konj", ki se je ravno privadil na žaganje, a je hudič crknil. Hotel je postati arabec.

Naj bo to izpod mojih prstov na aktualno problematiko vse.
Tisti, ki je imel, ali ima svoje podjetje, in je prav lepo podvržen konkurenčnemu pristopu diskontnega kapitalizma ima kristalno jasno sliko kaj sem želel povedati.

Takle imamo. Ne ravno rožnato.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Jaz sem naročil pri semillas in je bila izredna kaljivost semen in tudi sorte so take kot morajo biti.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Ne vem kaj naj bi bile potrošniške zahteve presežek, če hočemo le tisto, kar prodajalec oglašuje...

Sicer pa - ali je možno, da z lastno vzgojo dobimo popačene pridelke kljub temu, da gre za čisto sorto? Verjetno ne če se ne motim...

Res pa je tudi, da le redki lahko zagotovijo 100 čistost sorte po mojem mnenju. Glede na to, kako vse leti po zraku ko pogledam proti gozdu, bi morda moral res imeti sadike v neki karanteni, da bi se zadeva ohranila tako kot treba.

Sej konec koncev - če ne bi bilo križanja, tut novih sort ne bi bilo a ne?
Very Happy Very Happy Very Happy
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

V načelu je tako, da si vsak želi kupiti določen artikel in ne nekaj, kar ni naročil in plačal.
Sicer je lahko tisti drugi artikel tudi dober, toda izbral sem določenega po tehtnem razmiselku in željah.
Kako bi bilo, če bi plačali avto določene znamke pri uvozniku ( recimo VW), dobili pa čisto čisto nekaj drugega ( recimo Citroen)? Tako pač ne gre.

Druga zgodba pa je če sami gojimo in se nam samim skrižajo semena. Po nekaj letih je tega lahko precej. V tem primeru me ne moti, ker semen ne prodajam, ne oglašujem in jim ne dajem sortno ime (garancije na sorto).

Kakorkoli, tukaj je današnja nabirka različnih čilijev, ki bodo zagotovo popestrili skoraj vsako jed.

Odgovori