Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Huh mfranc, si poskrbel (zapisal) in kamen bojazni po nerazumevanju se je odvalil.
Saj, ... stvar je na prvi pogled nerešljiva, bi rekel, da je to enostavno "pojav", ki se bo mogel izpeti, ... je pa resnica, da se bo zgodilo edino preko človeka. Samo po sebi se ne reši nikoli.
Problematika mi je rahlo do delno poznana iz lastnih izkustev, pa še branža je bila podobna. Kar je najbolj kruto je to, da do tega "pojava" niso imuni niti največji, najbolj eminentni, priznani itd., in to neglede na raven v verigi ekonomije. (surovine, repromateriali, polproizvodi, končni proizvodi, storitve, javni aparati, ...)
Skratka nerešljiv klopčič.
Ker pa sem že sprožil tovrstno razmišljanje v nepravi temi, bi si dovolil podati svoje mnenje o najbolj učinkovitem "zdravilu" za težavo. Na kratko.
1. To kar ste omenili že sami. Obveščanje in pritoževanje o nekvalitetnem.
2. Izstop iz igre širokega potrošništva. Masa ustvarja ugodno okolje za učinkovito izogibanje pred posledicami slabega dela. Menim, da bo v prihodnje vse bolj aktualen izraz "diskont kapitalizem", opredeljeval pa bo predvsem okrnjene norme, standarde, odgovornosti.
... , je pa eno kot drugo zoprno opravilo, namesto, da bi užival v svojem trenutku ugodnega življenja.
Kot bi bil pred dilemo kaj storiti z grižljajem strupene tortice. Pogoltniti in doživeti hipec, dva užitka, ali raje izpljuniti sladkobo in se izogniti kasnejšim bolečinam v trebuhu.
Ah, .... brezveze.
Čiliji.
Se oproščam za zavoj iz smeri.
Še enkrat hvala za odgovore.
Dež. Ker se poznam takšnega, kot tudi v resnici sem, bom lonce zelo verjetno v kratkem postavil pod streho.
Razlog je tudi v tem, da so nekateri čiliji v razmeroma zgodnji fazi zorenja plodov. To pomeni, da so plodički še zelo majhni in mislim si, da bodo pod streho imeli malce podaljšan topel del sezone. Kasneje pa bodo dokončno dozorevali.
Saj, ... stvar je na prvi pogled nerešljiva, bi rekel, da je to enostavno "pojav", ki se bo mogel izpeti, ... je pa resnica, da se bo zgodilo edino preko človeka. Samo po sebi se ne reši nikoli.
Problematika mi je rahlo do delno poznana iz lastnih izkustev, pa še branža je bila podobna. Kar je najbolj kruto je to, da do tega "pojava" niso imuni niti največji, najbolj eminentni, priznani itd., in to neglede na raven v verigi ekonomije. (surovine, repromateriali, polproizvodi, končni proizvodi, storitve, javni aparati, ...)
Skratka nerešljiv klopčič.
Ker pa sem že sprožil tovrstno razmišljanje v nepravi temi, bi si dovolil podati svoje mnenje o najbolj učinkovitem "zdravilu" za težavo. Na kratko.
1. To kar ste omenili že sami. Obveščanje in pritoževanje o nekvalitetnem.
2. Izstop iz igre širokega potrošništva. Masa ustvarja ugodno okolje za učinkovito izogibanje pred posledicami slabega dela. Menim, da bo v prihodnje vse bolj aktualen izraz "diskont kapitalizem", opredeljeval pa bo predvsem okrnjene norme, standarde, odgovornosti.
... , je pa eno kot drugo zoprno opravilo, namesto, da bi užival v svojem trenutku ugodnega življenja.
Kot bi bil pred dilemo kaj storiti z grižljajem strupene tortice. Pogoltniti in doživeti hipec, dva užitka, ali raje izpljuniti sladkobo in se izogniti kasnejšim bolečinam v trebuhu.
Ah, .... brezveze.
Čiliji.
Se oproščam za zavoj iz smeri.
Še enkrat hvala za odgovore.
Dež. Ker se poznam takšnega, kot tudi v resnici sem, bom lonce zelo verjetno v kratkem postavil pod streho.
Razlog je tudi v tem, da so nekateri čiliji v razmeroma zgodnji fazi zorenja plodov. To pomeni, da so plodički še zelo majhni in mislim si, da bodo pod streho imeli malce podaljšan topel del sezone. Kasneje pa bodo dokončno dozorevali.
10 kapljic eteričnega olja cimeta v 1l vode škropljeno zjutraj in zvečer, po 2-3 dneh niso več migale ...
Pozdravljeni,
evo tudi mene nazaj. Čiliji vam čudovito uspevajo. Veselje jih je pogledat.
Z veseljem pa pridejo tudi različni problemi. Kot pri meni.
Koncem julija sem opazila, da imajo čudne liste, pikaste , gosenice, nekaj uši. Gosenice sem ročno pobrala in je bilo ok. Nato sem pripravila kar močan čaj z žajbljem, kamilicami in koprivo, ter z ohlajeno mešanico poškropila vse čilije. Sedaj so ok, košati in polni plodov, ki sedaj že polno zorijo.
Je pa zanimivo, kakšna razlika je med tistimi v lončkih ali pa v vrtu. Vrtni so le zalivani in senčeni, ko je bilo najbolj vroče. Začeli so delati bolj pozno, plodovi so večji, mogoče jih je tudi več. Pa nobenih bolezenskih nadlog ali podobno.
Nebi bila jaz, če dosedanjo bero nebi stehtala. 3kg. Kar solidno, a večino so zaenkrat še Cayene. Vendar me danes čaka še obilno pobiranje. Habaneroti, ....
V bistvu imam največji problem, v kaj jih predelati. V hladilniku je že cela polička polna ajvarja, vloženi v kisu, čatnija, polnjenih bombic in srirache. Nekaj bom posušila, pa v olje in zamrzovalnik.
A če so v zamrzovalniku jih je potrebno termično obdelat pred uživanjem?
evo tudi mene nazaj. Čiliji vam čudovito uspevajo. Veselje jih je pogledat.
Z veseljem pa pridejo tudi različni problemi. Kot pri meni.
Koncem julija sem opazila, da imajo čudne liste, pikaste , gosenice, nekaj uši. Gosenice sem ročno pobrala in je bilo ok. Nato sem pripravila kar močan čaj z žajbljem, kamilicami in koprivo, ter z ohlajeno mešanico poškropila vse čilije. Sedaj so ok, košati in polni plodov, ki sedaj že polno zorijo.
Je pa zanimivo, kakšna razlika je med tistimi v lončkih ali pa v vrtu. Vrtni so le zalivani in senčeni, ko je bilo najbolj vroče. Začeli so delati bolj pozno, plodovi so večji, mogoče jih je tudi več. Pa nobenih bolezenskih nadlog ali podobno.
Nebi bila jaz, če dosedanjo bero nebi stehtala. 3kg. Kar solidno, a večino so zaenkrat še Cayene. Vendar me danes čaka še obilno pobiranje. Habaneroti, ....
V bistvu imam največji problem, v kaj jih predelati. V hladilniku je že cela polička polna ajvarja, vloženi v kisu, čatnija, polnjenih bombic in srirache. Nekaj bom posušila, pa v olje in zamrzovalnik.
A če so v zamrzovalniku jih je potrebno termično obdelat pred uživanjem?
Spiridon je napisal/a: |
@Delmi, termična obdelava ni nujna. |
Hvala za informacijo.
Trocki, tale Trinidad Scorpion Moruga Yellow na slikci je pa res hud. To so pa čuda narave. Jaz ga ne bom gojila, ker ga tudi v sanjah ne bi zmogla poizkusit.
Zdajle že dva dni gledam prvi Scotch Bonnet Red in se pripravljam na poizkušnjo . Ne vem, če bo tako zabavno.
juglans je napisal/a: |
Pri meni vse skupaj močno pozni. Habaneroti zeleni, edini orias zelen, malaguetas (v resnici ....) zeleno, lemon drop, satan kis, ... ah, vse je še v zelenem stanju. No, prestavil jih bom v rastlinjak. |
Če te prav razumem, jih imaš v loncih? Če, jih vsekakor prestavi, če jih še nisi .
Rastlinjak dela v deževnem, kislem, hladnem vremenu prave čudeže - saj zato jih pa imamo, a ne?
juglans je napisal/a: |
Morda še to. Koliko jim (na splošno) škodi daljše ali pa pogosto deževno vreme? Trenutno jih imam postavljene na prostem, lahko pa jih prestavim v rastlinjak. Prostora je dovolj. So kakšne bolezni in gnitje možne ali pač ne? |
Dež jim sigurno ne koristi, če bi jim, bi jih gojili v deževnih deželah, ne pa v Mehiki ....
Niso pa kratkoročno hudo občutljivi, dolgoročno pa glej zgornji stavek .
Po mojih izkušnjah jim dogotrajni dež bolj škodi v loncih, verjetno iz več razlogov, s skupnim imenovalcem, odtokom vode iz loncev. Pa od sort je odvisno, lani mi je Pimenta de Neyde v dežju odlično delal, Rocoto pa se je mučil, s tem, daje en Rocoto letos po zadnjem večjem nalivu pred dobrim tednom tudi dokončno izdihnil.
Glavni problem pa vidim v gnitju korenin.
LP_________________mfranc
Danes sem med drugim nabrala tole:
Na vrhu slike je Habanero Maya Red. Tako roden čili, da ne vem, za kaj vse naj ga porabim.
Pod njim je Habanero White, pod njim Tabasco. Levo je Habanero Harold St. Bart, pod njim Habanero Red in nato Jalapeno Orange. Imam 6 rastlin tega Jalapena in na dveh je tako čudne oblike - najbrž sta skrižana. Ostale sadike imajo normalno obliko za Jalapeno.
Čisto spodaj je Habanero Capuccino. Kor smo primerjali na Paradajzmaniji, je Capuccino zelo pekoč, bolj kot Harold St Bart, po moji hitri oceni je v rangu Habanero White.
Desno spodaj je Habanero Brown, nad njim Habanero Orange.
Na vrhu slike je Habanero Maya Red. Tako roden čili, da ne vem, za kaj vse naj ga porabim.
Pod njim je Habanero White, pod njim Tabasco. Levo je Habanero Harold St. Bart, pod njim Habanero Red in nato Jalapeno Orange. Imam 6 rastlin tega Jalapena in na dveh je tako čudne oblike - najbrž sta skrižana. Ostale sadike imajo normalno obliko za Jalapeno.
Čisto spodaj je Habanero Capuccino. Kor smo primerjali na Paradajzmaniji, je Capuccino zelo pekoč, bolj kot Harold St Bart, po moji hitri oceni je v rangu Habanero White.
Desno spodaj je Habanero Brown, nad njim Habanero Orange.